Skoč ze střechy, podřež si žíly. Ruskou mládež ohrožují nebezpečné hry na sociálních sítích

Horizont ČT24: Ruská vlna sebevražd (zdroj: ČT24)

Sebevraždy nezletilých trápí Rusko dlouhodobě a nyní jich ještě přibylo. Podíl na tom má možná i hra ze sociálních sítí Modrá velryba. Podle policie se do ní zapojily i dvě dívky, které se minulý týden zabily v Irkutsku. Hráči při ní dostávají od anonymních správců úkoly. Od nakreslení velryby až po sebepoškozování. Odborníci se ale přou, nakolik je hra reálná a jestli skutečně dovedla desítky dětí k tomu, aby si sáhly na život.

Hráči musí splnit padesát úkolů během padesáti dní. Jejich splnění mají stvrdit říznutím do ruky. Správci takzvaných skupin smrti na sociálních sítích podle psychologů obratně manipulují s nezletilými, kteří se cítí opuštění a odcizení.

„Řekl mi datum a čas, kdy mám skočit ze střechy, nebo si podřezat žíly,“ popisuje svou zkušenost dívka, která se do „skupiny smrti“ zapojila.

Opustit hru není podle ní jednoduché. Správci od nezletilých získají mnoho osobních informací a pak je vydírají hrozbou jejich zveřejnění. „Myslím si, že motivace správců jsou různé. Někdy jde o sociopaty, jindy jsou to sadisté, kteří to zkoušejí a čekají, co se bude dít,“ domnívá se psycholožka Elena Fejginová.

Správci hry dětem radí, jak obelhat rodiče

Že nejde o městskou legendu, ale skutečnou hrozbu, je přesvědčena Elena Davidová. Její dcera se před dvěma lety zabila skokem ze střechy. Matka sice odhalila, že má dívka pořezané ruce. Ta ji ale dokázala obelhat. Elena později našla zprávy od údajných správců v jejím počítači. „Dají přesný návod, co se má říct matce, když si něčeho všimne. Mají tvrdit, že jim to udělala kočka a o nic nejde. Je to vražda,“ tvrdí.

Podobných skupin na sociálních sítích vznikly stovky. Do kontaktu s nimi přišlo odhadem na 35 tisíc dětí.

Ruské děti ohrožují nebezpečné hry na sítích
Zdroj: ČT24

Ruské sociální sítě blokují profily uživatelů, kteří zveřejňují návody k sebevraždě nebo se zapojují do takzvaných skupin smrti. Obrovskou rychlostí ale vznikají nové. Navíc mnohé z nich už neobsahují klíčová slova Modrá velryba. Provozovatelé je proto odhalují složitěji a pomaleji.

Ruská vláda oznámila, že připravuje zákon, podle kterého budou správci „skupin smrti“ stíháni. Na sociálních sítích se pak objevily teorie, že Modrá velryba je jen záminkou pro další omezení svobody internetu v Rusku. Hra už ale má mnoho variant i jmen a z ruskojazyčných zemí se už rozšířila do Pobaltí, Bulharska a Itálie.