Německo se zapojí do bojů proti IS – vyšle průzkumné bombardéry

Německo se v reakci na pařížské útoky vojensky zapojí do boje proti Islámskému státu (IS). Mezinárodní koalici pomohou průzkumné letouny Tornado nebo válečná loď. Podle vládních zdrojů agentury DPA se na tom dohodl kabinet kancléřky Angely Merkelové. Své „ano“ ale musí ještě vyslovit parlament. Do syrského města Kobani mezitím přijeli američtí vojáci, aby pomohli kurdským jednotkám připravit útok na radikály. O zahájení náletů na IS v Sýrii ve čtvrtek požádal britské zákonodárce také britský premiér David Cameron.

Německo v současné době cvičí na severu Iráku členy kurdských milic, kterým dodává zbraně. „Stále ale trvá německá politika nezapojování se přímo do bojů proti takzvanému Islámskému státu,“ prohlásil zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Merkelová při nedávném setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem zdůraznila, že IS nelze „porazit slovy“. „Proti Islámskému státu je třeba bojovat vojenskými prostředky,“ konstatovala tehdy německá kancléřka. 

Angela Merkelová a Francois Hollande
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Němci mají nasadit proti IS Tornada, což jsou dvoumístné bojové letouny, jichž bylo německé armádě od roku 1981 dodáno téměř 360 kusů. V současnosti německé letectvo disponuje 85 letouny tohoto typu.

Kromě toho se hovoří také o vyslání letounů umožňujících tankování paliva za letu. Média spekulují rovněž o zapojení německého námořnictva. „Mluví se také o vojenské lodi nebo využití satelitních snímků v rámci průzkumu pozic IS,“ uvedl Černohorský.

Kurdské zdroje oznámily, že do Kobani dorazili američtí vojáci, aby pomohli kurdským jednotkám bojujícím proti IS. Američané prý mají za úkol naplánovat ofenzivu proti městům Džarábulus a Rakka, která má v rukou IS. Příjezd amerických instruktorů do Kobani potvrdil jeden z aktivistů působících v tomto městě Mustafá Abdí. 

Ramí Abdar Rahmán, který dění na syrském území sleduje z Británie, oznámil, že v Sýrii je nyní 50 amerických specialistů. Přijeli prý ve dvou skupinách, jedna z Turecka, druhá z iráckého Kurdistánu. V Kobani, které leží v provincii Halab, je jich asi 30 a ostatní se nacházejí v provincii Hasaká obývané hlavně Kurdy.

Islámský stát
Zdroj: ČTK/ZUMA/Dabiq

V Iráku i v Sýrii zasahuje už více než rok koalice vedená Spojenými státy, která po útocích zintenzivnila nálety na IS. Od konce září útočí na „teroristy“ také Rusko, a to na žádost svého spojence – syrského prezidenta Bašára Asada.