Demokratický sjezd: Poklidnou nominaci Clintonové a ukázku jednoty zastínil pád šéfky strany

Ve Filadelfii začíná nominační sjezd Demokratické strany, na němž delegáti oficiálně zvolí bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou za kandidátku na americkou prezidentku. V primárkách si už zajistila víc hlasů, než potřebuje, takže má nominaci jistou. Předsedkyně strany Debbie Wassermanová Schultzová mezitím oznámila svou rezignaci.

Na rozdíl od republikánů, u nichž minulý týden sjezd provázely třenice kvůli Donaldu Trumpovi, se očekává, že demokratické jednání proběhne v klidu a výsledek je jasný. Clintonová uvedla, že „cítila smutek“, když republikánský sjezd sledovala, protože byl většinou o kritice její osoby.

„Měla jsem pocit, že já jsem jediné téma, které je spojuje. Nebyla tam žádná pozitivní agenda, šlo o velmi temnou kampaň, která lidi rozdělila. Řečníci malovali obraz naší země, jak ji neznám – negativní, plný strachu,“ podotkla prezidentská kandidátka v rozhovoru pro CBS.

Bývalá první dáma o víkendu řekla, že demokraté ve Filadelfii nabídnou jinou vizi Ameriky. „My budeme stavět mosty, ne zdi, my budeme prosazovat různorodost, která přispívá k velikosti naší země,“ sdělila Clintonová.

Třeba bývalý starosta New Yorku, miliardář Michael Bloomberg už dal na vědomí, že na sjezdu podpoří Clintonovou. Její tým jednal s jejím někdejším sokem Berniem Sandersem, aby byla exministryně zahraničí zvolena všeobecným souhlasem, což by symbolizovalo jednotu strany, uvedla média.

Průzkumy ukazují, že Sandersovi příznivci Clintonovou podpoří. Na její podporu vystoupí ve Filadelfii třeba zpěvačky Alicia Keys nebo Lady GaGa. Projevy budou mít prezident Barack Obama s manželkou Michelle. „Budou tam lidé, jejichž příbuzní byli zastřeleni nebo lidé, kterým hrozí deportace, což má zvýraznit absenci přistěhovalecké reformy,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Spolu s Clintonovou sjezd vysloví podporu i jejímu kandidátovi na viceprezidenta, senátorovi za Virginii Timu Kaineovi.

Končící Wassermanová chce sjezd formálně zahájit a ukončit a také promluvit k delegátům. „Jsem hrdá na to, že první žena byla nominovaná na prezidentskou kandidátku a jsem přesvědčená, že silný tým povede naši stranu efektivně do voleb, kde se Hillary Clintonová stane 45. prezidentkou,“ prohlásila odstupující šéfka strany.

Je to zcela zásadní událost, která zcela jistě zastíní tento čtyřdenní sjezd. Svědčí to o tom, že strana je v podobném rozkolu jako republikáni.
Martin Řezníček

Demokratická strana měla během primárek nadržovat Clintonové

Oznámení o rezignaci přichází po bouři kontroverzí kvůli elektronickým zprávám naznačujícím, že vedení Demokratické strany stranilo během primárek Clintonové, navzdory slibu neutrality.

„Štáb Clintonové obvinil Rusko z úniku e-mailů. Vyjádřilo se k tomu několik odborníků, kteří říkají, že to vychází z nabourání se Rusů do serverů Demokratické strany, o němž se hovořilo před několika týdny. Ze serverů měli ukrást některé osobní údaje, e-maily a podobně. A toto má být důsledek,“ prohlásil Řezníček.

Ruský hackerský útok?

FBI uvedla, že vyšetřuje „povahu a rozsah“ hackerského útoku na servery Demokratické strany. „Útok takové povahy bereme velmi vážně a budeme pokračovat ve vyšetřování a postihu těch, kdo ohrožují kybernetický prostor,“ konstatoval vyšetřovací úřad v prohlášení.

Okamžitý konec Schultzové důrazně požadoval Sanders. „Potřebujeme stranu otevřenou, takovou, která přiláká mladé a pracující lidi, zůstane stranou vlivu velkých peněz a bude bojovat za pracující. A nemyslím si, že by Debbie byla tím typem lídra. Už jsem řekl před mnoha měsíci, že by měla odstoupit,“ zdůraznil vermontský senátor.

Odpůrci Clintonové ve Filadelfii
Zdroj: Dominick Reuter/Reuters

Sanderse podpořilo v ulicích Filadelfie několik stovek demonstrantů. „Myslím, že je to skvělé – měla by rezignovat a omluvit se. Doufám, že Berniemu se už omluvila, protože my dalšího neoliberála v kanceláři nepotřebujeme, potřebujeme někoho pokrokového, jako je Sanders,“ konstatoval jeden z protestujících.

Kauza uniklých e-mailů podle amerického tisku nejvíc pomůže Trumpovi, jenž dlouhodobě kritizuje nynější systém výběru politiků. Trump už na Twitteru označil končící šéfku demokratů za „neurotičku, která je naštvaná, že po všech podvodech, jež vedly k vítězství Clintonové, je mimo hru“.