Favorité amerických primárek - jak si stojí v klíčových tématech?

Americký volební rok 2016 má za sebou silný týden. Po úterním Obamově zhodnocení stavu unie následovalo o dva dny později televizní klání republikánů, v neděli pak diváci mohli porovnávat i mezi demokraty. Do začátku stranických primárek zbývají dva týdny – zatímco republikánská strana má na konci ledna ještě jeden televizní pokus, pro demokraty byla uplynulá debata poslední velkou možností, než začnou nominační klání v jednotlivých státech. Spolu s citacemi vybranými deníkem New York Times se pojďme podívat na názory hlavních favoritů.

Hillary Clintonová

  • Osmašedesátiletá zkušená politička a senátorka provoz uvnitř Bílého domu již důkladně zná – jakožto tehdejší první dáma během prezidentství Billa Clintona. I s dalším demokratem v čele státu Barackem Obamou byla úzce spojena jako ministryně zahraničí – poté, co právě proti němu vedla souboj o demokratickou nominaci v roce 2008.

ISLÁMSKÝ STÁT

„Naš cíl není zastrašit nebo zkrotit ISIS, ale porazit a zničit.“

Clintonová několikrát vyzvala ke zrychlení koaličních operací proti Islámskému státu. V některých ohledech je přísnější než někdejší politický spojenec Obama. Navrhuje bezletové zóny k ochraně syrských občanů, častější nálety i větší nasazení zvláštních jednotek přímo v terénu.

SYRŠTÍ UPRCHLÍCI

„Říkám, že bychom měli přijmout 65 (tisíc uprchlíků), ale jen pokud nasadíme tak přísnou kontrolu a prověřování, jak si jen umíte představit."

Během kampaně několikrát obvinila republikánské kandidáty z rozdmýchávání nenávisti, která prý podkopává úsilí USA v boji s terorismem. Právě příchozí muslimové se podle ní mohou stát účinným spojencem v pátrání po radikálech.

Hillary Clintonová před vyšetřovací komisí Kongresu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

ZMĚNY KLIMATU

„Ve výrobě i spotřebě energie můžeme mít více možností.“

Návrhy Clintonové ohledně boje s emisemi prý poskytnou během 10 let dostatek obnovitelné energie pro každou domácnost v USA. Do čtyř let chce také zvýšit kapacitu solární energie o 700 procent.

DRŽENÍ ZBRANÍ

 „Kolik lidí musí skutečně zemřít, abychom už začali něco dělat?“

Clintonová se vyslovila pro přísnější ověřování zájemců nebo zákaz vlastnění útočných zbraní. Chce také zrušit zákon, který chrání výrobce zbraní před soudními procesy. Byla jednou z nejhlasitějších podporovatelů nedávno oznámených plánů Obamy.

ZDRAVOTNICTVÍ

„Spoluúčast pacientů ve zdravotnictví roste mnohem rychleji než jejich příjmy. Pomůžeme rodinám, které musí z peněženek tahat stále více peněz.“

Jednoznačně hájí zákon o dostupnosti zdravotní péče s tím, že chce na Obamově dědictví stavět. Také navrhuje zastropovat ceny dražších léků.

obrázek
Zdroj: ČT24

TRANSATLANTICKÁ SMLOUVA

„Laťka je hodně vysoko a podle toho, co jsem viděla, myslím, že jí tato dohoda zatím nedosáhla.“

Zatímco jako ministryně na obchodní pakt mezi Evropou a USA sázela, nyní s ním nesouhlasí. Zmiňuje časté námitky o možných manipulacích s měnami nebo zvýhodnění, které smlouva přinese farmaceutickým firmám. 

SLEDOVÁNÍ A TAJNÉ SLUŽBY

„Lidé se tímto programem cítili podvedeni.“

Kdysi kontroverzní zákon „Patriot Act“ i jeho novely podpořila, vyjádřila ale obavy z nového fungování Národní bezpečnostní služby. Následně vyzvala k její větší transparentnosti, postavila se i za omezení sběru dat nebo telefonních záznamů.

Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP

Bernie Sanders

  • Čtyřiasedmdesátiletý senátor, který jako nezávisle volený reprezentuje stát Vermont už 20 let. Politicky je na poměru demokratů výrazně vlevo – sám si ostatně říká „socialistický demokrat“. Voliče láká na hesla o politické revoluci a nastolení spravedlnosti v příjmech. V posledních týdnech se stále výrazněji dotahuje na Clintonovou – podle některých odhadů dokonce může vyhrát úvodní primárky v Iowě i New Hampshire.

