Podle analytiků je Trump globální riziko, na islamisty by shodil atomovku

Masivní vyhošťování hispánců, zákaz vstupu muslimů do USA nebo odmítnutí klimatických změn – názory Donalda Trumpa, republikánského kandidáta na amerického prezidenta, jsou často kontroverzní. Nově šokoval slovy o shození jaderné bomby na islamisty nebo o potrestání žen, které jdou na potrat. Tento výrok nakonec musel mírnit. Trump přitom názory na důležitá témata mění neustále. Podle analytiků Economist Intelligence Unit by jako prezident znamenal jedno z největších globálních rizik.

Kontroverzní kandidát pokračuje ve svých šokujících prohlášeních. Tentokrát uvedl, že by ženy, které se rozhodnou přerušit těhotenství, měla stihnout nějaká forma trestu. Poté, co se ale na Trumpovu hlavu snesla vlna kritiky, miliardář svůj výrok odvolal.

Dle republikánské tradice odsoudil jen ilegální potraty a postihy žádá pro osoby, které interrupce provádí. Ženy jsou podle něj pouhé oběti, stejně jako plod.

Své stanovisko přitom změnil Trump už několikrát. Před sedmnácti lety v televizním interview NBC byl mnohem liberálnější. „Jsem pro možnost volby. Nesnáším sice interrupci ani samotnou diskuzi o ní. Ale myslím si, že každý by měl mít právo se sám rozhodnout,“ tvrdil tehdy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trumpovy změny v názorech a populismus kritizuje nejen opozice, ale také politici ze stejných řad, jako například republikánský kandidát Ted Cruz. „Donald Trump opět prokázal, že o tematice vážně nepřemýšlí a klidně řekne cokoliv, jen aby na sebe upozornil,“ poznamenal Trumpův rival.

Potřebu na sebe upoutat podporuje miliardář i výroky o zbrojení – na islamisty by klidně šel s jadernou bombou. „Když nás někdo zasáhne z ISIS, tak se mu nebudeme bránit atomovkou?“ prohlásil Trump v době, kdy ve Washingtonu začíná světový summit o jaderné bezpečnosti, kde přes padesát světových lídrů řeší, jak omezit jaderné zbraně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Miliardář už dříve prohlásil, že by k vyslýchání členů Islámského státu použil waterboarding a další tvrdé metody a zamezil jim přístup k ropě, z níž mají peníze. Trump se staví rovněž proti imigrantům z Latinské Ameriky – miliony by jich vyhostil a na mexické hranici postavil vysokou zeď.

Proti muslimům, a naopak zadobře s Putinem

Svět šokoval prohlášením, že by zakázal dalším muslimům vstup na americkou půdu a ty, kteří už v USA jsou, by všechny nechal sledovat. „Je to cynické, je to špatně a jde to proti všemu, za čím stojí New York a Amerika,“ reagovala demokratická kandidátka na post šéfa Bílého domu Hillary Clintonová.

Mezi další Trumpovy kontroverzní názory patří odmítnutí klimatických změn jako podfuku. Podle něj je to jen počasí a firmy by se kvůli tomu neměly omezovat a připravovat o zisk.

Horizont: Trumpovy ostré výroky (zdroj: ČT24)

Trump je také připraven zlepšit americko-ruské vztahy napjaté od anexe ukrajinského Krymu. Republikán se nechal slyšet, že „by s Putinem vycházel velmi dobře“, protože na rozdíl od Obamy tu nejsou silné antipatie, které by znemožňovaly jednání.

Podle výzkumů nezávislých ekonomů se možné vítězství Trumpa v amerických volbách řadí mezi deset největších globálních rizik současnosti. Jeho zvolení prezidentem by totiž mohlo vést k politickému chaosu a zvýšenému bezpečnostnímu riziku.

Trump má zatím na svém kontě hlasy 739 delegátů. K získání republikánské nominace jich je zapotřebí 1237. Mezi demokraty vede Clintonová.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org