Polská opozice podává trestní oznámení na šéfa Sejmu

Kvůli současné politické krizi v zemi stupňuje polská opozice tlak na odvolání předsedy dolní komory parlamentu. Opozice se rozhodla podat na maršálka Sejmu Marka Kuchcińského trestní oznámení kvůli pátečnímu hlasování o rozpočtu, před nímž skupina poslanců zablokovala jednací sál. Prezident Andrzej Duda po rozsáhlých víkendových demonstracích jednal se zástupci vlády. Situací v Polsku se bude ve středu zabývat i Evropská komise.

Nejsilnější opoziční strana Občanská platforma (PO) viní Kuchcińského z porušení zákona, jehož se podle ní dopustil tím, že povolil hlasování o rozpočtu mimo jednací sál, v němž opozice blokovala řečnický pult. „Maršálek překročil své pravomoci, když poslal svou ochranku proti poslancům,“ uvedl poslanec PO Cezary Tomczyk, podle něhož se tím Kuchciński provinil proti jednacímu řádu Sejmu.

Maršálek zabránil jednomu z opozičních poslanců pokračovat v jednání sněmovny, protože k řečnickému pultu přišel s transparentem „svobodná média“. Právě tento krok rozpoutal zmíněnou blokádu.

Šéf dalšího opozičního uskupení Moderní Ryszard Petru v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Zet řekl, že dnešek je posledním dnem k vyřešení současného konfliktu, jinak vláda ztratí legitimitu a měly by následovat předčasné volby.

Blokáda jednacího sálu Sejmu může trvat až do ledna

Skupina oponentů současné konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) pokračuje v blokádě poslaneckého jednacího sálu, kde chce v případě potřeby setrvat až do dalšího zasedání plánovaného na 11. ledna. Stoupenci opozice chystají po víkendových protestech další demonstraci proti krokům PiS, které označují za nedemokratické.

Kromě rozpočtu jsou příčinou současného vyhrocení napětí i navrhovaná nová pravidla práce novinářů v Sejmu, která zamezují natáčení uvnitř jednacího sálu. Skupina médií kvůli návrhu v pátek bojkotovala přenos z rozpočtového jednání Sejmu.

Duda jednal s Kaczyńským

Demonstranti s karikaturou Jaroslawa Kaczyńského
Zdroj: Reuters

Prezident Andrzej Duda, jenž se pokouší situaci uklidnit a nabídl se za prostředníka, jednal v pondělí v prezidentském paláci s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským a předsedou Sejmu Kuchcińským. Už v neděli jednal s představiteli opozice. „Větší podrobnosti o schůzce nebyly sděleny. Přitom o ní byl eminentní zájem, protože se jí zúčastnil Jaroslaw Kaczyński, dnes nejvlivnější politik v zemi. O jeho výjimečné pozici svědčí i to, že na setkání nebyla premiérka Szydlová,“ popsal zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Duda po pondělních schůzkách s předáky PiS ujistil, že chystané omezení
práce novinářů v parlamentu se neuskuteční, což by podle něj mělo vést k
rozuzlení nynější politické krize. „To by opozice měla respektovat. Protože je to ukázka ochoty ke kompromisu,“ dodal Duda. Věci se podle něj ubírají v dobrém směru, a tak vybídl opoziční poslance, aby také udělali „gesto dobré vůle“ a opustili jednací sál, který okupují.

Premiérka Beata Szydlová v rozhovoru pro týdeník wSieci prohlásila, že poslední události se vymykají všem normám. „Je to vlna nenávisti, která se rozlévá, všudypřítomnost agresivity… To je jednoduše snaha o svržení vlády a zvrácení výsledku voleb,“ řekla.

Kriticky se k protestům staví i další členové polské vlády. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl, že opozici nejde o dodržování demokratických principů, ale že jen hledá záminku k vyvolání masových protestů. „(Opozice) nedokáže přijmout fakt, že po 14 měsících u moci a přijetí náročných reforem ukazují průzkumy veřejného mínění velký náskok vládnoucí strany,“ řekl šéf polské diplomacie s odkazem na ankety, které straně PiS přisuzují asi pětatřicetiprocentní podporu a více než desetibodový náskok před konkurenčními stranami.