Letadlová loď Charles de Gaulle vyslala první stíhačky do akce proti IS

Horizont ČT24: Charles de Gaulle se zapojil do první akce proti IS (zdroj: ČT24)

Do bojů proti Islámskému státu (IS) v Sýrii se poprvé zapojila francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Paříž díky tomu ztrojnásobí počet náletů na pozice radikálů, kteří se přihlásili k pařížským útokům. Syrský prezident Bašár Asad v neděli chválil taktiku Moskvy – díky ruským náletům se armádě daří postupovat v boji proti IS třeba v provincii Homs. Podle aktivistů se blíží k historické Palmýře. Asad chce i do budoucna zachovat sekulární Sýrii.

„Nejdůležitější je, aby ústava, celý systém a země byly sekulární. To není krok proti náboženství. Sekulární znamená svobodu náboženství. Je to systém, který začlení každé náboženství, každou sektu, etnikum pod jednu střechu. Syrskou střechu,“ konstatoval v rozhovoru pro hongkongskou televizi syrský prezident, jehož podporuje Moskva a Teherán, Západ ale volá po jeho pádu.

Ruská letadla zničila o víkendu podle Moskvy přes 470 teroristických cílů. Za minulých pět dní prý zasáhla tisíc tankerů, které IS používá k přepravě ropy do rafinerií. Při ruských náletech bylo zasaženo také úložiště ropy ležící asi 15 kilometrů od bašty IS – města Rakká. Právě ropa je hlavním zdrojem příjmů radikálů.

Asad: Pouhé nálety nestačí

Podle Asada je ruské bombardování mnohem efektivnější než údery vzdušných sil koalice vedené Spojenými státy, protože „nemůžete bojovat proti terorismu jen nálety“. Rusové se spoléhají na syrské pozemní síly a „spolupracují s námi“, zdůraznil syrský prezident.

Moskva zintenzivnila nálety v Sýrii poté, co připustila, že říjnový pád ruského letadla v Egyptě s více než dvěma sty lidmi na palubě způsobil výbuch bomby nastražený podle všeho islámskými teroristy.

Rozhovor s Bašárem Asadem
Zdroj: Reuters/SANA

Cameron volá po britském úderu v Sýrii

Ke koaličním náletům proti islamistům v Sýrii se chce připojit i Británie, která zatím vzdušné údery podniká jen v Iráku. Pomoci by jí podle premiéra Davida Camerona mohla nově přijatá rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Návrh předložený Francií vyzývá všechny státy, které na to mají kapacitu, aby své úsilí v boji proti IS zdvojnásobily. Sama Paříž zapojila do bojů na Blízkém východě letadlovou loď Charles de Gaulle, která nese 26 stíhaček. Náletů tak slibuje trojnásobek.

Pan Ki-mun: Spojenectví Moskvy a Washingtonu je nutné

Podle šéfa OSN je nyní klíčové pevné vedení pod taktovkou Ruska a Spojených států. „Všichni tito teroristi a ideologičtí extremisti musí být poraženi ve jménu lidskosti. Proto se musíme spojit. Musíme ukázat společnou solidaritu a zaměřit se na společného nepřítele – Islámský stát,“ konstatoval Pan Ki-mun.

Vznik široké koalice i s Ruskem je velice reálný, protože pokud vznikne, tak má šanci situaci boje s IS výrazně změnit a výrazně urychlit. Pokud má být ale IS poražen, myslím, že se to neobejde bez pozemní operace.
Michal Zdobinský
šéfredaktor ATM

Organizace Lékaři bez hranic mezitím oznámila, že během náletů na obklíčené oblasti Erbín a východní Ghúta na východě Damašku byla minulý týden znovu zasažena jedna z jejích nemocnic. Při útoku zemřeli dva zdravotníci.

„Lékaři bez hranic jsou zděšeni tím, že bylo znovu zasaženo zdravotnické zařízení a jeho personál právě ve chvíli, kdy poskytoval život zachraňující péči lidem zraněným při bombardování, které nebere žádné ohledy na civilisty,“ prohlásil ředitel operací Lékařů bez hranic Brice de le Vingne.

Koalice v čele s USA bombarduje pozice IS v Sýrii i Iráku už déle než rok, Rusko nálety proti islamistům zahájilo koncem září - ovšem zatím pouze v Sýrii, protože ho o to požádal sám Asad.