Trumpova odveta? V primárkách do Kongresu nepodpořil vlivné republikány

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v rozhovoru s deníkem The Washington Post odmítl podpořit vlivné republikánské politiky v primárních volbách do Kongresu. Podle AP jde o pomstu za vlažnou podporu, kterou mu až po dlouhém váhání vyjádřili v prezidentské kampani. V souvislosti s prezidentskou volbou už navíc jeden z republikánských zákonodárců prohlásil, že dá raději hlas Clintonové, od Trumpa se distancovala i významná sponzorka republikánské strany.

Spolu s rozhodováním o prezidentovi USA budou Američané v listopadu hlasovat i o obsazení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. V Republikánské straně tak nyní probíhají primární volby, v nichž se rozhoduje o tom, koho strana do parlamentních voleb vyšle. V primárkách se o kandidaturu uchází i šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebo vlivný senátor John McCain.

Ani jednoho z nich Trump nepodpořil. Jeho postoj je podle agentury AP zatím nejviditelnějším projevem roztržky mezi newyorským miliardářem a špičkami republikánů. Dlouhou dobu totiž i oni váhali s tím, aby podpořili Trumpa v jeho snaze získat republikánskou nominaci na prezidentské volby.

„Mám rád Paula (Ryana), ale země prochází děsivým obdobím. Potřebujeme velmi silné vůdce, skutečně velmi silné. K podpoře ještě nejsem připraven,“ řekl Trump listu The Washington Post. Parafrázoval tak Ryanovu výhradu na Trumpovu adresu z letošního května. „Ještě k podpoře Trumpa nejsem připraven,“ řekl tehdy Ryan novinářům.

Trump ztratil podporu šéfa strany

Trump kvůli svým posledním výrokům a sporům s předními politiky ztratil podporu šéfa strany Reince Priebuse. Priebuse, který se dlouhodobě snaží mírnit napětí ve straně a sjednotit ji na podpoře kontroverzního kandidáta, rozčílilo, když se se Trump opřel do předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a vlivného senátora Johna McCaina, kteří byli mezi dlouhou řadou republikánů kritizujících Trumpův urážlivý výrok na adresu matky padlého amerického muslimského vojáka. „Připadá si jako blázen,“ řekl o Priebusově snaze nejmenovaný zdroj Reuters.

Trump vrací Obamovu kritiku

V případě prezidentské volby ale zase ztrácí podporu sám Trump. Vůbec první z republikánských zákonodárců nespokojených s Trumpovou nominací, člen Sněmovny reprezentantů Richard Hanna veřejně oznámil, že dá v listopadových volbách hlas jeho demokratické konkurentce. Trump podle něj není schopen vést zemi. Podobně se vyslovila podnikatelka Meg Whitmanová, která představuje významnou sponzorku republikánské strany.

Televize CNN citovala několik řadových pracovníků Trumpova volebního týmu, kteří prý mají kvůli excesům svého šéfa pocit, že je jejich práce jen ztrátou času. Podobná atmosféra se prý šíří značnou částí štábu.

Na zprávy médií, že se jeho kampaň ocitla v kritickém bodě, Trump reagoval sebevědomým prohlášením. „V mé kampani je velká jednota, možná větší než kdy dříve. Chci všem poděkovat za skvělou podporu. Porazíme zkaženou H!“ napsal na Twitteru s použitím svého oblíbeného pojmenování pro konkurentku Clintonovou. 

Právě na Clintonovou později svedl zprávy o nejednotě týmu hlavní Trumpův poradce Paul Manafort. „Kampaň je na tom velmi dobře. Jsme organizovaní. Postupujeme kupředu,“ řekl televizi Fox News. Clintonová podle něho médiím nabídla teorii o nejednotě uvnitř Trumpova týmu a noviny a televize se jí chopily. Důkazem o tom, že je vše v pořádku, jsou podle Manaforta davy příznivců, kteří se objevili na posledních mítincích.

Za absolutně nepřipraveného pro Bílý dům pak Trumpa označil současný americký prezident Barack Obama. „Fakt, že nemá základní znalosti o zásadních otázkách v Evropě, na Blízkém východě a v Asii znamená, že je žalostně nepřipravený pro tuto práci,“ prohlásil Obama.

Trump na jeho slova reagoval v rozhovoru pro Fox News, píše BBC. Obamovo období v Bílém domě označil za katastrofu. „To on je příšerný prezident. Pravděpodobně se do historie zapíše jako ten vůbec nejhorší americký prezident,“ prohlásil republikánský kandidát.

Průzkum: Více lidí by volilo Clintonovou

Trumpa ale nefavorizují ani některé průzkumy. Podle výsledků Reuters/Ipsos by Hillary Clintonovou volilo 43 procent oslovených, pro Trumpa se vyjádřilo 35 procent respondentů. Zhruba devět procent by si vybralo někoho jiného. Tento průzkum se konal od 28. července do 1. srpna a zúčastnilo se jej 1289 možných voličů.

Na osm procentních bodů zvýšila Clintonová svůj náskok před Trumpem (zdroj: ČT24)

I podle předchozích výsledků průzkumu od stejných společností vedla bývalá šéfka americké diplomacie nad realitním magnátem, a to o šest procentních bodů. Bez naděje ale Trump není. Průzkum stanice CNN a organizace ORC zveřejněný koncem července totiž zase dává větší šance Trumpovi. Miliardáře by volilo 48 procent lidí, exministryni zahraničí pak 45 procent. 

Popularita Clintonové nicméně v průzkumech vzrostla po týdenním stranickém sjezdu ve Filadelfii, kde spolu se svými stoupenci vylíčila optimistický obrázek Ameriky. Trump naopak v posledních dnech vyvolal vlnu kritiky ze strany oponentů i svých politických příznivců poté, co se vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. 

Na zprávy amerických médií, že se jeho kampaň ocitla v kritickém bodě, Trump reagoval sebevědomým prohlášením. „V mé kampani je velká jednota, možná větší než kdy dřív. Chci všem poděkovat za skvělou podporu. Porazíme zkaženou H!“ napsal na Twitteru s použitím svého oblíbeného pojmenování pro konkurentku Clintonovou.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org