V Liberci je tématem rekonstrukce bazénu, doprava a parkování

Nejseverněji položené krajské město v uplynulém volebním období připravovalo nový územní plán, řešilo výstavbu dopravního terminálu i pronájem lyžařského areálu Ještěd. To vše komplikovaly četné neshody uvnitř radniční koalice. Právě v této atmosféře se odehrávají letošní komunální volby, ve kterých jsou hlavními tématy rekonstrukce městského plaveckého bazénu, doprava a parkování.

Po komunálních volbách v roce 2014 se primátorem Liberce stal lídr ANO Tibor Batthyány, jehož hnutí vytvořilo koalici s vítěznou Změnou pro Liberec. Uvnitř koalice už ale dva roky panují názorové neshody vyvolané personálními zásahy do složení rady města. Od té doby koaliční partneři při jednáních hledají shodu jen obtížně, časté jsou vzájemné osobní útoky a snahy o odvolání z funkcí. Alternativní koalici se ovšem vytvořit nepodařilo.

Vedle toho byla v prosinci 2016 zrušena místní organizace ANO – podle předsednictva hnutí bylo důvodem dlouhodobé porušování stanov, poškozování jména ANO na veřejnosti a neutuchající spory. Radniční koalice sice zůstala personálně stejná, původně zvolení zastupitelé ANO se už ale do obnovené organizace nevrátili.

Čekání na nový územní plán nekončí

Liberec se v uplynulém volebním období potýkal s řadou problémů. Jedním z nich bylo například schválení nového územního plánu, který měl být hotový již v roce 2015. Současné vedení města ale předchozí návrh nechalo přepracovat s novým výhledem schválení v roce 2017. Příprava územního plánu však nabrala další zpoždění a aktuálně se jeho schválení předpokládá na konci roku 2020. Platnost toho současného skončí v roce 2022.

Podívejte se: Bilance posledních čtyř let v Liberci (zdroj: ČT24)

Rada města opakovaně řešila i otázku nového dopravního terminálu. Navrhovaný projekt totiž nekoresponduje s územním plánem města. Kvůli plánované rekonstrukci tunelu pod současným autobusovým nádražím navíc hrozí, že terminál už nebude moci na původním místě vůbec stát.

Vyřešit se naopak podařilo otázku dlouhodobého pronájmu ztrátového lyžařského areálu Ještěd. Společnost Tatry mountain resorts ČR získala od města areál do pronájmu od loňské sezony na 10 let s opakující se opcí a chystá rozsáhlé investice. V pronájmu se osobně angažoval především primátor Tibor Batthyány, kterému ale ostatní zastupitelé vyčítali, že jednal za jejich zády.

Témata voleb: bazén, doprava a parkování

Zřejmě nejdůležitějším tématem nadcházejících komunálních voleb v Liberci se stala nutná rekonstrukce městského plaveckého bazénu. Město ji připravuje už dva roky, ovšem dosud muselo s pracemi čekat. Na přístavbu z roku 2012, která využívá i původní technologii, totiž Liberec čerpal dotaci z Evropské unie.

Náklady na rekonstrukci se odhadují na 650 milionů, projekt je ale stále ve fázi přípravy. Většina lídrů kandidujících stran a hnutí rekonstrukci podporuje, neshodnou se však na jejím rozsahu a právě výši investice. ANO by navíc chtělo kromě rekonstrukce stávajícího bazénu postavit i nový u multifunkční arény, který by využíval odpadní teplo ze zimní haly.

Předvolební debata se ale vede také o dopravě a parkování ve městě. Na opatřeních ke zlepšení dopravy shoda nepanuje. Kandidáti navrhují například budování záchytných parkovišť na okraji města, parkovacích domů, levnější MHD, rozšiřování parkovišť na sídlištích či sdílené dopravní prostředky.

Lidé budou hlasovat i v referendu

Občané Liberce budou kromě komunálních voleb hlasovat také v místním referendu právě o bezplatné MHD pro děti a seniory. Rozhodnout by měli i o tom, zda má město koupit zámek, udělat vše pro regulaci hazardu, obnovit bývalý lesní amfiteátr v Lidových sadech a odkoupit od Povodí Labe hráz Veseckého rybníka.