Čestná salva, minuta ticha a potlesk v ulicích. Slováci se rozloučili s prezidentem Kováčem

Státním pohřbem se Slovensko rozloučilo s Michalem Kováčem, prvním prezidentem po vzniku samostatného státu v roce 1993. Zemřel minulý týden na selhání srdce. Na poslední cestě ulicemi Bratislavy provázel Kováčovu rakev potlesk veřejnosti. Smuteční hosté ve svých projevech vyzdvihli zejména Kováčův boj proti politickému zlu v 90. letech.

Na první státní pohřeb politika v novodobé historii Slovenska kromě zahraničních delegací přijeli také přední současní a bývalí slovenští politici. Kondolence Kováčově choti, dvěma synům a nevlastnímu bratrovi bývalého slovenského prezidenta se odehrávaly v Rytířské síni Bratislavského hradu, kde se s Kováčem mohla již ve středu rozloučit veřejnost.

Václav Klaus a Miloš Zeman na pohřbu Michala Kováče
Zdroj: ČTK

Na první státní pohřeb politika v novodobé historii Slovenska přijel také český prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce v úřadu Václav Klaus. Česká delegace ale dorazila se zpožděním až na závěr kondolencí a rakvi s pozůstatky slovenského prezidenta se poklonila až na hradním nádvoří. Důvodem zdržení bylo podle Zemanova mluvčího špatné počasí při letu do Bratislavy.

Před polednem příslušníci čestné stráže přemístili rakev na dělovou lafetu taženou vojenským vozidlem. Smuteční průvod se pak přesunul do nedalekého Prezidentského paláce, kde zazněla státní hymna a držela se minuta ticha. Dav lidí vyprovodil prezidenta při cestě z paláce potleskem.

Rakev Michala Kováče opouští Bratislavský hrad
Zdroj: ČT24

Kiska: Díky Kováčovi bylo poraženo politické zlo

Ve čtrnáct hodin začala za účasti veřejnosti v Dómu svatého Martina zádušní mše. Promluvil během ní i současný slovenský prezident Andrej Kiska. Připomněl zločiny, ke kterým došlo za vlády Vladimíra Mečiara a odsoudil také únos Kováčova syna. „Minulost změnit nedokážeme, ale je v našich silách trestat křivdy, ke kterým došlo,“ vyzval Kiska. Podle něj to byla právě slova a činy Michala Kováče, díky kterým bylo politické zlo z 90. let poraženo.

„Za Vaše činy, zodpovědná rozhodnutí a zápas o budoucnost naší země, Vám jménem všech obyvatel státu děkuji. Čest a úcta Vaší památce,“ uzavřel Kiska svůj projev.

Po skončení mše a smutečních proslovů v Dómu sv. Martina byl Kováč pohřben v rodinném kruhu na jednom z bratislavských hřbitovů.

Součástí posledního rozloučení byly vojenské pocty a také státní smutek, který vyhlásila vláda od osmé hodiny ráno do páté odpolední.

Kováč, jehož léta trápila Parkinsovova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.