ISLÁMSKÝ STÁT

„V likvidaci ISIS musíme být tak tvrdí, jak jen to jde. Je ale nutné poučit se z minulosti – tedy že nesmíme jednat sami.“

Oproti Clintonové je Sanders v použití vojenské síly mnohem zdrženlivější – ostatně se netají svým nesouhlasem s invazí v Iráku. USA by podle něj sice měly vést mezinárodní koalici proti IS, ale klíčové boje – včetně většiny pozemních operací – mají být v režii domácích armád.

SYRŠTÍ UPRCHLÍCI

„Jaký je správný počet? Nevím, protože neznáme skutečný rozsah problému. Spojené státy by ale rozhodně měly převzít plnou zodpovědnost za pomoc běžencům.“   

obrázek
Zdroj: ČT24

ZMĚNY KLIMATU

„Tuto planetu ohrožují klimatické změny strašným způsobem.“

Sanders navrhuje zdanit emise skleníkových plynů a naopak zrušit daňové úlevy pro těžební společnosti. Kritizoval také stavbu ropovodu Keystone XL vedoucího z Kanady do rafinérií v Illinois a Texasu. Stejně tak nesouhlasil ropnými vrty v Arktidě.

DRŽENÍ ZBRANÍ

„Myslím, že v otázce zbraní nás mohu dovést k rozumnému kompromisu.“

 Zákaz prodeje útočných zbraní a vyrovnání rozdílů mezi federálními a lokálními zákony – Sanders v posledních týdnech zastává striktnější pozici, ačkoliv před deseti lety hlasoval v Senátu pro zákon, který chrání výrobce zbraní před soudními žalobami.

ZDRAVOTNICTVÍ

„Zdravotní péče je dle mého svědomí právo všech lidí.“

Upřednostňuje federální systém pojištění oproti soukromým pojišťovatelům a chce také udržet na uzdě náklady na léky na předpis.

Bernie Sanders
Zdroj: ČTK/AP

TRANSATLANTICKÁ SMLOUVA

„Je pokračováním katastrofální obchodní politiky, která stojí tuto zemi miliony slušně placených míst a stahuje nás ke dnu.“

V rámci Senátu patří k nejvýraznějším kritikům dohody a hlasoval proti všem obchodním dohodám.

SLEDOVÁNÍ A TAJNÉ SLUŽBY

„Pokaždé jsem proti Patriot Act hlasoval. Zákon stále potřebuje zásadní reformu.“

Sanders byl dlouhodobým kritikem „dohledových zákonů“ a opakovaně vyzývá k jejich zmírnění. Odmítá rozšíření působnosti zákona o boji s terorismem a naopak tlačí na to, aby měl Kongres větší dohled nad činností tajných služeb.

obrázek
Zdroj: ČT24

Donald Trump

  • Miliardář, excentrický podnikatel, který byl v byznysu zvyklý jednat na rovinu a bez skrupulí – ostatně na to sází i ve své kampani. Jmění si vybudoval na newyorském realitním trhu, zatímco schopnost zaujmout média v rámci televizní reality show. Svojí kuráží prý chce Ameriku znovu „postavit na nohy“. Zaujal rezolutními výroky o stavbě zdi na mexické hranici, osekání federálních daní nebo zákazu vstupu muslimům do země.

ISLÁMSKÝ STÁT

„ISIS bych srovnal se zemí.

Trump prosazuje zacílení na ropné zásoby Islámského státu, k tomu by podle něj mělo přispět nasazení pozemních vojsk. Vzestup IS podle něj způsobili současný prezident Obama a někdejší ministryně Clintonová.

 SYRŠTÍ UPRCHLÍCI

„Pokud jim Obama – díky své slabosti – dovolí přijít, jako vítěz voleb je pošlu zpět.“

Jedním z nejvíce probíraných výroků kampaně byl Trumpův plán zakázat muslimům vstup na území USA. Migranty bez řádných dokladů by podle něj Spojené státy měly obratem posílat zpět do jejich země a vyžadovat správné dokumenty. Kvůli migraci i drogovému byznysu Trump vyjádřil plán vybudovat zeď na hranici USA s Mexikem.

obrázek
Zdroj: ČT24

ZMĚNY KLIMATU

„Chceme mít čistý vzduch i čistou vodu. Pro mě je to velmi důležité a získal jsem mnoho ekologických cen. Přesto nevěřím ve změny klimatu.“

Trump varuje před ohrožením mnoha pracovních míst v USA. Vláda by podle něj neměla domácím společnostem kvůli klimatu stavět nové překážky. „Počasí se zkrátka mění – někdy máte bouři, někdy déšť a někdy třeba krásný den,“ komentoval.

