Republikánští odpůrci Trumpa chtějí za prezidenta bývalého agenta CIA

Bývalý agent CIA Evan McMullin se chce jako nezávislý kandidát postavit oficiálnímu kandidátovi – miliardáři Donaldu Trumpovi. Jeho odpůrci z řad republikánů považují čtyřicetiletého mormona a bývalého poradce republikánských poslanců za vhodnou alternativu.

McMullina podporují republikánští kritici Trumpa. Ten kvůli svým posledním výrokům a sporům s předními politiky ztratil podporu šéfa strany Reince Priebuse a jeden z republikánských zákonodárců už prohlásil, že dá raději hlas Clintonové.

Od Trumpa se distancovala i významná sponzorka republikánské strany a sám prezident Barack Obama ho označil za absolutně nepřipraveného

Podle BBC bude mít ale dlouholetý operační ředitel CIA problémy, protože se na kandidátkách objeví pouhé tři měsíce před volbami. Stejně jako Trump ani McMullin nikdy nezastával veřejnou funkci.

Oficiálního kandidáta McMullin často kritizuje na sociálních sítích. Nazval ho kupříkladu „autoritářem“ a pustil se do něj rovněž kvůli jeho protimuslimským názorům. „Napadat je jako skupinu dělá Ameriku slabší, ne silnější,“ konstatoval McMullin, který by měl kandidaturu oficiálně oznámit v pondělí.

V čele Spojených států by měl podle něj stanout někdo nezávislý. „V roce, kdy Američané ztratili důvěru v kandidáty obou velkých stran, je čas, aby do hry vstoupila generace nových vůdců,“ uvedl McMullin.

„Udělat správnou věc není nikdy pozdě, Amerika si zaslouží mnohem víc, než nám mohou Donald Trump a Hillary Clintonová nabídnout. Skromně se nabízím jako vůdce, který může milionům zklamaných Američanů nabídnout konzervativní prezidentskou volbu,“ prohlásil.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění se náskok demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové před Trumpem snížil na pouhá tři procenta, přičemž od pondělí poklesl o osm procentních bodů. Výsledky zveřejnila agentura Reuters v sobotu.

Rodák z Utahu vystudoval univerzitu Brighama Younga a má magisterský titul z firemní administrace, který získal na Pennsylvánské univerzitě. McMullin dříve navštívil Brazílii jako mormonský misionář.

V roce 2010 opustil CIA, kde působil 11 let jako operační ředitel, a začal pracovat pro Goldman Sachs. Donedávna pracoval jako politický ředitel republikánského poslaneckého klubu ve Sněmovně reprezentantů. V Kongresu pracoval do roku 2013.