Útočný první duel: Žije v jiné realitě, pustila se Clintonová do Trumpa. Mám lepší povahu, řekl miliardář

Záznam: První televizní střet Trumpa s Clintonovou (zdroj: ČT24)

První debata amerických prezidentských kandidátů, demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa se nesla v silně konfrontačním duchu. Řeč padla na Trumpovy daně nebo kauzu kolem e-mailů Clintonové. Exministryně zahraničí obvinila Trumpa z podpory bohatých. Podle ní žije miliardář v jiné realitě. Trump pak zopakoval, že za vzestup Islámského státu (IS) může právě Clintonová spolu s Barackem Obamou. První průzkumy ukázaly, že v duelu si lépe vedla Clintonová.

Na půdě americké Hofstraovy univerzity proběhla první ze série debat prezidentských kandidátů.Podle odhadu BBC sledovalo duel víc než sto milionů diváků, což by znamenalo nejvyšší sledovanost v dějinách prezidentských kampaní.

Trump s Clintonovou vzájemně upozorňovali na hlavní kauzy, které by jim mohly u voličů uškodit. Clintonová spekulovala, že Trump možná není tak bohatý a štědrý, pokud jde o charitu, případně neplatí federální daně, protože něco skrývá. „Zveřejním své daňové přiznání - proti vůli mého obhájce, když ona zveřejní 33 tisíc e-mailů, které byly odstraněny,“ konstatoval republikán.

Clintonová pak zopakovala, že používání soukromé elektronické schránky pro posílání pracovní pošty během působení na ministerstvu zahraničí byla chyba. „Nehodlám se vymlouvat. Byla to chyba, přijímám za to odpovednost,“ prohlásila bývalá první dáma.

Ta pak v bloku věnovaném ekonomice upozornila, že Trump měl v životě štěstí, protože jeho otec mu půjčil 14 milionů dolarů, když začínal podnikat. Clintonová se přitom popsala jako zástupce střední třídy, pro niž je třeba udělat nejvíc. Vyzdvihla, že její otec měl malý podnik. „Skutečně věří, že když pomáháte bohatým, lépe se budeme mít všichni,“ opřela se do soupeře. „Můj otec mi vypůjčil v roce 1975 jen málo a já to dal do firmy,“ bránil se Trump, který je nyní miliardářem. „Tomu se mimochodem říká byznys,“ poznamenal.

Trump, který během diskuse jako obchodník zdůrazňoval své manažerské schopnosti, řekl, že Clintonová je „typická politička, žádná akce“. Média si také všímají, že Trump během diskuse hojně popotahoval.

Podle Trumpa „pracovní místa opouštějí zemi“. „Nenechme si je dál krást,“ konstatoval. Clintonová pak hájila svůj plán, jak vytvořit deset milionů míst. Zatímco Trump chce daně snižovat, Clintonová by je zvýšila. Moderátor se jí na to zeptal, načež exministryně se stáhla s tím, že „na konci večera bude stejně obviňována ze všeho“. „Proč ne?“ ptal se Trump. „Jen pokračujte v debatě tvrzením bláznivých věcí,“ podotkla Clintonová.

Debata byla velice osobní, zejména ze strany Donalda Trumpa, který se velmi často snažil skákat do řeči Hillary Clintonové. Ta se nedala vyprovokovat, nicméně někdy, když na ni útočil, tak se usmívala. Bylo vidět, že to má natrénované, nikdy mu neskákala do řeči.
Martin Řezníček

Trump se opřel do smlouvy NAFTA

Opřel se také do severoamerické smlouvy o volném obchodu NAFTA, kterou podepsal Bill Clinton. „A teď chcete podepisovat transatlantickou smlouvu, která je stejně špatná,“ podotkl republikán. „Donalde, žiješ v jiné realitě,“ reagovala Clintonová.

