Pohřešovaní hongkongští knihkupci litovali v čínské televizi svých činů

Čtyři z pěti donedávna pohřešovaných hongkongských vydavatelů a knihkupců se objevili v čínské televizi. Oznámili, že byli zadrženi za prodej zakázaných knih. V pevninské části Číny měli prodat čtyři tisíce „závadných výtisků“ více než třem stovkám zákazníků, čehož před kamerami čínské stanice všichni litovali.

Od října zmizelo pět hongkongských knihkupců spojených s nakladatelstvím Mighty Current a knihkupectvím Causeway Bay Books, postupně se ale všichni objevili v pevninské Číně. Případ vyvolal v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čínská policie již dříve uvedla, že knihkupci jsou v pevninské Číně vyšetřováni kvůli podezření z nelegální činnosti. V neděli večer čtyři z knihkupců v čínské televizi Phoenix TV řekli, že prodávali „nepovolené“ knihy v Číně prostřednictvím internetu. Od října 2014 tak prý dodali čtyři tisíce knih. Všichni nad svým jednáním vyjádřili lítost.

Přátelé knihkupců uvedli, že by jejich pronásledování mohlo souviset s připravovanou knihou o milostném životě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, na níž se podílel jeden ze zadržovaných mužů Gui Minhai, jenž je majitelem nakladatelství Mighty Current.

„Vím, že knihy Gui Minhaie jsou smyšlené. Vyvolaly různé fámy ve společnosti a mají špatný vliv… Přiznávám se ke svým chybám a jsem připraven čelit trestu,“ prohlásil zadržovaný Lam Wing-kee. Informace ke knihám prý byly postahovány z internetu a různých společenských magazínů.

Knihkupec Lam Wing-kee v čínské televizi litoval svých činů
Zdroj: ČT24

Server BBC upozornil, že veřejné přiznání je součástí čínského práva, podle expertů je ale řada z nich vynucená.

Podle televize Phoenix se tři z knihkupců budou moci tento týden vrátit do Hongkongu, Gui ale zůstane ve vazbě v pevninské Číně. Gui, který má rovněž švédský pas, v lednu čínským médiím řekl, že se vydal sám čínským úřadům v souvislosti se smrtelnou dopravní nehodou, která se stala před 11 lety.

Jediný z pohřešovaných knihkupců, který se v pořadu televize Phoenix neobjevil, je Lee Bo, který má údajně také britské občanství. Zmizel v prosinci přímo na území Hongkongu a spekuluje se, že ho mohli unést agenti čínské centrální vlády. Lee po čase poslal faxem dopis kolegovi, v němž prohlašuje, že do Číny odjel dobrovolně a že „spolupracuje se zainteresovanými stranami“.