Humanitární konvoj se do hladovějící syrské Daráji nedostal, ani přes povolení

Humanitární konvoj, který měl poprvé od roku 2012 přivézt pomoc do syrského města Darája u Damašku obléhaného vládními jednotkami, se zatím ke 4000 místních obyvatel nedostal. Navzdory tomu, že kolona vozidel měla všechna potřebná povolení, nebyla do města vpuštěna, uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

OSN vyjednává se syrskou vládou zpřístupnění obléhaných oblastí, v nichž se civilistům nedostává potravin a léků. Situaci v Daráji koncem dubna OSN vyhodnotila jako „krajně děsivou“, protože lidem tam došly potraviny a léky. Světový program pro výživu v březnu oznámil, že lidé jsou v Daráji nuceni jíst trávu.

„Červený kříž, syrský Červený půlměsíc a OSN dopraví do Daráji humanitární pomoc poprvé od začátku obléhání v listopadu 2012,“ uvedl mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Pawel Krzysiek. To se ale zatím nepodařilo.

„Našemu humanitárnímu konvoji bohužel nebylo dovoleno vjet do Daráji, ačkoli jsme od všech stran předem získali povolení. Lidé v Daráji zoufale potřebují pomoc. Je tragédie, že i to nejzákladnější, co jim nyní vezeme, se k nim bezdůvodně dostane se zpožděním,“ uvedl MVČK na svém twitterovém účtu.

OSN v březnu odhadovala, že se pomoc zatím dostala jenom k 30 procentům Syřanů žijících v oblastech obléhaných jak vládními jednotkami, tak povstaleckými oddíly. Důvodem bylo to, že syrská vláda nedala povolení pro vjezd konvojů. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura v dubnu upozornil, že stále existuje nejméně šest oblastí, kam se konvojům nepodařilo projet.

U Aleppa se znovu bojuje

Několik radikálních skupin podle agentury AP ve středu obsadilo vesnici Zará v provincii Aleppo, obývanou hlavně sektou alávitů, k níž patří i prezident Bašár Asad. Mnoho obyvatel vesnice se pohřešuje. Za akcí jsou kromě fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, také skupiny Ahrár aš-Šám a Fajlak ar-Rahman. Syrské státní sdělovací prostředky uvádějí, že mnoho domů bylo zničeno nebo vyrabováno.

Následky bojů v provincii Idlíb
Zdroj: Reuters

V noci na čtvrtek skončilo příměří pro město Aleppo a podle skupiny syrských ochránců lidských práv (SOHR) se severně od města bojuje. Vládní jednotky obsadily pozice, které dosud drželi povstalci a které jsou poblíž zásobovací trasy do východní části města, již drží několik opozičních skupin. Západní Aleppo je v rukou vlády.

Příměří v Aleppu trvalo po několikerém prodloužení týden a vypršelo o středeční půlnoci SELČ. Pro Sýrii bylo vyjednáno celkové příměří koncem února, ale v dubnu začaly těžké boje v Aleppu, které klid zbraní ohrozily. Kvůli nim zkolabovaly mírové rozhovory, jež OSN vedla s vládní a opoziční delegací v Ženevě. Pro svolání dalšího kola je zásadní, do jaké míry se podaří udržet v zemi klid.