Trump je oficiálně prezidentským kandidátem republikánů

Realitní magnát a miliardář Donald Trump získal na sjezdu amerických republikánů v Clevelandu podporu většiny delegátů a byl tak oficiálně nominován za kandidáta republikánské strany na prezidenta Spojených států. Na Trumpova viceprezidenta sjezd podle očekávání nominoval guvernéra státu Indiana Mikea Pence.

Donald Trump po nominaci promluvil k účastníkům sjezdu prostřednictvím videovzkazu. Uvedl, že je hrdý na to, že se stal republikánským kandidátem na prezidenta. Zároveň je pro něj ctí, že spolu s ním kandiduje Mike Pence, který bude skvělým viceprezidentem.

Dáme vám zpátky práci, budeme mít silné hranice, odstraníme Islámský stát, nastolíme právo a pořádek. Ale spolu, a to je nejdůležitější, vrátíme zpátky skvělou, velkou Ameriku. Uvidíme se brzy a v listopadu samozřejmě vyhrajeme.
Donald Trump

„Budu tvrdě pracovat a nezklamu vás! Amerika je na prvním místě,“ dodal na Twitteru. Vrcholem sjezdu bude jeho čtvrteční projev, ve kterém oficiálně přijme nominaci. 

Osmý nejslabší mandát v historii

Podle listu The Washington Post je Trumpův mandát osmým nejnižším v historii Republikánské strany.  Miliardář získal podporu necelých 70 procent delegátů sjezdu, což je nejméně od roku 1976, kdy nominaci po tvrdém boji s Ronaldem Reaganem nakonec s 52,6 procentem delegátských hlasů získal úřadující prezident Gerald Ford.

Pro nominaci potřeboval Trump podporu nejméně 1237 z celkových 2472 delegátů. Propočet agentury AP po skončení primárek uváděl, že má nejméně 1543 delegátů. Během úterního zasedání sjezdu získal nakonec 1725 hlasů, což o takřka pět set překračovalo nutnou hranici. I tak ale čelil Trump silné opozici.

Trumpovi lidé ho už dlouho přemlouvají, aby se začal chovat seriózněji, vyjadřoval se souvisleji, v ucelených větách. Myslím si ale, že Trump se nezmění. Jednak to neumí a jednak by ztratil obdiv těch, kteří ho mají rádi.
Igor Lukeš
politolog a historik

Ve volbách 8. listopadu se střetne s demokratickou soupeřkou Hillary Clintonovou. Ta v reakci na nominaci republikánů vyzvala Američany, aby ji podpořili a zajistili tak, že Trump nikdy nepřekročí práh Oválné pracovny.

„Je to neuvěřitelné a neskutečné. Jsem na svého otce velmi pyšná,“ reagovala naopak na Trumpovu nominaci jeho dcera Ivanka. Na setkání vystoupili se svým projevem i dcera Tiffany a syn Donald Trump Jr. Mluvili zejména o jeho osobní stránce. Podle Tiffany ji otec vždy podporoval a motivoval k nejlepším výkonům.

Ivanka Trump a Donald Trump Jr.
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Guvernér státu New Jersey Chris Christie, který Trumpa dlouhodobě podporuje a dlouho byl teoretickým kandidátem na Trumpova viceprezidenta, se ve své řeči zaměřil na protikandidátku Hillary Clintonovou. Voliče vyzval, aby pro ni nehlasovali a potrestali ji tak za její nekompetentnost.

Bývalá šéfka americké diplomacie je podle něj zodpovědná ze selhání v Libyi, Sýrii i dalších zemích. Christie poukázal zejména na aféru kolem soukromého e-mailového serveru, který Clintonová používala i pro poštu obsahující utajované informace.

Mike Pence
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Trump si nakonec místo Christieho vybral za svého viceprezidenta guvernéra Indiany Mikea Pence, který má v kampani vyvážit pro část republikánů těžko stravitelného Trumpa.

„Role Mikea Pence je zcela evidentní. Přišel tam jako člověk, který má fungovat jako magnet na konzervativnější část republikánské populace. Na ty, které by za jiných okolností dokázal nalákat Ted Cruz. Mike Pence bude také fungovat jako velký magnet na peníze od sponzorů. Díky svému dlouhému působení v Kongresu se velmi dobře zná s klíčovými republikánskými sponzory a má zajistit přístup peněz do kampaně Donalda Trumpa,“ poodhalil důvod Trumpova výběru zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Demokraté nabízejí jen třetí období Baracka Obamy, varuje Ryan

Paul Ryan
Zdroj: Reuters

S projevem vystoupil i předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který s oficiální podporou Trumpa dlouho otálel a stále má s magnátem komplikované vztahy. V Clevelandu nicméně oznámil, že se už těší, až bude sedět v Kongresu za Trumpem a poslouchat jeho prezidentskou zprávu o stavu Unie.

Ryan dodal, že letošní demokratická kandidátka je - na rozdíl od té republikánské - poněkud unavená. „Nabízí vám jenom třetí období Obamy, přináší jen dalšího Clintona,“ uvedl Ryan na adresu Hillary Clintonové.

Velkou pozornost médií si na probíhajícím sjezdu získala Trumpova manželka Melania, která mluvila už v pondělí. Donald Trump je podle ní tím nejlepším kandidátem na prezidenta USA a představuje správný a potřebný vzor pro mládež. Ihned po jejím proslovu se ale objevily pochybnosti, že si „vypůjčila“ doslovné pasáže z řeči Michelle Obamové na nominačním sjezdu demokratů v roce 2008. 

Pozornost hlavní hvězdě sjezdu nečekaně „ukradl“ jiný projev (zdroj: ČT24)

Členka štábu vzala zodpovědnost za sporný projev

Členka štábu, která se podílí na tvorbě projevů, nyní převzala odpovědnost a nabídla rezignaci. Meredith McIverová v prohlášení přiznala, že části projevu Obamové z roku 2008 vložila do textu, který připravovala pro Trumpovou.

Nejméně tři věty z pondělního čtvrthodinového projevu, v němž manželka republikánského prezidentského kandidáta hovořila o významu rodinných hodnot, nápadně připomínaly projev Obamové z nominačního sjezdu demokratů, který před osmi lety vyslal jejího muže do vítězného boje o Bílý dům. Incident vyvolal kritiku ze strany demokratů a posměšné komentáře amerického liberálního tisku.

„Projevy paní Obamové jsem nekontrolovala,“ uvedla v omluvném prohlášení McIverová. „Je to moje chyba a cítím se strašně s ohledem na chaos, který jsem způsobila Melanii a Trumpovým, stejně jako paní Obamové. Nechtěla jsem nikomu ublížit,“ uvedla McIverová. Dodala, že svému šéfovi nabídla rezignaci, Trump ji prý ale odmítl.