Neznámý útočník zastřelil slovenského krajského poslance Basternáka

Hurbanovo - V jihoslovenském Hurbanově včera večer neznámý útočník zastřelil čtyřiapadesátiletého poslance Nitranského samosprávného kraje a člena Strany maďarské koalice Lászlá Basternáka. Kulka z brokovnice ho zasáhla do hlavy přímo před jeho domem, když se vracel z procházky se psem. Muž byl na místě mrtvý. Na poslance přitom stříleli už v březnu. Před několika týdny byla údajně v ulici, kde bydlel, nalezena i bomba, která byla sestrojená poměrně profesionálním způsobem. Podle maďarských zpravodajských serverů měla být svědkem vraždy i Basternákova manželka.

V Hurbanově zastával Basternák funkci hlavního kontrolora, v minulosti zde působil jako starosta. Policie zatím po pachateli pátrá, na ulici ale zůstalo stříbrné auto Honda Civic, se kterým údajně pachatel přijel.

Na bývalého primátora Hurbanova už někdo střílel i začátkem března. Kulka se ale tehdy zachytila o železnou branku domu. „S manželkou jsme byli na procházce se psy. Stalo se to, když jsme se vraceli domů,“ uvedl poslanec v březnu.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Neznámý muž se tehdy objevil, když byla ještě otevřená vstupní branka do dvora: „Vystřelil na mě ze vzdálenosti asi čtyř metrů.“ Basternák dostával i anonymní dopisy.

Před několika lety mu někdo hodil do domu i balonky napuštěné barvou. Tehdy byl ješte primátorem Hurbanova. Útoky na jeho osobu podle něj souvisely s politikou.

Útoky na politiky na Slovensku nejsou ojedinělé. Loni v prosinci neznámý žhář podpálil rodinný dům místopředsedkyně Nitranského samosprávného kraje Ľubice Burdové (Směr-sociální demokracie) v Komjaticích. Burdová to označila za výhrůžku.

Snad nejznámější případ útoku na politika je vražda bývalého ministra hospodářství Jána Duckého. Známý je také únos syna bývalého prezidenta země Michala Kováče, za kterým měla údajně stát Slovenská informační služba.