Naše nezávislost je zárukou pro stabilitu celého regionu, říká bývalá premiérka Tchaj-wanu

Pod taktovkou Číny dochází k destabilizaci Asie, řekla v rozhovoru s redaktorkou ČT Kateřinou Procházkovou bývalá tchajwanská premiérka Annette Lu. Peking je podle ní hrozbou, před níž by se měly mít na pozoru i jiné státy. Agresivní politika této velmoci totiž podle Lu ohrožuje nejen Tchaj-wan.

Tchaiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen před několika týdny otevřeně kritizovala Peking a odmítla s ním vyjednávat v rámci tzv. politiky jedné Číny. Máte stejný názor?

Ano, vidím to stejně. Čínský prezident Si Ťin-pching se jasně vyjádřil po svém jmenování do funkce, když řekl, že chce vytvořit jednu Čínu. Je ochoten obsadit celý svět, aby se stal velmocí. A jeho prioritou je obsadit Tchaj-wan. Naše země leží na strategicky důležitém místě. Je to jeden z ostrovů v Jihočínském moři. A je důležitým místem v Tchajwanském průlivu. Kdyby se Pekingu podařilo získat Tchaj-wan, budou mít přímý přístup k Pacifiku. Zůstane-li pak Tchaj-wan nezávislým státem, bude pak i stabilita v celém regionu.

Expremiérka Tchaj-wanu: Pod taktovkou Číny dochází k destabilizaci Asie (zdroj: ČT24)

Tchaj-wan ale zažívá stále silnější tlak ze strany Číny – roste ekonomická závislost, politické ohrožování atd. Jak si myslíte, že by měl Tchaj-wan, ale i západní země s Pekingem komunikovat?

Za vlády našeho předešlého prezidenta Ma Jing-ťioua se Čína stala jedním z důležitých obchodních partnerů. Zjistili jsme ale, že je to nebezpečné. S naší novou prezidentkou Cchaj Jing-wen se teď snažíme vytvořit politiku, která bude motivovat byznysmany investovat v jihovýchodní Asii. I přesto ale musíme i nadále s Čínou komunikovat, a to citlivě. Mír a jeho udržení je totiž náš společný zájem. A jako zástupkyně některých tchajwanských hnutí vím, že je tady touha udržet Tchaj-wan nezávislý.

Tchaj-wan je nezávislým státem po desetiletí. Ne jako Hongkong, který byl v minulosti součástí Číny. Takže si myslím, že je zcela přirozené, že si Tchaj-wan svou nezávislost ponechá. A bude mu přiznávána.
Anette Lu
bývalá premiérka Tchaj-wanu

Což ale není jednoduché…

To je pravda, ale budeme mít referendum, tedy budeme hlasovat o jeho úpravě. Což by nám dovolovalo reagovat bezprostředně na takovéto události. Asi nám to bude trvat i několik let. Jsme totiž velmi demokratické země. A je pro nás důležitý názor a přání lidí.

To je to, co na vaší zemi obdivujeme…

Děkuji, potřebujeme povzbuzení a zastání západních zemí.

Čínští politici teď hodně často mluví o politice jednoho pásma a jedné stezky. Jak tuto aktivitu vnímáte vy, na Tchaj-wanu? Vidíte spolupráci na tomto projektu jako benefit, nebo spíš jako možnou hrozbu? O co jde?

Je to samozřejmě atraktivní nabídka. Nezapomínejme ale, že jejich snaha a přání je obsadit celý svět. Spolupracovat s Čínou znamená ji podporovat a pomáhat jí v dosažení pozice velmoci.

Působila jste jako premiérka, v době prezidentství Chen Shui-Biana. Muže, který je dnes za přijímání úplatků ve vězení. Myslíte si, že takto vysoce postavená osobnost má být souzena a zbavena imunity? Nemohou toho lidé z opozice zneužít ve svůj prospěch?

Tchaj-wan je demokratický stát a společnost. A vyšetřován může být kdokoliv, kdo se dopustí trestného činu. Naneštěstí v procesu bývalého prezidenta nedošlo k dalšímu, novému vyšetřování a stání. Mnoho lidí si tak myslí, že byl vinný. Snažili jsme se prosadit reformy soudních zákonů, podle kterých si jsou lidé před našimi zákony rovni. Kdyby tak naše příští hlava státu udělala chybu, bude se s ní postupovat podle zákonů. To je něco, co u nás lidé opravdu velmi pozorně sledují.