Z Hongkongu zmizel miliardář s kanadským pasem. Zřejmě jej odvlekla čínská policie

Události: Z Hongkongu zmizel kanadsko-čínský miliardář (zdroj: ČT24)

Hongkong znepokojuje zmizení kanadského miliardáře čínského původu. Panují obavy, že ho čínská policie odvlekla za hranice. Nebyl by to první takový případ. Pravděpodobně se stal další kořistí Pekingu v protikorupční kampani.

Čínský magnát s kanadským pasem Siao Ťien-chua se roky skrýval v hongkongském hotelu Four Seasons. Podobně jako další, o které se zajímají čínské úřady. Podle svědků si pro něj přišli čínští agenti. Za pár dnů vyšlo v novinách oznámení, že se léčí v zahraničí. Není to první případ náhlého zmizení úspěšného byznysmena.

„Jiní lidé zmizeli. A když říkám zmizeli, víte, že byli zatčeni. Firma, které jde o cenu akcií na burze, pak musí vydat zprávu, v níž řekne ‚Jsem na svobodě'. Znáte reakce médií. Např. 'Pan XY je vyšetřován a pomáhá úřadům'. To je typický způsob, jak se k tomu postavit,“ vysvětluje šéfredaktor časopisu Hurun Report Rupert Hoogewerf.

V tisku se objevila zpráva o léčení Ťien-chua v Číně
Zdroj: ČT24

Peking se odmítl k případu vyjádřit

V žebříčku nejbohatších Číňanů magazínu Hurun Report je Sio s šesti miliardami dolarů na 32. místě. Má podíly v desítkách bank, pojišťoven a developerských firem a styky na nejvlivnější čínské rodiny, včetně té první. Peking se k případu nechce vyjádřit. „Nerozumím zmíněné situaci a nemohu odpovídat na hypotetickou otázku,“ tvrdil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Případ přiživil obavy, že svobody garantované Hongkongu v rámci politiky „jedna země, dva systémy“ přestávají platit úměrně tomu, jak Peking zesiluje nad městem kontrolu. Ztráta důvěry může významné mezinárodní finanční centrum poškodit.

„Žádná dohoda o vracení uprchlíků z Hongkongu do Číny neexistuje. Myslím, že berou právo do vlastních rukou,“ soudí hongkongský právník Albert Ho.

V minulosti vzbudily rozruch únosy vydavatelů, kteří publikovali knihy o čínské politice a soukromí čínských pohlavárů. Jeden měl britské a další švédské občanství.