Životní projev Clintonové: Žádné zdi a zákazy náboženství, půjdeme na to společně, vzkázala národu

V době mé vlády se v Americe nebudou stavět zdi ani zakazovat náboženství. Lidé budou mít práci, pokud ji chtějí, a společně se postavíme teroristům, které nakonec porazíme, prohlásila ve svém „životním projevu“ demokratka Hillary Clintonová. Na sjezdu demokratů ve Filadelfii oficiálně přijala prezidentskou nominaci jako vůbec první žena v historii. V proslovu se často vymezovala vůči negativní kampani svého republikánského soupeře.

Když Clintonová vyšla na pódium demokratického sjezdu, bouřily davy jejích příznivců, ale i odpůrců, kteří podporovali jejího soupeře - vermontského senátora Bernieho Sanderse. „Slyšela jsem vás,“ prohlásila politička.

„Bernie, tvoje kampaň inspirovala miliony Američanů, zvlášť mladých, kteří do primárek vložili svá srdce i duše,“ ocenila Clintonová svého protivníka, který se dlouho nevzdával. Když ale získala potřebný počet delegátů, vzkázal svým stoupencům, že se musí stát příští prezidentkou. Nyní mu politička za podporu opět poděkovala.

„Společně jsme silnější není jen heslo naší kampaně, je to hlavní princip naší země a vždy byl, nikdo nemůže vytvořit sám rodinu, firmu, vyléčit komunitu nebo pozdvihnout zemi sám,“ konstatovala Clintonová, která tak kritizovala svého republikánského soupeře Donalda Trumpa, jenž se podle ní v tomto smyslu vyjádřil v Clevelandu.

Clintonová odmítla jeho černou vizi Ameriky dneška, stejně jako vyvolávání obav. „Jediné, čeho se musíme bát, je strach sám o sobě,“ řekla. Ocenila rozmanitost americké populce, kde podle ní žijí nejštědřejší a nejtolerantnější lidé na světě. 

„Nebudeme stavět zdi, místo toho postavíme ekonomiku, kde každý dostane práci, pokud ji chce. Nebudeme zakazovat někomu jeho vyznání, budeme spolupracovat se všemi Američany a našimi spojenci a porazíme teroristy,“ slíbila kandidátka.

„Nenechte nikoho, aby vám tvrdil, že jsme slabá země - nejsme,“ pokračovala Clintonová, která přijala nominaci na americkou prezidentku „s pokorou a odhodláním“. 

Tvrdě pracující imigranti pomáhají naší ekonomice k růstu, zdůraznila Clintonová

Clintonová ve svém projevu zdůraznila nutnost komplexní imigrační reformy, která podpoří růst americké ekonomiky a zároveň udrží rodiny pohromadě. „Máme miliony tvrdě pracujících imigrantů, kteří pomáhají naší ekonomice, bylo by sebezničující a nelidské je vyhnat,“ podotkla politička. Trump několikrát mluvil o možném zákazu vstupu dalších muslimů do země a stavění bariér na mexické hranici.

„Pokud si myslíte, že si vaše pracující matka nebo sestra zaslouží stejný plat (jako muži), volte nás. Bernie Sanders a já budeme společně chtít vzdělání pro střední třídu zdarma. Budu bojovat za péči o děti, kterou si lidé mohou dovolit,“ slíbila dále Clintonová.

Řeč padla také na boj s Islámským státem - Trump se v jedné chvíli vyjádřil v tom smyslu, že by se k jeho zničení měly využít jaderné zbraně. „Trump řekl, že toho ví o IS víc než generálové - neví,“ zdůraznila Clintonová, která podotkla, že bezpečnost USA je její prioritou, přičemž ctí všechny, kdo v jejím zájmu riskují životy.

Člověk, který se chytí na návnadu v podobě tweetu, není člověkem, jemuž byste mohli svěřit jaderné zbraně.
Hillary Clintonová

„Pokud chceme brát ochranu naší bezpečnosti vážně, nemůžeme mít prezidenta, kterého má v hrsti zbraňová lobby,“ je přesvědčena Clintonová. Zdůraznila přitom, že „nechce lidem brát zbraně, ale nechce, aby lidé umírali, kvůli někomu, kdo zbraň vůbec neměl dostat“.

