Únos syna bývalého slovenského prezidenta se dočkal filmového zpracování

Horizont ČT24: Únos Kováče mladšího na filmovém plátně (zdroj: ČT24)

Jedna z největších politických kauz v historii Slovenska se dočkala filmového zpracování. V Bratislavě měl premiéru snímek Únos, který se inspiroval zavlečením syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Okolnosti případu nejsou dodnes jasné, má se však za to, že únos provedla Slovenská tajná služba (SIS). Vyšetřování případu zastavily amnestie, které vyhlásil v roce 1998 Vladimír Mečiar. Poslanci se je teď snaží už po několikáté zrušit. Předchozí pokusy byly neúspěšné.

„Podařilo se natočit film o osobní tragédii a o tom, že za tu tragédii je zodpovědná státní moc,“ popsala dílo jeho autorka Mariana Čengel Solčanská.

Scenáristka a režisérka v jedné osobě věděla, že se zpracováním ožehavého tématu pouští na tenký led. Starší kolegové ji od toho odrazovali. „Jediným smyslem umění jako takového je vkládat prsty do hnisajících ran,“ dodala Čengel Solčanská.

Jestli je z právního hlediska možné Mečiarovy amnestie zrušit, o tom se právníci přou. Jedni se bojí precedentu, druzí tvrdí, že by na to byl potřeba speciální ústavní zákon.

Fico: Amnestie zrušit nelze

Nedá se s čistým svědomím mluvit o respektu k právu a spravedlnosti k vlastní republice, když pachatele státem organizovaných zločinů dál chrání amnestie, která znemožňuje, aby se zpovídali před soudem.
Andrej Kiska
slovenský prezident

Proti zrušení amnestií dlouhodobě vystupují vládní sociální demokraté premiéra Roberta Fica, který označil amnestie sice za nemorální, ale zároveň za nezrušitelné.

Fico už dříve řekl, že jeho strana Smer-sociální demokracie (Smer-SD) je pro morální odsouzení amnestií. S projednáním návrhu ústavního zákona o zrušení amnestií ve druhém čtení nesouhlasili na konci loňského roku ani poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS).

Slovenský parlament již v minulosti odmítl několik návrhů na zrušení Mečiarových amnestií. Nynější předlohu ohledně anulace amnestií předložila část poslanců poté, co exprezident Kováč v říjnu zemřel. K nápravě amnestií vybídl poslance i prezident Andrej Kiska.

  • Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla Slovenská tajná služba podle řady názorů tehdejšího prezidenta zdiskreditovat, protože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl totiž v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko.