Sanders na setkání se svými stoupenci podpořil Clintonovou. Část ho za to vypískala

Se svými stoupenci a s delegáty, kteří mu v primárkách dali hlas, se ve Filadelfii setkal vermontský senátor Bernie Sanders. Politik, který nominační souboj prohrál s bývalou první dámou Hillary Clintonovou, označil při setkání republikánského kandidáta Donalda Trumpa za „demagoga“ a kandidaturu Clintonové výslovně podpořil.

Na Sandersovo stanovisko se čekalo s napětím, protože mnoho jeho příznivců se netajilo záměrem nominaci Clintonové na poslední chvíli zkomplikovat, ne-li zvrátit. Slova o její podpoře, která ze Sandersových úst zazněla, přijali někteří přítomní potleskem, jiní bučením. Vermontský politik je pronesl jen několik hodin před zahájením nominačního sjezdu Demokratické strany.

Své stoupence ovšem čtyřiasedmdesátiletý senátor opustit nehodlá. „Nepleťte se, zapsali jsme se do dějin,“ řekl Sanders. „Americký lid žádá jasný pokrokový program, který se vypořádá s třídou miliardářů,“ prohlásil politik, který se označuje za demokratického socialistu. Vyzval své stoupence, aby „neustali v boji za přeměnu americké společnosti“.

Nervozita kvůli údajné snaze Moskvy ovlivnit americké volby

Odpor proti Clintonové mezi voliči demokratů zesílil po víkendovém skandálu se zveřejněním stranických e-mailů, které měly dokazovat, že vedení strany preferuje Clintonovou před Sandersem. Ten se ale za svou ještě nedávnou sokyni pevně postavil: „Země musí Hillary Clintonovou zvolit za prezidentku,“ řekl shromážděným. 

Radikální stoupenci vermontského senátora ale nehodlají Clintonové nic odpustit a stále zvažují, jak její nominaci na poslední chvíli zvrátit. 

Skupina asi pěti set demonstrantů se shromáždila před filadelfskou radnicí, odkud se pod hesly „Nominujte Sanderse, nebo v listopadu prohrajete!“ přesunula ke sjezdové hale. Policie se snažila udržet demonstranty na chodnících, aby neblokovali dopravu v centru. Podle CNN jsou protesty silnější, než byly demonstrace během republikánského nominačního sjezdu v Clevelandu.

Nervozitu zvyšuje tvrzení demokratů, že za zveřejněním důvěrných e-mailů stojí Rusko. O útoku na stranické servery informovala Demokratická strana už v dubnu, a najatá soukromá bezpečnostní agentura prý tehdy objevila v akci hackerů jasnou ruskou stopu. Skutečnost, že data byla zveřejněna až po třech měsících těsně před nominačním sjezdem demokratů, podle stranických expertů potvrzuje záměr Moskvy ovlivnit americké volby.

Zpravodaj ČT: Tlak na odstoupení šéfky Demokratické strany byl před sjezdem velký (zdroj: ČT24)