Clintonová se bojí o místo favoritky demokratů. V debatě útočila na Sanderse

Favoritka na prezidentskou kandidaturu za americké demokraty Hillary Clintonová v poslední televizní debatě demokratických kandidátů před primárkami útočila na svého hlavního rivala Bernieho Sanderse. Reagovala tak podle agentury Reuters na růst jeho preferencí v průzkumech. Primární volby začnou počátkem února.

Clintonová celkově v průzkumech stále vede, ale Sanders má podle nejnovějších předvolebních anket naději vyhrát ve státech Iowa a New Hampshire, v nichž stranické primárky Demokratické strany začnou 1. a 9. února. Třetí z kandidátů Martin O'Malley za oběma velmi zaostává.

Vzrušená debata se soustředila zejména na kontrolu držení zbraní, omezení vlivu finančníků z Wall Street a budoucnost amerického programu zdravotního a sociálního zabezpečení. Clintonová se snažila zdůrazňovat své spojenectví s prezidentem Barackem Obamou a poukazovala na svůj podíl při sjednávání jaderné smlouvy s Íránem a při přípravě zásad zákona o zdravotní péči.

Bývalá ministryně zahraničí USA Clintonová ve čtvrté televizní debatě prohlásila, že Sanders je příliš „měkký“ v prosazování kontroly nad držením zbraní v zemi a že jeho návrhy v oblasti zdravotnictví jsou neuskutečnitelné. Také mu před diváky vyčetla, že chce zvýšit daně středním vrstvám.

Řezníček: Clintonová na útok nečekala, sama se ho snažila vyvolat (zdroj: ČT24)

S manželem bude Clintonová konzultovat u kuchyňského stolu

Při debatě o americké národní bezpečnosti se Clintonová i Sanders shodli, že USA postupovaly správně při nápravě kriticky špatných styků s Íránem. Oba jsou názoru, že Washington by neměl vyslat pozemní síly do Sýrie.

Clintonová popsala svůj vztah k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, s jehož politikou se dostávala do těsného kontaktu jako ministryně zahraničí USA. Šéfa Kremlu prý respektuje, ale považuje ho zároveň za „hrubiána, který využije každé příležitosti“. Na dotaz, zda v případě svého volebního vítězství využije rad svého manžela Billa Clintona, bývalého prezidenta, odpověděla: „Začne to u kuchyňského stolu. Kam se to vyvine, uvidíme.“

O'Malley občas jen přihlížel

Podle amerických komentátorů byla nedělní debata demokratických kandidátů nejútočnější ze všech čtyř, které se před primárkami konaly. Vyvoláno to bylo zejména vzestupem Sandersových preferencí, které se v některých státech USA přiblížily nebo vyrovnaly oblibě Clintonové. Třetí demokratický kandidát, bývalý marylandský guvernér O'Malley, živé diskusi Clintonové a Sanderse občas jen přihlížel.

Hillary Clintonová této debatě podobně jako těm ostatním dominovala. Několikrát se pustila sama do útoku na Bernieho Sanderse, nečekala až ten útok přijde, ale sama se ho snažila vyvolat.
Martin Řezníček

Sázka Clintonové na předvolební spojenectví s Obamou se demokratické kandidátce může vymstít, uvedla agentura Reuters. Americká společnost je z velké části unavena nynějším stavem politiky a republikáni na slábnoucí Obamově popularitě postavili svou kampaň. Právě kritika Bílého domu vynesla kandidáty Donalda Trumpa a Teda Cruze do čela početného sboru uchazečů o republikánskou nominaci, uvedla agentura.

Po prvních primárkách Iowě a New Hampshire, kde jsou šance Clintonové a Sanderse zhruba vyrovnané, se volební souboj přesune do Jižní Karolíny, kde už Clintonová nad svým soupeřem vede. Na 1. března připadá volební „superúterý“, kdy se primárky uskuteční v 11 státech, z nichž mnohé leží na jihu země, kde je náskok Clintonové před Sandersem už velmi výrazný.