DRŽENÍ ZBRANÍ

„Už teď máme ohromné regulace. Pokud se podíváte na mé soupeře, ohledně druhého dodatku ústavy (právo na držení zbraně) jednají dost slabě. Já mám velmi, velmi silný postoj.“

Slíbil vetovat nově navržené zákony o přísnějších pravidlech. V knize z roku 2000 vyjádřil podporu zakázat držení i prodej automatických zbraní. Nyní tvrdí, že regulace držení zbraní je „naprosté selhání“.

Donald Trump
Zdroj: Tami Chappell/Reuters

ZDRAVOTNICTVÍ

„Zrušit a nahradit něčím skvělým.“

Ačkoliv kdysi upřednostňoval vládní vyplácení pojistného (oproti většinové spoluúčasti pacienta), nyní jasně propaguje soukromou sféru. Vyzval k otevřené soutěži, kdy by lidé mohli uzavírat pojištění napříč různými státy. Zároveň ale Trump slibuje dohody s nemocnicemi o poskytování péče pro sociálně slabé.

SLEDOVÁNÍ A TAJNÉ SLUŽBY

„Jestli chcete znát pravdu, tak předpokládám, že když zvednu telefon, lidé prostě poslouchají můj hovor. Je to docela smutná skutečnost.“

Trump při dotazech ohledně masového sběru dat často zmiňuje protiargument – tedy hrozby vůči Spojeným státům. Naznačil také, že by nic neměl proti zrušení limitů na uchovávání telefonních záznamů, které byly schváleny v červnu 2015.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ted Cruz

  • Senátor za stát Texas je favoritem evangelických republikánů. Od svého zvolení do horní komory v roce 2012 získává ve straně stále větší vliv. Byl poradce prezidenta Bushe pro domácí politiku a pomáhal mu také v povolebním soudním sporu v roce 2000 proti Alu Goreovi.

ISLÁMSKÝ STÁT

„Potřebujeme velitele, který dá jasně najevo, že pokud se připojíte k ISIS nebo povedete vůči nám džihád, podepisujete si rozsudek smrti.“

Jako zastánce typicky ostré republikánské politiky směrem do zahraničí zastává Cruz tvrdou linii například vůči Íránu. Slíbil tvrdý postup vůči ISIS bez jakýchkoliv dalších debat.

SYRŠTÍ UPRCHLÍCI

„Ti, kdo prchají před pronásledováním, by měli být přesídleni v rámci dalších muslimských zemí na Blízkém východě. Křesťanům čelícím genocidě by naopak Spojené státy měly poskytnout útočiště na svém území.“

Ted Cruz
Zdroj: Chris Keane/Reuters

ZMĚNY KLIMATU

„Tito vědci ve svých knihách vaří z vody. Čísla záměrně nadhodnocují.“

Cruz dlouhodobě tvrdí, že analýzy a data žádné oteplování neprokazují. Debata o klimatických změnách je podle něj podvod „chamtivých politiků“, kteří chtějí prosadit další omezení práv Američanů.

DRŽENÍ ZBRANÍ

„Padouchů se nezbavíte tím, že nám seberete zbraně. Padouchů se zbavíte tím, že naše zbraně použijete.“

Je jedním z nejstriktnějších ochránců práv na držení zbraní. Řadí se tak k republikánské většině, která má právo zasazené v dodatku ústavy za nezpochybnitelné.

ZDRAVOTNICTVÍ

Mám v úmyslu během roku 2016 vyhlásit referendum o zrušení každého slova z Obamovy reformy a přijetí jednoduše rovné daně.“

Cruz se výrazně ohradil proti zákonu o cenově dostupné péči z roku 2013. Navrhuje místo toho zdravotní spořicí účty a také možnost nechat se pojistit napříč státy.

Ted Cruz
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

TRANSATLANTICKÁ SMLOUVA

„Věřím, že s konzervativnějším prezidentem můžeme vyjednat mnohem lepší dohodu.“

Opakovaně řekl, že je paktem „velmi znepokojen“ a bude v každém případě hlasovat proti.

SLEDOVÁNÍ A TAJNÉ SLUŽBY

„Samozřejmě že je možné chránit naši národní bezpečnost, zacílit na teroristy – a zároveň respektovat ústavní práva Američanů, kteří dodržují zákony.“

Ohledně hromadného sběru dat má Cruz mnohem méně vyhraněnou pozici. Odmítl podpořit novelu zákona o boji s terorismem, ale naopak prosazoval jiný zákon, který některé kontroverzní praktiky zachovával.