Televize zveřejnila část Trumpova daňového přiznání, Bílý dům to má za nezákonné

Televize získala a zveřejnila část Trumpova daňového přiznání (zdroj: ČT24)

Bílý dům i prezident Trump osobně kritizovali televizi MSNBC za to, že zveřejnila jeho daňové přiznání z roku 2005. Vyplývá z něj, že při příjmech 150 milionů dolarů zaplatil daň ve výši 38 milionů. Jde jen o 2 stránky z dokumentu, který je mnohem delší. Donald Trump ale dosud detaily o svých příjmech odmítal ukázat.

Televize získala dokument od novináře Davida Caye Johnsona – investigativce, který získal i Pulitzerovu cenu. Právě on tvrdí, že jej obdržel anonymně elektronickou poštou, možná dokonce od samotného Trumpa. K tomu se ostatně kloní i někteří právníci.

Dokument je totiž označen jako kopie určená klientovi, tudíž nejde o formulář zaslaný finančnímu úřadu. „To není kopie dokumentu zaslaného na adresu finančního úřadu. Nechal to snad uniknout on sám (Trump)?“ napsal na Twitteru Richard Painter, který působil jako poradce pro etické záležitosti v administrativě prezidenta George Bushe.

„Věří skutečně někdo, že reportér, o němž nikdy nikdo neslyšel, ‚šel do své schránky' a našel tam má daňová přiznání? @NBCNews FALEŠNÉ ZPRÁVY!“

Zveřejnění daňového přiznání bez souhlasu dotyčné osoby je trestný čin, za který hrozí trest odnětí svobody až na pět let a pokuta až 5000 dolarů. Televize má ale za to, že jen uplatnila právo zveřejnit informace v obecném zájmu zakotvené v prvním dodatku americké ústavy.
Bílý dům má za to, že zveřejnění je nezákonné. Samotná částka ale podle něj souhlasí.

Trump doposud odmítal svá daňová přiznání zveřejnit s tím, že procházejí auditem finančního úřadu. Podle expertů však audit zveřejnění těchto dokumentů nebrání. Američtí prezidenti v uplynulých desetiletích svá daňová přiznání běžně zveřejňovali.