USA po téměř 40 letech kontaktovaly Tchaj-wan. Trump mluvil s prezidentkou

Nově zvolený americký prezident Donald Trump mluvil po telefonu s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Šlo o první takový kontakt mezi ostrovem a Spojenými státy po téměř čtyřiceti letech. Čínské ministerstvo zahraničí proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA k pokračování v politice jedné Číny. Bílý dům oznámil, že na dosavadním postoji USA se Trumpovým telefonátem nic nemění. Podle Tchaj-wanu by ale Čína měla na rozhovor nahlížet s rozvahou.

Trumpova mluvčí Hope Hicksová telefonát potvrdila. Oba státníci podle ní konstatovali, že „mezi Tchaj-wanem a USA existují blízké hospodářské, politické a bezpečnostní vztahy“.

Tchajwanský vládní úřad, který má na starost vztahy s Čínou, následně vyzval Čínu, aby se postavila nové situaci v asijsko-tichomořském regionu „a spolupracovala s ním na rozvíjení příznivých vztahů novým způsobem, který přispěje k míru, prosperitě a stabilitě regionu“. 

Trump později na Twitteru zdůraznil, že iniciativa vzešla od Cchaj Jing-wen: „Prezidentka Tchaj-wanu MI ZATELEFONOVALA, aby mi blahopřála k získání prezidentského úřadu. Děkuji!“ Cchaj na to vzápětí reagovala s tím, že „obě strany se na kontaktu předem domluvily“.

Politiku jedné Číny uznal prezident Carter

Telefonát je prvním prezidentským kontaktem od roku 1979, kdy tehdejší šéf Bílého domu James Carter uznal politiku jedné Číny. Od té doby udržují USA s Tchaj-wanem pouze neoficiální vztahy, Washington ale nadále dodává Tchaj-peji zbraně, „aby jí pomohl udržet schopnost se bránit“.

Trump k tomu na Twitteru poznamenal, že je zajímavé, že Spojené státy prodávají Tchaj-wanu vojenský materiál za miliardy dolarů, a on by neměl přijmout blahopřejný telefonát.

Bílý dům, který ještě stále ovládá Barack Obama, k Trumpovu telefonátu podotkl, že Spojené státy nemění svůj postoj. „Zůstáváme pevně oddáni politice jedné Číny,“ uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Naším základním zájmem jsou mírové a stabilní vztahy přes Tchajwanský průliv,“ dodal.

Čínský internet telefonát zcenzuroval

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na Trumpa uvedlo, že podalo protest k „relevantní straně“ ve Spojených státech. Upozornilo, že základem americko-čínských vztahů je politika jedné Číny, a vyzvalo Spojené státy, aby se této politiky držely. USA by podle Pekingu měly také obezřetně zacházet s tchajwanskou otázkou, aby se vyhnuly zbytečnému narušení čínsko-amerických vztahů.

Čínský ministr zahraničí Wang I rovněž připomněl, že s čínským prezidentem mluvil Trump krátce po svém vítězství. V tomto rozhovoru podle Wanga vyzdvihl Čínu jako velkou zemi. Žádná čínská média ale o telefonátu neinformovala a zmínky o něm jsou na internetu v Číně cenzurovány.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Tchaj-wan nicméně uznává jen 22 převážně malých zemí světa.