Demokraté v čele s prezidentem Obamou dlouhodobě prosazují přísnější zákony týkající se pořízení zbraní, republikáni jsou ale proti a argumentují příslušným článkem v americké ústavě, který dává na zbraň každému právo.

„Musíme uzdravit naši rozdělenou zemi“

Clintonová se také vyjádřila k rostoucímu rasovému napětí v USA po zabití několika černochů a bělošských policistů. „Musíme si začít naslouchat. Odmítám myšlenku, že na to nenajdeme společnou půdu pod nohama. Musíme uzdravit naši rozdělenou zemi,“ prohlásila kandidátka.

„Pojďme se vžít do role černochů a Latinoameričanů, kteří se potýkají s důsledky systematického rasismu a mají pocit, že jejich životy jsou na jedno použití,“ vyzvala Američany.

„Skvělý projev. Je zkušená, připravená, nikdy se nevzdává. Proto by Hillary měla být naší další (prezidentkou),“ okomentoval řeč Clintonové stávající šéf Bílého domu.

První reakce komentátorů na sebe nenechaly dlouho čekat. Katty Kayová z BBC poznamenala, že řeč Clintonové méně cílila na zahraniční politiku než ta Trumpova. „Trump minulý týden vyřvával svůj projev celých 70 minut. Clintonová není přirozený řečník, ale její projev je více modulovaný,“ podotkla.

„Jednu věc její řeč obsahovala, která u Trumpa nebyla - humor. Neříkám, že je to dobře, nebo špatně, ale je to viditelná odlišnost,“ poznamenal Bradd Jaffy z NBC News.

Clintonovou předtím v projevu vychválila její dcera Chelsea, která se zaměřila na osobní přiběhy týkající se rodičovství, které se podle ní odrážejí v politickém životě prezidentské kandidátky.

„Z hloubi duše vím, že nás matka naplní hrdostí,“ prohlásila Chelsea. „Lidé se mě pořád ptají, jak to dělá? Protože nikdy nezapomíná, za koho bojuje,“ zdůraznila.

„Pyšná matka,“ reagovala kandidátka na projev své dcery na Twitteru.

Na sjezdu se ještě před vystoupením Clintonové promítal dvanáctiminutový film o její dosavadní práci pro veřejnost.

Trump: Kam vstoupí, provází ji korupce a zkáza

Na projev Clintonové ihned reagoval na Twitteru také její republikánský rival Donald Trump. Podle něj nemá nikdo horší úsudek než právě demokratická prezidentská kandidátka a kam vstoupí, provází ji prý korupce a zkáza.

Clintonová podle Trumpa nemá žádné předpoklady na to, aby se postavila do čela Spojených států. „Její války na Blízkém východě rozpoutaly ničení, terorismus a šíření Islámského státu do celého světa,“ napsal realitní magnát.

„Představou Hillary je svět bez hranic, kde pracující lidé nemají žádný vliv, žádná pracovní místa, žádnou bezpečnost,“ napsal Trump s tím, že Clintonová nikdy nepřistoupí k reformě Wall Streetu, finančního centra země. „Wall Street ji vlastní,“ dodal.

Končící prezident Barack Obama ve středu zdůraznil, že nikdo nikdy nebyl pro funkci prezidenta vhodnější než Hillary Clintonová, „ani já sám, ani Bill (Clinton)“. Emotivní projev pronesla pár dnů před ním i první dáma Michelle Obamová.

„Amerika je díky Obamově vůdcovství silnější a já jsem díky jeho přátelství lepší,“ prohlásila Clintonová. Obamu i svého manžela  - exprezidenta Billa Clintona označila za „muže naděje“.

Clintonová se utká v listopadovém finále s republikánem a miliardářem Donaldem Trumpem. Mezi těmi, kteří na sjezdu podpořili Clintonovou, byl mimo jiné bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg, který dříve uvažoval o vlastní prezidentské kandidatuře jako nezávislý.

Bloombert ostře kritizoval Trumpa, označil ho za „nebezpečného demagoga“. Apeloval na voliče, aby využili své síly k zastavení Trumpa na cestě do Bílého domu.