Trumpovy výroky zbavily ženy ostychu. Oběti sexuálních útoků se svěřují na Twitteru

Ozvěna Trumpovy obscénnosti sráží šance republikánů (zdroj: ČT24)

Tisíce dosud mlčících žen začaly na Twitteru sdílet své neblahé zkušenosti. Vedou je k tomu sexistické výroky Donalda Trumpa, který vyzdvihoval svůj společenský status jako nástroj ke svádění - i obdivu ze strany žen. Zveřejněné videozáznamy z roku 2005 způsobily poprask nejen ve společnosti, ale i republikánské straně.

Trump na videozáznamu popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou. Vychloubá se také, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. „Když jste hvězda, nechají vás to dělat. Můžete dělat, co chcete,“ řekl a chvíli nato použil i vulgárnější výrazy.

Posléze se za uvedené výroky omluvil, „pokud někoho urazily“, a označil je za „žertování“. Zveřejnění zmíněného záznamu podle něj „není nic jiného než jen odpoutávání pozornosti“.

Kanadská spisovatelka Kelly Oxfordová ale Trumpova slova nebrala jako žert. Ženy, které sledují její Twitter, vyzvala k tomu, aby se nezdráhaly mluvit o zkušenostech se sexuálními útoky a obtěžováním. „Tyto ženy nejsou jen statistiky. Chci, aby společnost jako celek poznala, jak se sexuální napadání rozmáhá,“ řekla televizi Vice News.

Její výzva měla takřka bleskovou odezvu. Během hodiny už dostávala zhruba dvě svědectví za vteřinu. Neblahou zkušenost odhalily miliony žen a na svých účtech se s útoky svěřily. Svědectví popisují incidenty od osahávání na večírcích, v nákupních centrech nebo veřejné dopravě až po nevhodné doteky při návštěvě doktora.

Podle federálních statistik je sexuálnímu zneužití vystavena v USA jedna žena z pěti. Každá desátá navíc byla znásilněna svým životním partnerem. Řada žen s tímto zážitkem si odnáší nepříjemné dopady – například post-traumatický stresový syndrom.

Nevole v řadách republikánů i blízkých

Trumpovo chování vyvolalo řadu odsudků z nejvyšších pater Republikánské strany. Proti zámožnému realitnímu podnikateli se postavil i jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, kterého by část republikánů ráda viděla na Trumpově místě v čele kandidátky. Podporu Trumpovi odvolal vlivný republikánský senátor John McCain. Kritickou poznámku si neodpustila ani Trumpova žena Melanie.

Pence, který se ocitl pod tlakem v úterní viceprezidentské debatě, kde byl nucen hájit Trumpovu neochotu zveřejnit daňové přiznání, se tentokrát odmítl postavit za muže, jenž si jej vybral jako možného viceprezidenta. „Jako manžel a otec jsem byl uražen slovy a činy popisovanými Donaldem Trumpem na 11 let starém videu zveřejněném včera (v pátek),“ uvedl v prohlášení guvernér Indiany. „Neomlouvám jeho výroky a nemohu je hájit,“ dodal muž považovaný za představitele tradičních konzervativních hodnot.

Mike Pence a Donald Trump
Zdroj: John Sommers II/Reuters

Vlivný senátor John McCain a někteří další republikáni v reakci na zveřejnění záznamu vzali zpět svou dříve deklarovanou podporu Trumpovi. To se týká třeba 16 senátorů, tedy téměř třetinu členů republikánské senátní většiny. Část z nich volala po tom, aby jej právě Pence nahradil.

Trumpa po jeho ponižujících a vytahovačných výrocích ohledně žen není možné dále podporovat ani podmíněně, uvedl v prohlášení McCain, který za republikány kandidoval na prezidenta v roce 2008. Trump reagoval slovy, že se kandidatury nikdy nevzdá. Za uvedené výroky se ale newyorský magnát omluvil.

„Potřebujeme najít kandidáta, který by byl schopen porazit Hillary Clintonovou,“ řekl podle agentury Reurers senátor za stát Utah Mike Lee, který Trumpa již v pátek vyzval k odstoupení. Někteří volení politici se obávají, že by jim podpora Trumpa mohla uškodit při obhajobě jejich parlamentních pozic.