Hvězda prvního dne? Žena, která proměnila rozpaky demokratů v jásot

Její sok odjížděl z republikánského sjezdu ve velkém stylu. Hillary Clintonová by nyní více než kdy jindy potřebovala ukázat sílu a odhodlanost – nejen sebe, ale hlavně své strany. Začátek Demokratického sjezdu měl prezidentskou kandidátku nakopnout, přesto jde spíše o těžkou zkoušku před vrcholem kampaně. K tomu „přispěly“ nepříjemné dohry kolem e-mailů, rezignace šéfky strany i poslední odpor Sandersových příznivců. Největším povzbuzením tak byl emotivní projev manželky současného prezidenta Michelle Obamové.

Oba národní sjezdy letošních voleb v USA mají jedno společné. Čím jasnější byl předem jejich výsledek, o to více se probíraly vedlejší aféry. Zatímco u republikánů minulý týden v Clevelandu vedla zamlčená inspirace minulostí, demokraté naopak řeší více otevřenosti, než by si přáli. S přispěním vnějšího útoku – organizovaného zřejmě z Ruska – se celý svět o víkendu dozvěděl o důvěrných e-mailech, podle kterých vedení demokratů navzdory slibu neutrality stranilo Clintonové.

Důsledkem je rezignace šéfky strany Debbie Wassermanové-Schultzové, pro níž měly paradoxně přijít nejdůležitější čtyři dny v její funkci. Na otřes ve vedení strany reagovala také řada stoupenců Bernieho Sanderse, kteří se nechtějí s nominací Clintonové smířit. Jednoznačná Sandersova slova o podpoře nominantky tak nesli jen velmi neradi a doprovázeli pískotem. Už během primárek měli ostatně podezření, že vedení nepřistupuje k stranickému souboji spravedlivě.

Počáteční rozpaky tak rozředila první dáma Michelle Obamová, jejíž proslov byl hodnocen jako nejzdařilejší z prvního dne. Prezidentské klání označila za souboj pozitivního příkladu pro děti (Clintonová) s tím negativním (Trump).

„Tyto volby – ostatně jako každé – jsou o tom, kdo bude mít moc spoluovlivňovat výchovu našich dětí a prostředí, ve kterém vyrůstají. Dnes tady stojím, protože v těchto volbách je jen jedna osoba, které v této věci věřím… a to je Hillary Clintonová,“ prohlásila za potlesku publika.

Přivedl mě sem příběh generací lidí, kteří cítili na zádech biče otrokářů, okovy segregace, ale kteří vytrvali, doufali a dělali, co bylo nutné vykonat. Každý den se probouzím v domě, který postavili otroci, a dívám se na své krásné inteligentní černošské dcery, jak si hrají na trávníku se psy. A moje dcery stejně jako vaši potomci díky Hillary Clintonové berou za samozřejmost, že i žena může být prezidentem USA.
Michelle Obamová

Spojené státy mají mít podle Obamové takového prezidenta, který „bude naše děti učit, že v této zemi na každém jedinci záleží.“ Clintonová prý navíc dokázala, že v čele Spojených států může být také žena.

Její projev se nesl v duchu optimismu, a ačkoliv proti Donaldu Trumpovi v minulém půlroce ostře vystoupila, ve Filadelfii jeho jméno z úst Obamové přímo nezaznělo. „Když máte v rukou nukleární kódy a velíte ozbrojených silám, nemůžete dělat unáhlená rozhodnutí,“ řekla s odkazem na impulzivní chování Trumpa. Uvedla také, že prezident musí být stálý v názorech a dobře informovaný. „Když je někdo krutý a chová se jako tyran, nesmíme klesnout na jeho úroveň,“ uvedla také Obamová.

Projev manželky dosluhujícího prezidenta přitom není jen formálním příspěvkem, který v mnoha dalších na sjezdu zapadne. Demokraté jsou si dobře vědomi, jak důležitou roli může právě Obamová hrát v boji o voliče z řad žen, afroameričanů, hispánců a především mladých voličů. Právě ty Clintonová během primárek mnohdy postrádala ve prospěch konkurenta Sanderse.

Sotva první dáma dokončila své 14minutové vystoupení na sjezdu demokratů, už ji pochválil na Twitteru manžel. „Neuvěřitelný projev neuvěřitelné ženy,“ napsal prezident Barack Obama.

Demokrati i republikáni letos jen těžko skrývají své vnitřní rozbroje - zatím je nejvíc spojuje odpor k lídrovi té druhé strany.
Martin Řezníček

Servítky vůči Trumpovi si naopak nebrala senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová, která je oblíbenkyní liberálního křídla demokratů. „Amerika stojí na rozcestí, vybírá si nového prezidenta. Na jedné straně je muž, který zdědil po svém otci bohatství, které udržuje podváděním lidí, utíkáním od dluhů, který se stará jen o sebe,“ řekla. „Na druhé straně pak stojí jeden z nejchytřejších, nejtvrdších a nejhouževnatějších lidí na této planetě,“ uvedla. „A já stojím za Hillary,“ dodala.

Velký potlesk sklidil podle BBC na sjezdu také senátor Cory Booker svým výrokem: „V Americe láska vždy vítězí nad nenávistí.“

Během sjezdu jsou očekávány projevy řady dalších prominentních řečníků, včetně prezidenta Baracka Obamy, viceprezidenta Joea Bidena či bývalého demokratického prezidenta Billa Clintona, manžela předpokládané kandidátky.