Příznivci zbraní by měli zastavit Clintonovou, nabádal Trump

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump nešetří kontroverzními výroky, které stále častěji míří na adresu své soupeřky – demokratky Hillary Clintonové. Na shromáždění v Severní Karolíně teď naznačil, že by obhájci práv na vlastnictví zbraně měli Clintonovou zastavit, než se dostane k moci. Podle kritiků může Trump některé osoby inspirovat k tomu, aby se uchýlily k násilí.

Trump už dříve označil Clintonovou za „ďábla“ nebo „zakladatelku Islámského státu“. Podle posledního průzkumu nad ním exministryně zahraničí zvýšila náskok na sedm procentních bodů, uvedla agentura Reuters.

Trump své příznivce ve městě Wilmington varoval, že Clintonovou je třeba zastavit, jelikož chce zrušit druhý dodatek ústavy, který dává Američanům právo vlastnit zbraň. Pokud budou rozhodovat soudci, kteří budou na její straně, stoupenci zbraní s tím už pak nic neudělají, podotkl republikán.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trumpův tým tvrdí, že miliardář nechtěl svými slovy nabádat lidi k násilí, ale nahnat je k volebním urnám, aby zabránili Clintonové dostat se do Bílého domu.

Trumpova slova ale vzbudila vlnu kritiky. „To, co Trump říká, je nebezpečné,“ míní vedoucí kampaně demokratické kandidátky Robby Mook. Connecticutský senátor Chris Murphy varoval, že „nestabilní lidé“, kteří nenávidí Clintonovou, by mohli na Trumpova slova reagovat a kandidátku zastřelit.

Bez ohledu na novou kontroverzi Trumpa vzápětí podpořila mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která vyzvala k podpoře příslušného dodatku ústavy a tedy k hlasování pro republikánského kandidáta. 

Trumpa se zastal i bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, který obvinil tisk ze spiknutí s cílem dostat do Bílého domu Clintonovou. Někteří z Trumpových podporovatelů, kteří slyšeli jeho slova v Severní Karolíně, pak řekli CNN, že to považují za vtip.

Skoro pětina republikánů Trumpa nechce

Podle posledního průzkumu agentur Reuters a Ipsos si téměř pětina republikánů přeje, aby Trump z klání odstoupil. Sondáž ukazuje na hluboké rozdělení strany. Mnoho významných republikánů už veřejně prohlásilo, že Trumpa ve volbách 8. listopadu volit nebude.

Republikánská strana má problém, který nemusí být dlouhodobý. V médiích se objevují náznaky, že si řada republikánů představuje, že Trump volby prohraje a republikáni posílí své pozice v Kongresu, strana se z toho poučí a bude to jednorázová výchylka.
Jakub Lepš
amerikanista
Amerikanista o rozkolu mezi republikány kvůli Trumpovi (zdroj: ČT24)

Zdůvodňují to jeho výbušnými výroky a kontroverzními návrhy řešení problémů. Kromě posledního výroku o zbraních k nim patří plán postavit zeď na hranici s Mexikem nebo dočasný zákaz vstupu muslimů do USA.

Reuters ale připomíná, že popularitě se v USA netěší ani Clintonová, protože 53 procent Američanů ji nehodnotí příznivě. Na Trumpa takto hledí skoro 63 procent občanů USA.