Mír v Tchajwanském průlivu je v ohrožení, kritizuje Čína Trumpa

Zpochybňování zásady jediné Číny bude mít vážné dopady na mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu, varoval budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa úřad pro záležitosti Tchaj-wanu při čínské vládě. Trump naznačil, že by se Washington do budoucna nemusel dosavadní politiky držet.

Budoucí republikánský prezident se k Pekingu staví kriticky. Nedávno telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

„Plně chápu politiku jedné Číny, ale nevím, proč bychom jí měli být vázáni, dokud se s Čínou nedohodneme na jiných věcech včetně obchodu,“ konstatoval Trump před pár dny.

Čínu jeho přístup pobouřil. „Dodržování principu jediné Číny je politickým základem čínsko-amerických vztahů a stavebním kamenem míru a stability v Tchajwanském průlivu. Pokud se tato základna naruší či poškodí, pak zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerických vztahů nepřichází v úvahu,“ prohlásil mluvčí úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu An Feng-šan.

S Tchaj-wanem neudržuje diplomatické styky většina zemí světa včetně Česka. Čína ho považuje za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Drtivá většina obyvatel Tchaj-wanu se k čínské národnosti nehlásí

Postoje vůči Číně se na Tchaj-wanu mění. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že v průběhu posledních dvou desetiletí se mnozí obyvatelé považují pouze za Tchajwance, nikoli za Číňany nebo obě národnosti.

Ještě v roce 1992 se považovala za Číňany čtvrtina obyvatel ostrova, zatímco dnes je to pouhých 3,6 procenta. „Opravdu si nemyslím, že patříme do stejné země,“ konstatovala jedna ze studentek.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.