Islámský stát musí být zničen, shodli se Obama s Hollandem; konkrétní ale nebyli

Islámský stát (IS) je hrozbou pro všechny, nelze jej tolerovat a musí být zničen, prohlásil americký prezident Barack Obama po setkání se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem v Bílém domě. Zároveň řekl, že Spojené státy budou nadále s Francií rychle sdílet zpravodajské informace, a vyzval Evropskou unii, aby do svého právního systému zavedla dohodu, jež by umožnila dopravním společnostem sdílet informace o pasažérech.

S Hollandem se shodli na tom, že v boji proti Islámskému státu, který se přihlásil k nedávným teroristickým útokům v Paříži, je třeba dělat více. Žádné konkrétní závazky ale nezazněly, což se podle komentátorů ani nečekalo. Hollande pouze upřesnil, že Paříž nepošle do Sýrie své vojáky. „Francie v Sýrii neplánuje pozemní operace,“řekl francouzský prezident. „Američané podpořili nedávné francouzské letecké údery v Sýrii a tuto spolupráci budeme posilovat i nadále,“ řekl Obama.

Americký prezident znovu vyjádřil soustrast obětem teroristických atentátů z 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí. „Nous sommes tous Francais (Všichni jsme Francouzi),“ řekl Obama a svůj dlouhý projev zakončil zvoláním „Vive la France „ a „Bůh žehnej Americe“.

Washington je podle Obamy rovněž připraven spolupracovat s Paříží při prověřování uprchlíků, kteří do Francie dorazí. Hollande v této souvislosti řekl, že je podle něj nutné uzavřít hranici mezi Tureckem a Sýrií, aby se zabránilo pronikání teroristů do Evropy.

Události, komentáře: Hollande a Obama o terorismu (zdroj: ČT24)

Hollande se už v pondělí sešel s britským premiérem Davidem Cameronem. Shodli se na posílení spolupráce a výměny informací mezi francouzskými a britskými tajnými službami. Ve čtvrtek bude o boji proti IS jednat také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ovšem podle analytiků toto jednání zcela určitě zkomplikuje sestřelení ruského bojového letadla v Turecku.

Zatímco Paříž podle CNN „velí do boje“ proti IS, Spojené státy nechtějí po válce v Iráku vstoupit do žádného konfliktu. Sám Obama dal opakovaně najevo, že vstoupit do války po teroristickém útoku by byla podle něj chyba, a kloní se spíš k zintenzivnění koaličních leteckých úderů na pozice Islámského státu a užší spolupráci s Ruskem, které se do náletů zapojilo na konci září.

Obama varoval před stupňováním napětí kvůli sestřelenému ruskému letadlu

Obama a Hollande se shodli, že po sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je třeba se vyhnout stupňování napětí. Obama dodal, že incident, jenž podle něj poukazuje na problém s ruskými operacemi u tureckých hranic, je třeba vyšetřit a ujistit se, že Ankara i Moskva spolu komunikují. „Turecko, jako každá země, má právo na obranu svého území a svého vzdušného prostoru,“ řekl Obama.

Západ Rusko podezírá, že spíše než islamisty bombarduje syrskou opozici. „Ruské údery na umírněnou opozici posilují režim (syrského prezidenta) Bašára Asada,“ řekl Obama. Rusko označil za „součást dvoučlenné koalice“. Na mysli měl Írán, který je stejně jako Rusko Asadovým spojencem. Spolupráce Moskvy při řešení syrského konfliktu by podle amerického prezidenta byla „velice nápomocná“. Na otázku ohledně Asadova odchodu Obama uvedl, že nejdříve je potřeba zajistit „politický rámec“.