Ta připomněla také Trumpův tweet o tom, že za konceptem globálního oteplování stojí Číňané, aby udělali z amerického zpracovatelského sektoru méně konkurenceschopné odvětví. „To jsem nikdy neřekl,“ bránil se Trump.

Na přetřes přišlo i téma Obamův rodný list

Dalším tématem byl rasismus v USA. Trump mimo jiné požadoval po Obamovi rodný list. Podle něj ale „odvedl skvělou práci a udělal dobrou službu této zemi, dokonce i jako prezident“. Clintonová označila požadavek na rodný list za bolestivou záležitost pro Obamovy a zdůraznila Trumpovo dlouhodobé rasistické chování včetně sporu, které s ním vedlo ministerstvo spravedlnosti v roce 1973 kvůli rasové diskriminaci. 

Trump odstartoval svou politickou kariéru tvrzením, že Obama se narodil mimo Spojené státy, a šířil tak „rasistickou lež“, že první černošský šéf Bílého domu není americký občan, upozornila bývalá první dáma. Miliardář na to reagoval připomínkou demokratických primárek v roce 2008. Clintonová podle něj tehdy s Obamou jednala se „strašným despektem“.

Trump chce právo a pořádek. Potřebujeme skutečný plán, podotkla Clintonová

V souvislosti s rostoucím napětím v americké společnosti, kde přibývá protestů kvůli incidentům, při nichž policisté údajně neoprávěně zastřelili černochy, Trump konstatoval, že Afroameričané a  Hispánci zažívají v zemi peklo. USA potřebují „právo a pořádek“, zdůraznil. Clintonová si ale myslí, že její protivník „vykresluje hrozně špatný obraz černošských komunit“ v USA. „Nemůžeme jen říct zákon a pořádek, potřebujeme přijít s nějakým plánem,“ dodala.

Duel Clintonové s Trumpem
Zdroj: David Goldman/ČTK/AP

Clintonová: Boj s islamisty? Musíme posílit tajné služby, ne urážet muslimy

Politici debatovali také o zahraniční politice. Clintonová, která dříve působila jako ministryně zahraničí, uvedla, že proti radikálům IS je třeba bojovat především zesílením činnosti tajných služeb. „Donald neustále uráží muslimy v zahraničí, muslimy doma, a to v době, kdy potřebujeme spolupracovat,“ řekla. Trump mimo jiné několikrát prohlásil, že by nepouštěl na americkou půdu další muslimské přistěhovalce.

Podle Trumpa bude poražení IS složité, protože radikálové jsou rozptýlení v mnoha zemích. Clintonovou a Obamu opět obvinil z toho, že svým chováním na Blízkém východě umožnili nástup IS. „Děláte to třicet let. Byla jste exministryní zahraničí, když IS byl ještě dítětem… Teď je ve třiceti zemích a vy se je chystáte zastavit? Nemyslím si,“ řekl Trump.

„Libye, to byla další katastrofa,“ dodal s odkazem na intervenci NATO, která svrhla Kaddáfího režim. Situace v Libyi je nyní kvůli bojům mezi nejrůznějšími skupinami včetně islamistů značné chaotická.

Mám lepší úsudek a povahu než Clintonová, prohlásil Trump

Moderátor debaty v této souvislosti připomněl, že Trump kdysi válku v Iráku podporoval. Podle Clintonové to bylo stejné i u zásahu v Libyi.  „Špatně, špatně, špatně. To je mediální nesmysl, který vypustila (Clintonová),“ kontroval Trump. „Říkal jsem, že je to hrozná, hloupá věc, která povede k destabilizaci Blízkého východu. Mám mnohem lepší úsudek než ona (Hillary). Mám také mnohem lepší povahu - povahu vítěze,“ pokračoval. „Wow… OK,“ podotkla jen exministryně zahraničí.

