Republikánský senátor McCain vyčetl Trumpovi, že urazil matku mrtvého vojáka

Americký senátor John McCain, který patří mezi těžké váhy republikánského tábora, se připojil ke kritice republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ten se v neděli vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Jeho slova o tom, že má žena možná od svého manžela a vojákova otce zakázáno veřejně mluvit, se setkala s odporem jak mezi demokratickými, tak i některými republikánskými politiky.

(vzkaz Trumpovi) Byl jste někdy na hřbitově v Arlingtonu? Jděte se tam podívat na hroby padlých amerických hrdinů, kteří zemřeli při obraně Spojených států. A uvidíte tam vojáky různé víry, rasy a pohlaví. Vy jste nemusel obětovat nic a nikoho.
Khizr Khan
otec amerického vojáka zabitého v Iráku

Ghazalu Khanovou si Trump vybral jako terč za to, že mlčenlivě stála po boku svého manžela kritizujícího Trumpův odmítavý postoj k muslimům. Khizr Khan o newyorském miliardáři prohlásil, že své zemi neobětoval nic a nikoho, a kdyby vládl USA, jejich syn by nedostal šanci stát se americkým občanem. Humayun Khan zemřel v roce 2004 při bombovém útoku v Iráku ve svých 27 letech.

„Když se podíváte na jeho ženu, jen tam stála. Neměla co říci… Možná ani neměla dovoleno nic říkat,“ prohlásil Trump v rozhovoru s televizí ABC.

McCain ve své reakci uvedl, že přestože si Trump už zajistil nominaci na kandidáta na prezidenta za republikány, neopravňuje ho to „očerňovat ty nejlepší z nás“. „Nemohu dostatečně vyjádřit, jak hluboce nesouhlasím s Trumpovým prohlášením. Věřím, že Američané chápou, že tyto poznámky nereprezentují názory Republikánské strany, jejích pracovníků a představitelů,“ dodal rezolutně. 

Sám Trump nikdy v armádě nesloužil.

McCain je válečný veterán, který před desetiletími strávil za vietnamské války pět let jako válečný zajatec. Trump ho nedávno kritizoval, že je kvůli tomu považován za hrdinu. 

Realitní magnát si  také prostřednictvím Twitteru postěžoval, že Khan nyní vystupuje ve všech televizích, aby ho dál kritizoval. Upozornil, že by cílem debaty měl být radikální islám, a ne rodina Khanů.

Je to další z projevů rozkolu v republikánském táboře?

Zdá se, že v tomto případě Trump trochu přestřelil. Je možné, že to bude mít negativní dopad na jeho popularitu.
Jakub Lepš
amerikanista

Khan dal zase najevo, že v polemice už pokračovat nechce a vše by nejraději uzavřel. Vyjádřila se i jeho manželka, která řekla, že její víra, ani rodina jí nikdy nestály v cestě v tom, aby svobodě říkala, co si myslí. „Mám všechna práva jako manželka, matka i dcera,“ prohlásila.

Trump čelí kritice republikánských špiček (zdroj: ČT24)

Trumpova kritika ze strany pětice senátorů, z nichž někteří na podzim opět kandidují, je dalším z projevů rozkolu v republikánském táboře, poté co se Trump v červenci stal kandidátem strany. Řada jejích významných činitelů se s tím jen stěží smiřuje.

  • Demokratická kandidátka Hillary Clintonová podle posledního z celostátních průzkumů veřejného mínění zvýšila po týdenním stranickém sjezdu náskok před Trumpem o sedm procentních bodů. Vede s 25procentní převahou potenciálních volitelů i podle jednotlivých států, v nichž vítěz bere vše a jejichž příklon k tomu či onomu kandidátovi je v americkém prezidentském volebním systému rozhodující.