Kiska parlamentu odmítl většinu kandidátů na ústavní soudce

Bratislava – Nový slovenský prezident Andrej Kiska se dostal do prvního konfliktu s vládou. Odmítl pět ze šesti kandidátů na soudce Ústavního soudu, které mu navrhl parlament ovládaný vládní stranou Směr – sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Novou ústavní soudkyní Kiska jmenuje pouze Janu Baricovou, která nyní působí na Nejvyšším soudu.

„U pěti kandidátů jsem dospěl k názoru, že jejich odborná způsobilost není dostatečná pro zastávání funkce soudce Ústavního soudu,“ řekl prezident novinářům. Kiska měl ze šesti kandidátů vybrat tři jména. Ta mají nahradit trojici soudců, kterým v pátek skončí dvanáctileté funkční období. Kdy sněmovna přistoupí k volbě nových kandidátů, se zatím neví.

Kiska kvůli výběru nových soudců ustavil i poradní výbor, který měl jména posoudit. Podle autorit z řad justice vybral parlament nekvalifikované právníky a soudce, kteří se ústavnímu právu vůbec nevěnovali. Mezi neúspěšnými kandidáty byla podle serveru Sme.sk napříkad spolužačka Roberta Fica Eva Fulcová, donedávna soudkyně okresního soudu.

Kiska se hned po nástupu do funkce pustil do očisty slovenské justice, kterou už ve volební kampani kritizoval. Odvolal například tři členy soudní rady, která mimo jiné volí šéfa Nejvyššího soudu. Slovenské soudnictví dlouhodobě čelí kritice části politiků i nevládních organizací. Důvodem jsou například některá kontroverzní rozhodnutí či pochybení soudců ve sledovaných procesech. Za symbol špatného stavu justice je zejména v médiích označován dosluhující šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin spojovaný s papaláštvím a ohýbáním zákonů.

Slovenský Ústavní soud se skládá ze 13 soudců. V minulosti například označil za protiústavní zákon z roku 2007, kterým první Ficova vláda chtěla urychlit výstavbu dálnic tím, že umožnila stavět i na soukromých pozemcích ještě před jejich vyvlastněním.