Zelení k tématu Zahraniční politika

Česko patří do Evropy a Zelení nevymění lidská práva za obchodní příležitosti. Globálním výzvám lze čelit jen spoluprací v rámci EU

Patříme do Evropy. Chceme Evropskou unii jako federaci s co největším množstvím sdílených pravomocí v oblasti sociálních věcí, daní, životního prostředí, zahraniční politiky a obrany, zároveň takovou, která bude řízená opravdu demokraticky volenými reprezentanty a reprezentantkami Evropského parlamentu, jemuž musí být plně odpovědná Evropská komise.

Žádáme navýšení rozpočtu EU a potírání daňových rájů, ale také zvyšování sociálních standardů tak, aby si lidé v ČR nepřipadali jako občané druhé kategorie. Podporujeme přijetí eura, vstup do eurozóny ovšem musí pro Česko proběhnout za co nejlepších podmínek. Zapojení do eurozóny považujeme za přínosné nejen z ekonomického, ale také z bezpečnostního a politického hlediska budoucnosti Česka v Evropě.

Chceme rozšířit rozvojovou pomoc a aktivně vystupovat jako obhájci lidských práv ve světě. To je podle nás nejlepší prevencí konfliktů.