Trump označil Clintonovou za „ďábla“, varoval před zmanipulovanými volbami

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump prý stále častěji slýchá o tom, že by listopadová volba hlavy státu mohla být „zmanipulovaná“. Žádné důkazy ale nepředložil. Svou soupeřku – demokratku a exministryni zahraničí Hillary Clintonovou – pak označil za „ďábla“. Dalšímu směřování USA se bude večer v pořadu ČT Devadesátka věnovat český diplomat Martin Palouš.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

„Abych byl upřímný – obávám se, že volby budou zmanipulované,“ sdělil republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump svým příznivcům na mítinku ve městě Columbus v Ohiu. V rozhovoru pro televizi Fox News pak apeloval na republikány, aby situaci „bedlivě sledovali, jinak nám to seberou (vítězství)“.

Trump se o údajné manipulaci zmiňoval už dříve v souvislosti s demokratickými primárkami. Z uniklých e-mailů demokratů, k nimž se dostali zřejmě ruští hackeři, vyplynulo, že strana porušila princip neutrality, když podporovala Clintonovou na úkor jejího rivala – vermontského senátora Bernieho Sanderse. Šéfka demokratů kvůli tomu skončila.

Miliardář měl také problém s republikánskými primárkami, které rovněž označil za zmanipulované poté, co se část jeho stranických kolegů snažila zabránit jeho oficiální nominaci.

Podle komentátorů se Trump snaží těžit z nedůvěry Američanů v zavedené instituce. Miliardář často argumentuje spikleneckými teoriemi a nepotvrzenými zprávami.

Tvrdil například, že prezident Barack Obama se nenarodil v USA, nebo že otec texaského senátora Teda Cruze, Trumpova soupeře v primárkách, byl komplicem vraha prezidenta Johna Kennedyho.

Na shromáždění v Pensylvánii nyní Trump zostřil rétoriku vůči Clintonové, když obvinil Sanderse, že uzavřel obchod s ďáblem. „Je to ďábel,“ řekl o své soupeřce. Sanders se dlouho odmítal vzdát, poté, co ale Clintonová nasbírala dostatečný počet delegátů potřebných pro nominaci, prohlásil, že se „musí stát prezidentkou“.

Bernie Sanders a Hillary Clintonová při společném vystoupení v rámci předvolební kampaně
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Clintonová podle posledního z celostátních průzkumů veřejného mínění zvýšila po týdenním stranickém sjezdu náskok před Trumpem o sedm procentních bodů.

Vede s 25procentní převahou potenciálních volitelů i podle jednotlivých států, v nichž vítěz bere vše a jejichž příklon k tomu či onomu kandidátovi je v americkém prezidentském volebním systému rozhodující.