Trump se poprvé omluvil. Nikdo ale neví za co

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump udělal překvapivý krok, když prohlásil, že lituje „nesprávných slov“, která v minulosti vypustil v „zápalu diskuse“. Není ale jasné, které výroky má miliardář na mysli – rozhodně jich totiž nebylo málo. Šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort mezitím oznámil, že odstoupí.

Trump je známý tím, že nikdy neustupuje a nikdy se neomlouvá. Nyní naznačil, že by nakonec mohl změnit svou ostrou rétoriku a neomalený styl více než roční kampaně, s níž se mu podařilo vyhrát primárky.

Postupně se od něj ale odklání řada vlivných republikánů i bezpečnostních expertů. V průzkumech navíc miliardář čím dál víc ztrácí na svou soupeřku – demokratku Hillary Clintonovu.

„V zápalu debaty, když se mluví o víc tématech, tak nezvolíte ta správná slova nebo řeknete něco špatného. Udělal jsem to. A věřte tomu nebo ne, je mi to líto. Lituji zvlášť toho, jestli jsem někomu osobně způsobil bolest,“ prohlásil ve čtvrtek překvapivě Trump.

Svým stoupencům ale slíbil, že bude dál upřímný. „Vždy vám budu říkat pravdu,“ konstatoval prezidentský kandidát, který se ihned opřel do své soupeřky – Clintonovou označil za pravý opak. „Nikdy neříká pravdu,“ poznamenal.

Miliardář Donald Trump
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Trump během své kampaně skutečně nešetřil nevybíravými kritickými výroky mířenými na konkrétní osoby. Koncem července se vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku.

Jeho slova o tom, že má žena možná od svého manžela a vojákova otce zakázáno veřejně mluvit, se setkala s odporem jak mezi demokratickými, tak i některými republikánskými politiky.

O senátorovi Johnu McCainovi miliardář už dříve prohlásil, že není žádný hrdina, protože ti se nenechají zajmout. Někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta McCain byl sestřelen během vietnamské války a strávil více než pět let ve vietnamském vězení, kde byl mučen.

Miliardář rovněž nešetřil nevybíravými komentáři na adresu Clintonové, již například označil za „ďábla“ a „zakladatelku Islámského státu“. Z toho viní i Obamovu administrativu - podle Trumpa „bez diskuse přímo zapříčinila vzestup IS“.

Chybou prý byla především jeho politika v Iráku a Libyi. Právě Clintonová apelovala na vojenskou intervenci proti Muammaru Kaddáfímu, který během občanské války masakroval civilní obyvatelstvo.

Pokud jde o Clintonovou, Trump nedávno na shromáždění v Severní Karolíně naznačil, že by obhájci práv na vlastnictví zbraně měli kandidátku zastavit, než se dostane k moci. Podle kritiků přitom mohl některé osoby inspirovat k tomu, aby se uchýlily k násilí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Islamisty mučit a zničit je atomovkou

Miliardář už dříve prohlásil, že by k vyslýchání členů Islámského státu použil waterboarding a další tvrdé metody a zamezil jim přístup k ropě, z níž mají peníze. Na islamisty by klidně šel s jadernou bombou. „Když nás někdo zasáhne z ISIS, tak se mu nebudeme bránit atomovkou?“ prohlásil Trump. 

Miliardář rovněž pohrozil, že Spojené státy možná nepřispěchají na pomoc některým členům NATO, pokud budou napadeni Ruskem. Záleželo by na tom, do jaké míry tyto státy „dodržují své závazky vůči Alianci“. Později ale své výroky mírnil s tím, že je připraven na porážce radikálů z IS s NATO úzce spolupracovat.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: Reuters

Lepší vztahy s Ruskem? Uznejme anexi Krymu, říká Trump

Trump je také připraven zlepšit americko-ruské vztahy napjaté od anexe ukrajinského Krymu. Republikán se nechal slyšet, že „by s Putinem vycházel velmi dobře“, protože na rozdíl od Obamy tu nejsou silné antipatie, které by znemožňovaly jednání. Pokud by to zlepšilo vztahy, byl by pro uznání Krymu jako ruského území.

Svět šokoval prohlášením, že by zakázal dalším muslimům vstup na americkou půdu a ty, kteří už v USA jsou, by všechny nechal sledovat.

Miliardář se staví rovněž proti imigrantům z Latinské Ameriky – miliony by jich vyhostil a na mexické hranici postavil vysokou zeď. Před pár měsíci Trump konstatoval, že neuposlechne rozhodnutí federálního soudce Gonzala Curiela, protože je Mexičan. Soudce přitom ve skutečnosti není Latinoameričan.

Uvedl také, že by ženy, které se rozhodnou přerušit těhotenství, měla stihnout nějaká forma trestu. Poté, co se ale na jeho hlavu snesla vlna kritiky, miliardář svůj výrok odvolal.

Mezi další Trumpovy kontroverzní názory patří odmítnutí klimatických změn jako podfuku. Podle něj je to jen počasí a firmy by se kvůli tomu neměly omezovat a připravovat o zisk.