Trump a Cruz se utkali v debatě. Společnou řeč našli jen při kritice Obamy

Ostrým nesouhlasem s Obamovým poselstvím o stavu unie začala šestá debata republikánských kandidátů na úřad prezidenta USA. Senátor státu Texas Ted Cruz ve vysílání stanice Fox News obvinil šéfa Bílého domu, že vykresluje falešný obraz ekonomického úspěchu v zemi. Vzápětí se ale sám dostal pod palbu kritiky ze strany svého rivala Donalda Trumpa, který dlouhodobě obsazuje první příčky předvolebních průzkumů. Ten zpochybnil Cruzovu volitelnost kvůli jeho kanadskému původu. První série stranických primárek začne za necelé tři týdny.

Necelé tři týdny před začátkem série stranických primárek v celostátních průzkumech vede Trump celostátní průzkumy, v anketách mezi voliči ve státě Iowa, který bude o podpoře kandidátů rozhodovat jako první, však svádí vyrovnaný souboj s Cruzem. Jiskření mezi nimi vyvolávalo hlasité reakce v publiku při debatě pořádané v Jižní Karolíně televizní sítí Fox Business Network.

Donald Trump byl vtipný, na rozdíl od některých dalších debat byl skutečně tím vůdcem této debaty, podařilo se mu na sebe strhnout velkou pozornost. Ted Cruz se ovšem snažil nezůstávat příliš v pozadí.
Martin Řezníček

Newyorský realitní magnát prohlásil, že pokud by texaský senátor získal stranickou nominaci, demokraté okamžitě napadnou jeho zvolitelnost prezidentem u soudu, neboť se narodil v Kanadě. „Nad vaší hlavou visí velký otazník,“ zaútočil miliardář na svého soka.

Cruz opáčil, že Trumpův tým se na otázku jeho původu zaměřil už v září, tehdy však prý zjistil, že by podle ústavy mohl prezidentskou funkci vykonávat. „Od září se ústava nezměnila, ale výsledky průzkumů ano. A já uznávám, že Donald je rozčarován, že jeho skóre v Iowě se zhoršuje, ale fakta a zákony hovoří jasně,“ prohlásil Cruz.

Podle americké ústavy se může prezidentem stát pouze v USA narozený americký občan. Výklady právních expertů však obvykle připouštějí, že do této kategorie patří i děti narozené americkým rodičům při pobytu v zahraničí. Právě to je případ Cruze, který přišel na svět v roce 1970, kdy jeho otec pracoval v ropném průmyslu v kanadském městě Calgary.

Řeč přišla i na newyorské hodnoty, potraty a sňatky gayů

Až dosud se Cruz cílící stejně jako Trump na konzervativní část republikánských voličů vzájemným střetům spíše vyhýbal. Nyní však na oplátku zaútočil na „newyorské hodnoty“ miliardáře, který se kvůli svému bydlišti prý nemůže nazývat konzervativcem. „Každý chápe, že newyorské hodnoty jsou sociálně liberální, pro potraty, pro sňatky gayů,“ řekl texaský senátor.

Fox Business Network do debaty na základě svých kritérií, která vycházejí z posledních volebních průzkumů, pozvala vedle zmíněných kandidátů také floridského senátora Marca Rubia, neurochirurga Bena Carsona, bývalého floridského guvernéra Jeba Bushe, guvernéra New Jersey Chrise Christieho a guvernéra Ohia Johna Kasiche.

V úvodním kole otázek se takřka všichni kandidáti pustili do kritiky Obamova úterního projevu. Zatímco Cruz jej obvinil, že maluje falešný obrázek ekonomického úspěchu v zemi, kde se vláda nestará o řadu pracujících lidí, další politici si vzali na mušku zahraniční politiku šéfa Bílého domu a jeho možné následovnice Hillary Clintonové. Bush ji označil za potenciální „katastrofu pro národní bezpečnost“, Rubio pak obvinil ze lhaní Američanům o teroristickém útoku na konzulát v Libyi.

Christie, bývalý prokurátor, zase prohlásil, že Obama přesvědčuje společnost o tom, že policie je špatná a že prezident by měl více vynucovat dodržování zákonů, zvláště ze strany nelegálních imigrantů. „Prezident připouští porušování zákona po celé zemi,“ řekl Christie, který slíbil přitvrzení práce policie, pokud bude zvolen.