Neřízená střela jménem Trump jede dál navzdory kritice soupeřů i souputníků

90’ ČT24 o kampani před americkými volbami (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump během své kampaně už nesčetněkrát způsobil pozdvižení svými výroky a útoky na adresu žen, náboženských menšin či přistěhovalců. Zatímco u části voličů si tím získává sympatie, řada významných republikánů už Trumpa nepokrytě kritizuje. Kontroverzní miliardář sice svým hurónským a neomaleným vystupováním mnohé pobuřuje, na druhou stranu ale dokáže skvěle manévrovat a vystihnout nálady voličů.

„Mnozí experti mu při každém dalším problematickém výroku věštili začátek konce a vždycky se ukázalo, že to bylo přesně naopak. Trumpa bych nepodceňoval,“ upozornil v Devadesátce ČT24 diplomat Martin Palouš. „Trump má cit pro vystižení toho, co ve společnosti vře jako v papiňáku,“ přiznává miliardáři redaktor časopisu Newsweek Daniel Anýž.

Je podstatné položit si otázku, v jakém stavu se nachází svět, když kandidát jako Donald Trump může sehrávat takto důležitou roli.
Martin Palouš
diplomat

Zatím poslední – a dost možná největší – bouři Trump rozpoutal svým útokem mířeným na matku amerického muslimského vojáka, který padl při službě v Iráku.

Proti republikánskému kandidátovi se okamžitě vzedmula kritika nejen od demokratů, ale i z nitra vlastní strany. A francouzský prezident Francois Hollande dokonce poznamenal, že se mu „zvedl žaludek“.

„Tentokrát mířil na nepolitické lidi, obyčejné Američany, rodiče padlého vojáka,“ zdůrazňuje Anýž hlavní důvod pro tak silné reakce. Podle něj si tím Trump poškodil dojem, se kterým vyšel ze stranického sjezdu, kdy jeho projev přilákal víc Američanů než slova jeho soupeřky Hillary Clintonové o týden později.

„Vyhrát mohou oba. Záleží na tom, co se do podzimu stane,“ míní Palouš. „I u Donalda Trumpa jsou některé věci spíše předvolební rétorikou, která se uchází o určité hlasy, než propracovaným a konkrétním návrhem,“ dodává s tím, že pokud se situace ohledně boje s terorismem nebo radikálním islámem zhorší, tyto argumenty budou dál získávat na popularitě. „Ale nyní bych byl opatrný a držel se faktů, spíš než bombastických prohlášení,“ dodal diplomat.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Přinesl by Trumpův triumf republikánům zkázu?

Případný Trumpův volební triumf byl mohl v důsledku znamenat vážný problém pro republikánskou stranu. Trump sice ve své kampani slibuje návrat „skvělé Ameriky“, to hlavní, co by nyní polarizované Spojené státy potřebovaly, je ale sjednocení. To už sliboval Barack Obama, ale neuspěl.

„Obávám se, že pokud by se Trumpovi podařilo zvítězit, bude vládnout s mobilizovanou skupinou svých fanatických příznivců proti stejně mobilizované skupině frustrovaných odpůrců,“ nastiňuje Palouš. „Spojené státy jsou lídrem tohoto světa, a pokud z nich budou přicházet zmatené nekoherentní výkřiky, nebude to pro svět moc dobré,“ obává se diplomat.

Nahlodat republikánskou podporu Trumpa se nově pokusil i dosluhující prezident Obama. V nebývale ostrém komentáři řekl, že Trump je „žalostně nekvalifikován“ pro prezidentskou funkci a republikáni, kteří s jeho výroky nesouhlasí, by měli konečně říct dost.

„Trumpovým největším problémem bude jednota republikánské strany. Demokratická strana vyšla z primárek sjednocená, ale u republikánů vzniká velice vážný problém, co se se stranou stane,“ upozorňuje Palouš. „Pokud se stane prezidentem, budou republikáni řešit, v jakém stavu a jak jejich strana vlastně přežije,“ uzavírá Anýž.