Marseille zakázala „den v burkinách“, v Cannes nesmí muslimské plavky na pláž

Starosta jihofrancouzského města Cannes zakázal lidem nosit na pláž burkini, tedy plavky zakrývající celé tělo kromě obličeje. Stalo se tak z bezpečnostních důvodů – dávat nápadně najevo své náboženské přesvědčení by mohlo podnítit potyčky, míní starosta. Francie čelí v posledních měsících vlně teroristických útoků.

Starosta Cannes David Lisnard vydal vyhlášku, která zakazuje plážové oděvy, jež „nerespektují dobré mravy a sekularismus“. Nařízení platí celý srpen. Lidem, kteří ho poruší, bude nejprve řečeno, aby se převlékli nebo pláž opustili. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta ve výši 38 eur (1030 korun).

Ve Francii platí výjimečný stav po sérii incidentů, které spáchali islámští radikálové. Při červencovém útoku kamionem v Nice, jež leží poblíž Cannes, zemřelo celkem 85 osob. Před třemi týdny zase vtrhla dvojice muslimů hlásících se k islámskému státu do kostela v Normandii, kde zavraždila kněze.

„Plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vytvořit hrozbu narušení veřejného pořádku,“ uvedl Lisnard. „Nemluvíme o zákazu nošení náboženských symbolů na pláži, ale okázalém oblečení, které odkazuje na příslušnost k teroristickému hnutí,“ prohlásil zástupce města Thierry Migoule.

Liga lidských práv chce zákaz napadnout u soudu. „Je načase, aby politici v tomto regionu zmírnili svůj diskriminační zápal a bránili ducha republiky,“ konstatoval místní lídr ligy Herve Lavisse.

Francie, kde žije asi 5 milionů muslimů, zakázala v roce 2011 jako vůbec první evropská země zahalování obličeje na veřejných prostranstvích, tedy fakticky zakázala nošení nikábu či burky na veřejnosti. Na burkiny se tento zákaz nevztahuje, protože plavky ponechávají odkrytý obličej.

Začátkem tohoto týdne byla ve vodním parku Speed Water Parc nedaleko Marseille zrušena soukromá akce „den v burkinách“ pouhý den poté, co nápad sklidil řadu kritických ohlasů.

Místní muslimky ze Sdružení Smile 13 ze severních chudých čtvrtí velkého přístavního města si pronajaly objekt na sobotu 10. září. Organizátorky kromě jiného zakázaly matkám, aby s sebou braly chlapce starší deseti let.

„Považuji tuto událost za provokaci, o kterou vzhledem k současné situaci nestojíme. Jde o jasné sektářství,“ zdůraznil levicový starosta Pennes-Mirabeau Michel Amiel. „Přijmout tuto takzvanou módu by posílilo sektářství v naší zemi. Jedná se také o ženskou důstojnost, o otázku respektování našich základních principů,“ prohlásila pak pravicová poslankyně Valérie Boyerová.

Na nošení islámských oděvů ve Francii na veřejnosti pohlížejí mnozí místní obyvatelé s nevolí. Ostrou kritiku vyvolala třeba prezentace burek a dalších muslimských oděvů na březnových módních přehlídkách. Ministryně pro rodiny, děti a práva žen Laurence Rossignolová to označila za „reklamu uvězňování ženských těl“.