Některé zavraždili, další se pohřešují. Mezi oběti Hamásu patří civilisté, vojáci i záchranáři

Události: Oběťmi útoků Hamásu se stali záchranáři, hasiči i civilisté (zdroj: ČT24)

Svět se postupně dozvídá osudy obětí útoku teroristů z hnutí Hamás na jihu Izraele, místní média uvádějí přes 85 jmen padlých vojáků a vojaček. Naprosté většině z nich přitom bylo od osmnácti do dvaceti let, uniformy oblékli v rámci základní vojenské služby. Oběťmi masakrů a raket se stali také hasiči, záchranáři, ale především také přes sedm stovek civilistů. Zabito bylo nejméně devět Američanů a Londýn pohřešuje více než desítku lidí s britským občanstvím.

Záběry, kterými se teroristé Hamásu chlubí na sociálních sítích, ukazují, jak nerušeně pronikají do domů v izraelském kibucu poblíž Pásma Gazy. V jednom z poničených domů objevili starší pár. Osud ženy a muže je v tuto chvíli neznámý. Na jiném místě ozbrojenci zavraždili celou pětičlennou rodinu včetně dvou šestiletých dcer a čtyřletého syna. 

Islamisté zastřelili také lidi s občanstvím několika dalších zemí. Dvanáct mrtvých je mezi pěti tisíci Thajci, kteří do Izraele přijeli sklízet úrodu na farmy. Nejméně jedenáct dalších teroristé unesli na neznámé místo. „V dané situaci se pokusíme o evakuaci našich občanů všemi dostupnými způsoby. Přivezou je zpět letadla komerčních společností i našeho letectva,“ prohlásil náměstek thajského ministra zahraničí Jakkapong Sangmanee.

O unesených lidech nejsou téměř žádné zprávy. Rodiny netuší, zda jsou jejich blízcí naživu, zranění, nebo mrtví. Hnutí Hamás tvrdí, že noční izraelský úder na Gazu zabil čtyři unesené a jejich věznitele. Informace teroristů ale není možné nezávisle ověřit. Izraelské bezpečnostní složky po lidech zavlečených na palestinské území intenzivně pátrají.

Izraelci darují krev i potraviny

V samotném Izraeli se spustila obrovská vlna solidarity. Lidé přinášejí jídlo a potraviny pro ty, kteří museli narychlo uprchnout ze svých domovů s holýma rukama.

Jinde zase Izraelci hromadně darují krev. V nemocnicích jsou totiž stovky lidí s často velmi vážnými zraněními. Mezi nimi také vojáci. Seznam padlých se neustále rozrůstá. 

Na sociálních sítích se objevily záběry, které jsou údajně natočené izraelskými vojáky. Ty měl zaskočit překvapivý útok na jejich základnu. Podle ozbrojenců Hamásu byli všichni lidé na videu zastřeleni. V posledních hodinách radikální islamisté cíleně zveřejňují záběry, kde ozbrojení Palestinci kopou do těl zabitých mužů v izraelských uniformách.