Trump: Pomoc členům NATO při napadení Ruskem by byla otázkou

Sjezd republikánů zažil bouřlivý večer (zdroj: ČT24)

Stane-li se Donald Trump prezidentem, Spojené státy možná nepřispěchají na pomoc některým členům NATO, pokud budou napadeni Ruskem. Republikánský kandidát na prezidentský úřad to řekl v rozhovoru pro list The New York Times. Trump upřesnil, že rozhodnutí o ochraně pobaltských států proti ruské agresi by záleželo na tom, do jaké míry tyto státy „dodržují své závazky vůči Alianci“.

Trump již dříve řekl, že chce přimět spojence, aby s USA více sdíleli náklady na obranu. Podle něj musí američtí spojenci přestat využívat štědrosti USA, kterou si Washington již nemůže dovolit.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Trump podle The New York Times připustil, že jeho pohled na zahraničněpolitické otázky je radikálně odlišný od dosavadního přístupu amerických republikánů, kteří téměř vždy podporovali vysokou angažovanost USA ve světě. Zopakoval, že může nechat stáhnout americké vojáky rozmístěné v zahraničí. Zároveň ale hovořil o potřebě investic do modernizace armády USA, hlavně jaderného arzenálu.

Trump ocenil, jak se Erdogan vypořádal s pokusem o puč

Republikánský kandidát rovněž komentoval situaci v Turecku po nezdařeném puči. Řekl, že nehodlá Turecko kritizovat za pronásledování oponentů režimu. „Velmi oceňuji, jak se s tím vypořádal,“ řekl na adresu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Někteří lidé tvrdí, že to bylo zinscenované, ale já si to nemyslím,“ dodal.

Trump vyjádřil přesvědčení, že dokáže přimět Erdogana, aby Turecko zintenzivnilo svůj boj proti samozvanému Islámskému státu. Porážka Islámského státu je podle republikánského kandidáta mnohem větší prioritou než odstranění syrského prezidenta Bašára Assada.

Podle Trumpa musí USA napřed „odstranit vlastní nepořádek“ a teprve potom se mohou pokoušet měnit chování jiných států. „Nemyslím, že máme právo poučovat,“ řekl Trump s odkazem na střelbu na policisty, ke které v USA dochází.

Senátor Cruz Trumpa na nominačním sjezdu nepodpořil

Nesouhlasné bučení provázelo na republikánském sjezdu projev texaského senátora Teda Cruze, největšího soupeře Donalda Trumpa během primárek. Protesty delegátů vyvolala skutečnost, že Cruz v projevu výslovně nepodpořil Trumpa, který se na konferenci definitivně stal republikánským kandidátem. Následně odmítl říct, jestli bude Trumpa volit. „Nedám hlas Hillary Clintonové,“ poznamenal pouze.

Trump a Cruz se během kampaně častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za „prolhaného Teda“, zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o „narcisovi“.

Ted Cruz
Zdroj: Reuters

Cruz prohlásil, že Američané by v listopadových volbách „měli hlasovat podle svého přesvědčení,“ ale neřekl, že by měli volit právě Trumpa. O republikánském kandidátovi se téměř nezmínil, zato vystavil tvrdé kritice pravděpodobnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a vládu Baracka Obamy.

Potleskem naopak delegáti přivítali Cruzova slova o připravovaném odchodu Velké Británie z Evropské unie. Senátor označil brexit za „projev mohutné politické síly“. Britské rozhodnutí podle něj dokazuje, že lidé většinou odmítají velký vládní aparát. Brexit je proto „velké vítězství,“ řekl Cruz.

Na konferenci z videozáznamu promluvil i další z Trumpových dřívějších soupeřů, floridský senátor Marco Rubio. Pochválil Trumpa za jeho příslib posílit národní bezpečnost USA. „Čas vzájemných soubojů vypršel. Je čas bojovat za nový směr pro Ameriku, je čas v listopadu zvítězit,“ řekl Rubio.

Mike Pence oficiálně přijal roli viceprezidentského kandidáta

Guvernér státu Indiana Mike Pence oficiálně přijal nominaci na Trumpova viceprezidenta. Donalda Trumpa označil za osobitého člověka nezávislého ducha, který se nikdy nevzdá. Pence, muž s ultrakonzervativními názory, kterého americká veřejnost příliš nezná, si prý nikdy nemyslel, že by mohl hovořit z tribuny nominační konference. Zažertoval, že „charismatický Trump“ si ho nejspíš vybral proto, aby dosáhl rovnováhy.

Mike Pence a Donald Trump
Zdroj: John Sommers II/Reuters

U Trumpovy hvězdy na Chodníku slávy se objevila symbolická zeď

Miniaturní zeď s ostnatým drátem se nakrátko objevila na hollywoodském Chodníku slávy kolem jména Donalda Trumpa. Republikánský prezidentský kandidát, který se v minulosti prezentoval i ve sledované televizní reality show, si „ozdobu“ podle médií vysloužil svými výzvami k vybudování ochranné zdi proti uprchlíkům na hranici s Mexikem. Zeď kolem hvězdy s Trumpovým jménem během středy zmizela.

Autorem zídky vysoké asi dvacet centimetrů a opatřené značkami zákazu vstupu je podle agentury AP americký umělec vystupující pod jménem Plastic Jesus. Do povědomí veřejnosti vstoupil nápisy „Nikdy žádného Trumpa“, které rozmístil na křižovatky v Los Angeles. Na jeho webu stojí, že se nechává inspirovat kulturou a zpravodajstvím.