Tvrdě, a hlavně společně proti IS - Hollandovo diplomatické tažení nese ovoce

Speciál ČT24: Francie chce širokou koalici, která porazí Islámský stát (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Francois Hollande se snaží vytvořit širokou koalici proti Islámskému státu (IS) s jasným cílem, kterým je zničení této teroristické organizace. Diplomatické tažení zahájil hned po atentátech v Paříži. Přes četné neshody přislíbilo spolupráci i Rusko. Plány ale částečně komplikuje napětí mezi Moskvou a Ankarou po sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou.

Teroristické útoky v Paříži, k nimž se přihlásil právě IS, si vyžádaly 130 mrtvých a stovky zraněných. Rada bezpečnosti OSN po atentátech přijala francouzský návrh rezoluce, která vyzývá k přijetí „všech opatření“ nutných ke zničení IS. Paříž už zapojila do bojů svou letadlovou loď Charles de Gaulle, aby tak zintenzivnila nálety.

Události, komentáře: Paříž po útocích zintenzivnila boj proti teroristům (zdroj: ČT24)

Cameron chce zahájit britské nálety na IS v Sýrii

Na rozšíření úderů se Hollande dohodl jako první s britským premiérem Davidem Cameronem. „Rozhodně podporuji akci, kterou prezident Hollande podnikl s cílem udeřit na Islámský stát v Sýrii, a jsem pevně přesvědčen, že Británie by měla učinit totéž,“ uvedl Cameron. Dosud Britové bombardovali pozice islamistů jen v Iráku.

Cameron přesvědčoval poslance o nutnosti britských náletů na IS v Sýrii (zdroj: ČT24)

V tomto týdnu Cameron představil poslancům strategii postupu vůči radikálům a snažil se je přesvědčit, že IS ohrožuje přímo jejich bezpečnost a britské nálety v Sýrii jsou nutné. Varoval Brity před stejnými útoky jako v tuniském letovisku Sousse nebo těmi v Paříži.

Cameron už ale jednou v roce 2013 v parlamentu narazil, když mu poslanci neschválili letecké údery proti silám režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Musíme v boji proti radikálům udělat víc, říká Obama

Spojené státy vedou mezinárodní koalici, která už více než rok útočí na pozice IS v Sýrii i v Iráku a jejíž součástí je také Francie. Oba státy se shodují také v otázce osudu syrského prezidenta, který podle nich nemůže být součástí řešení syrského konfliktu.

Zatímco Paříž ovšem „velí do boje“ proti IS, USA nechtějí po válce v Iráku vstoupit do žádného konfliktu, upozorňuje CNN. Sám americký prezident Barack Obama dal opakovaně najevo, že vstoupit do války po teroristickém útoku by byla podle něj chyba a kloní se spíš k zintenzivnění náletů.

Všichni jsme Francouzi. Nemějte pochyb: My zvítězíme, skupiny jako IS prohrají.
Barack Obama

Obama se ale s Hollandem shodl na tom, že v boji proti radikálům je nutné dělat více. „Američané podpořili nedávné francouzské letecké údery v Sýrii, a tuto spolupráci budeme posilovat i nadále,“ prohlásil šéf Bílého domu, který mimo jiné kladl důraz na rychlé sdílení zpravodajských informací mezi Paříží a Washingtonem.

Německo podpoří mezinárodní koalici

Německá kancléřka Angela Merkelová při nedávném setkání s francouzským prezidentem zdůraznila, že IS nelze „porazit slovy“. „Proti Islámskému státu je třeba bojovat vojenskými prostředky,“ konstatovala tehdy německá kancléřka.

A činy na sebe nenechaly dlouho čekat – vláda Merkelové ve čtvrtek oznámila, že chce, aby se Německo zapojilo do boje proti IS. Mezinárodní koalici pomohou průzkumné letouny Tornado nebo válečná loď. Rozhodnutí ale nejprve musí posvětit parlament.

Terorismus je naším společným nepřítelem. Proto je naším společným úkolem proti němu bojovat. Islámský stát nelze přesvědčit slovy, musíme ho proto porazit vojenskými prostředky.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Německo v současné době cvičí na severu Iráku členy kurdských milic, kterým dodává i zbraně.

Rusko chce pomoci – ale po svém

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Moskva je připravena bojovat po boku Francie proti teroristům. Podle šéfa Kremlu by bylo nejjednodušší vytvořit jednu širokou koalici proti IS pod vlajkou OSN. To je ovšem krok, který podle něj nejsou ochotni učinit členové stávající koalice vedené USA.

„Jsme toho názoru, že je lepší vytvořit jednu jedinou koalici. Tak budou naše operace mnohem účinnější. Pokud ale na to naši partneři nejsou připravení, nevadí. Rusko zvolí jiný způsob, který bude přijatelný pro naše partnery,“ reagoval francouzský prezident.

Putin: Rusko je připraveno bojovat po boku Francie (zdroj: ČT24)

Moskva se navíc stále nedokáže shodnout s mezinárodní koalicí na roli Asada, kterého považuje za svého spojence. Rusko zasahuje v Sýrii od konce září právě na jeho žádost.„Myslím si, že osud prezidenta Sýrie by měl ležet zcela v rukou syrského lidu,“ prohlásil Putin. Podle Hollanda ale Asad nemůže v syrském urovnání hrát žádnou roli.