Přeložka ropovodu Družba u Církvice bude fungovat od víkendu, obnoví se dodávky z Ruska

Události v regionech: Přeložka ropovodu Družba u Církvice (zdroj: ČT24)

Přeložka ropovodu Družba u Církvice na Kutnohorsku je téměř hotová, v pátek se nový úsek začne plnit ropou a od víkendu bude ropovod připravený na běžný provoz. Kvůli akci musela být zhruba na týden přerušena dodávka ropy z Ruska. Práce se stihnou včas a nebude nutné použít nouzové zásoby ropy od Správy státních hmotných rezerv (SSHR), řekl provozně-technický ředitel společnosti Mero Zdeněk Dundr.

Podle Dundra se ropovody překládají, ale jde většinou o kratší úseky. V případě přeložky u Církvice šlo podle něj o ojedinělou a náročnou akci. Změnu trasy ropovodu si vyžádala stavba obchvatu Církvice, jejímž investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Původní potrubí je více než padesát let staré a nebylo projektováno tak, aby ho mohla zatížit nová komunikace. Ropovod musí vést mimo silnici nebo ji může maximálně kolmo křížit. Podle Dundra bylo zapotřebí přeložit dva úseky dlouhé 260 a 130 metrů a jednu část ropovodu zpevnit.

Budování přeložek si vyžádalo týdenní odstávku. Ropa z Ruska přestala ropovodem proudit minulý týden v pátek a v sobotu ráno začalo vytlačování více než čtyř tisíc metrů krychlových ropy do centrálního tankoviště. Nyní je již nové potrubí napojené, ve čtvrtek jsou plánovány dokončovací práce a v pátek začne zpětné zaplavování nového úseku z tankoviště. Od víkendu bude ropovod podle Dundra již připravený na běžný provoz. „Naplánováno je, že se začne čerpat v pondělí ráno,“ dodal.

Ropovod Družba se posouvá, do litvínovské rafinerie nepoteče týden ropa (zdroj: ČT24)

Důležité podle zástupců Mera i SSHR bylo, aby během odstávky nemusela zastavit provoz litvínovská rafinérie. Pokud by se práce zdržely, byla správa hmotných rezerv připravena uvolnit nouzové zásoby ropy. To ale nakonec není nutné.

Podle Dundra šlo o náročnou akci, které předcházely dlouhé přípravy. „Za posledních deset let nepamatuji, že bychom takovou přeložku ve spolupráci s Merem, ŘSD nebo jinými státními investory organizovali,“ uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle něj byl ropovod Družba naposledy zastaven v roce 2019 kvůli kontaminované ropě. Celý měsíc pak do Česka nepřitekl ani litr ruské ropy a země se musela spolehnout právě na nouzové zásoby SSHR.

Práce na obchvatu Církvice začaly loni na podzim, zprovoznění se očekává příští rok v září. Náklady jsou téměř 445 milionů korun bez DPH. Nová silnice z obce odvede tranzitní dopravu mezi Kolínem a Čáslaví.