 Řeč padla i na Trumpovy dobré vztahy s Kremlem. „Donald vychvaluje Vladimira Putina… Byla jsem šokována, když veřejně vybídl Putina, aby hacknul Američany,“ podotkla Clintonová v souvislosti s Trumpovou poznámkou, aby hackeři našli její e-maily. 

Nemá výdrž, prohlásil Trump. Uráží ženy, reagovala Clintonová

V dramatickém závěru debaty newyorský miliardář prohlásil, že Clintonová nemá dostatečnou výdrž na to, aby mohla být prezidentkou Spojených států. Podle něj má sice zkušenosti, ale špatné. Demokratka na to reagovala výčtem svých diplomatických úspěchů a uvedla, že navštívila 112 zemí světa.

O Trumpovi prohlásila, že je nekvalifikovaný a obvinila ho z toho, že nazývá ženy prasaty a psy a těhotenství za potíž pro zaměstnavatele. „Nikdy jsem to neřekl. Měl jsem chuť říct Hillary něco dost tvrdého, a její rodině, a říkal jsem si, že to nemůžu udělat. Tohle si nezasloužím, to nebylo hezké, co udělala,“ reagoval Trump.

Oba kandidáti ale nakonec potvrdili, že výsledky voleb přijmou. „Nejde o nás, ale o vás,“ vzkázala demokratka Američanům. Trump pak opět slíbil, že udělá z Ameriky opět velikou zemi.

Sázkové kanceláře po debatě důvěřují o dost víc Clintonové

Podle analytiků může duel ovlivnit dosud nerozhodnuté voliče, a tudíž i výsledek voleb. Dle průzkumů byly šance obou kandidátů před debatou takřka vyrovnané. Celkem dvě třetiny diváků dle prvního průzkumu CNN považují za vítězku duelu demokratku, pouze čtvrtina lidí označila republikána. 

Převahu Clintonové potvrzují i některé další průzkumy. Podle ankety společnosti Public Policy Polling je například o vítězství demokratické kandidátky přesvědčeno 51 procent dotázaných, Trump vyhrál podle 40 procent. Server Politico zveřejnil souhrn názorů aktivistů, sociologů a volebních manažerů z demokratického i republikánského tábora. Zhruba 80 procent z nich hovoří o převaze Clintonové a o tom, že demokratická kandidátka byla lépe připravená a
úspěšně Trumpa provokovala ke sporným výrokům. 

Záleží na úhlu pohledu. Když se podíváte na média, která historicky straní spíše demokratickým kandidátům, jako Washington Post nebo právě CNN, tak ten pohled je možná zkreslující. Naopak na Fox News, kde podle různých komentátorů zvítězil Trump.
Jan Hornát
Institut mezinárodních studií FSV UK

Podle sondáže CNBC zvítězil u 61 procent diváků Trump, médium ale upozorňuje, že nejde o „vědecký průzkum“.

„Součástí debaty je, že jejich stoupenci, to znamená kongresmani, lidé ze štábu a tak podobně přijdou mezi novináře a snaží se debatu interpretovat. Mluvili jsme se zástupci demokratů a republikánů a všichni přirozeně tvrdí, že zvítězil jejich kandidát. Například bývalý starosta New Yorku Guliani a dlouholetý přítel Trumpa ale říká, že to nebyla jeho nejlepší debata,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Světové sázkové kanceláře po debatě zvýšily rating Clintonové. Pravděpodobnost jejího volebního vítězství je podle nich po televizní diskusi vyšší, podle stobodové stupnice kanceláře PredictIt dosahují šance demokratické kandidátky na vítězství 69 procent, naděje Trumpa jen 31 procent.

Nevídaný ohlas měl duel na sociálních sítích. Podle agentury AP se na Twitteru odehrála nejvzrušenější reakce od založení sítě v roce 2006. Ze čtyř pětin přitom uživatelé komentovali výroky Trumpa, jen z jedné pětiny Clintonové. Debaty ale budou ještě dvě, Američané vyberou nového šéfa Bílého domu 8. listopadu.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org