Trump: Uznal bych anexi Krymu, pokud to zlepší vztahy s Moskvou

USA by podle republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa měly uznat ruskou anexi Krymu. A to v případě, že by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Trump to řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala televizní stanice ABC.

Trump v interview řekl, že ruský prezident Putin nepodnikne vojenskou invazi na Ukrajinu. „Na Ukrajinu (Putin) nepůjde, OK, to musíte chápat. Prostě tam nepůjde, ano? To si můžete poznamenat, můžete si to zapsat, můžete s tím udělat, cokoli chcete,“ řekl newyorský magnát. Na upozornění moderátora, že „Putin na Ukrajině už je“, Trump připustil, že Putin už na Ukrajině „jistým způsobem je.“

Ukrajina je podle Trumpa velký „nepořádek“, který vznikl za Obamovy administrativy „s jejími silnými vazbami na NATO“. Trump zváží uznání anexe Krymu. „Lidé na Krymu, podle toho co jsem slyšel, by raději byli v Rusku, než tam kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet,“ uvedl Trump v rozhovoru pro televizi ABC.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov označil Trumpovo prohlášení za nestydatost. Republikánský politik je podle Avakova nebezpečný jak pro Ukrajinu, tak pro Spojené státy.„Nestydaté prohlášení prezidentského kandidáta Trumpa jen potvrzuje diagnózu nebezpečného exota. Extremista, který přitakává Putinově diktatuře, nemůže být zárukou demokratických svobod v USA a ve světě,“ napsal Avakov na Facebooku.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov
Zdroj: Reuters

Moskva anektovala Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro). USA, EU a některé další země ale uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Americký miliardář Trump se v rozhovoru pro ABC také snažil vyvracet tvrzení, že má dobrý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Řekl o mně velmi hezké věci. Ale já s ním nemám žádný vztah. Nikdy jsem se s ním nesetkal,“ řekl Trump. V minulých letech přitom tvrdil, že s Putinem „vztah“ má. V interview ale řekl, že neví, co to znamená „mít vztah.“ O Putinovi prý mluvil dobře, protože o něm ruský prezident v minulosti „hezky mluvil.“

Trump čelí kritice republikánských špiček (zdroj: ČT24)

O vojenské a politické situaci v Evropě by mohli v Moskvě v září jednat vojenští experti NATO. Podle agentury TASS je tam pozvalo ruské ministerstvo obrany, které je podle ní připraveno i k jednání se zástupci Pobaltí, Skandinávie a Polska o vojenských aktivitách podél hranic.

V Baltském moři a ve vzdušném prostoru v jeho okolí dochází v poslední době k četným kolizím. Státy NATO z incidentů obviňují provokativní jednání ruských letadel a lodí, které v blízkosti aliančních plavidel či letounů provádějí riskantní manévry. V reakci na posilování ruské armády a na výhrůžné chování Moskvy vůči sousedům potvrdilo NATO nedávno vytvoření čtyř armádních praporů v pobaltských zemích a Polsku. Krok vyvolal v Rusku tvrdou kritiku a hrozbu odvetných opatření.