Dokud nevrátíte Krym, sankce neskončí, vzkázala Moskvě Trumpova velvyslankyně u OSN

Horizont ČT24: Střet USA a Ruska v Radě bezpečnosti OSN (zdroj: ČT24)

Nová stálá zástupkyně Spojených států v Organizaci spojených národů Nikki Haleyová obvinila Rusko z eskalace konfliktu na východě Ukrajiny a prohlásila, že protiruské sankce budou platit, dokud Moskva nevrátí Ukrajině poloostrov Krym. Vyjádření Haleyové je tak v protikladu s postojem prezidenta Donalda Trumpa, který se během kampaně i po zvolení několikrát pochvalně vyjádřil na adresu Vladimira Putina a zdůraznil potřebu zlepšení vzájemných vztahů.

Rusko anektovalo Krym v březnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě. Připojení poloostrova si nechalo schválit v referendu, jež se odehrálo pod dohledem ruských vojáků. Následovalo vypuknutí ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny, který si dosud vyžádal skoro 10 000 mrtvých. Navzdory dalšímu z dohodnutých příměří se boje nyní opět rozhořely a z eskalace se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

„Považuji za nešťastné, že při svém prvním vystoupení (v Radě bezpečnosti) musím odsoudit agresivní počínání Ruska. To se stát nemělo. Chceme zlepšit vztahy s Ruskem. Ale katastrofální situace na východě Ukrajiny nás nutí jasně a důrazně odsoudit počínání Ruska,“ řekla velvyslankyně, nominovaná prezidentem Donaldem Trumpem.

Východní Ukrajina samozřejmě není jedinou částí země trpící kvůli agresivním krokům Ruska. Spojené státy nadále odsuzují ruskou okupaci Krymu a vyzývají k jejímu okamžitému ukončení. Krym je součást Ukrajiny. Sankce, které jsme kvůli Krymu zavedli, budou platit, dokud Ruská federace nevrátí Ukrajině kontrolu nad poloostrovem.
Nikki Haleyová
americká velvyslankyně u OSN
Donald Trump versus jeho tým o Rusku
Zdroj: ČT24

Uprostřed spekulací ohledně dalšího postupu Bílého domu vůči Rusku, vzhledem k Trumpově chvále na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina během volební kampaně a příslibům zlepšení vztahů, dala Haleyová najevo, že sankce jen tak brzy neskončí. 

„Sankce proti Rusku nemohou být zrušeny, dokud k tomu (vrácení Krymu) nedojde. O budoucnosti své země musí rozhodovat Ukrajinci,“ podpořil americkou kolegyni britský vyslanec Matthew Rycroft.

USA kritizují na půdě OSN Moskvu kvůli situaci na Donbasu (zdroj: ČT24)

Ruský velvyslanec doporučil kritikům zamést si před vlastním prahem

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský zástupce Vitalij Čurkin oponoval: Haleyové připomněl, že americká ústava začíná slovy „my, lid“ a že i lid Krymu v referendu jasně vyjádřil svou vůli připojit se k Rusku. „Ukrajinská krize nezačala na Krymu, ale státním převratem (v Kyjevu), podporovaným zvenčí,“ zdůraznil.

A na adresu zástupce Spojeného království poznamenal, že Británie by nejprve sama měla vracet zabraná území: „Vraťte Malvíny, vraťte Gibraltar, vraťte anektovanou část Kypru, vraťte Čagoské ostrovy v Indickém oceánu, které jste přeměnili v obrovskou vojenskou základnu, a pak vaše svědomí bude možná čistější a budete moci rozmýšlet o jiném.“

Nicméně Čurkin před novináři označil celou debatu za „docela přátelskou“, vzhledem k projednávanému tématu, a vyslovil se pro zlepšení vztahů s USA, pokud se k tomu naskytne příležitost.

„Občas budou mezi námi vznikat rozpory v jednotlivých otázkách, ale na vaší práci bude v mnohém záviset, zda Rada bezpečnosti bude efektivně pracovat jako hlavní orgán zodpovědný za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti,“ řekl Haleyové a popřál jí jako velvyslankyni úspěch.

Člověk v tísni pomáhá v Avdijivce (zdroj: ČT24)

Rusko viní Kyjev z ostřelování Doněcku

Navzdory příměří uzavřenému před vánočními svátky se v posledních dnech opět rozhořely na východní Ukrajině boje, hlavně u průmyslového centra Avdijivka, drženého vládními silami poblíž hlavní povstalecké bašty Doněcku.

Právě Doněck se stal podle ruských zpráv cílem celonočního ostřelování ukrajinské armády. Povstalecká agentura DAN oznámila, že dělostřelecký útok na severní obytné čtvrti Doněcku skončil až nad ránem. Zemřeli dva civilisté a 13 dalších bylo zraněno, mnoho domů ostřelování poničilo, tvrdí separatisté. „Vypadalo to jako dělostřelecká příprava (pozemního útoku),“ řekl novinářům mluvčí donbaských separatistů. Ukrajinská armáda podle něj nasadila raketomety Grad a Uragan.

„Tento barbarský útok je neospravedlnitelný,“ prohlásila v Moskvě mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Svým jednáním Kyjev porušil nejen ženevské dohody o ochraně civilního obyvatelstva v době války, ale i veškeré morální normy,“ konstatovala.

Následky ostřelování Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Ermochenko

Tiskové středisko ukrajinské protipovstalecké operace ruská obvinění odmítlo. „Informace (Moskvy a separatistů) neodpovídají skutečnosti, jde o předem plánovanou provokaci. Ukrajinské ozbrojené síly obytné čtvrti neostřelují,“ uvedlo středisko.

Nezávislá skupina investigativních novinářů Bellingcat v souvislosti s nočními boji na Donbasu oznámila, že proruští povstalci umístili poblíž doněckých obytných čtvrtí své palebné posty a vystavují civilní obyvatelstvo nebezpečí. Z těchto míst bylo v noci odpáleno 50 raket, o čemž svědčí družicové snímky a výpovědi očitých svědků, uvedla skupina. Povstalecké raketomety Grad podle ní mířily hlavně na Avdijivku.