„Nyní budete skutečným Služebníkem lidu.“ Zelenskyj po svém triumfu přijímá gratulace

Herci a budoucí nové hlavě Ukrajiny Volodymyru Zelenskému se po vítězství v prezidentských volbách scházejí gratulace z celého světa. K úspěchu mu popřál americký či francouzský prezident, německá kancléřka či lídři Evropské unie. Podle ruského premiéra se zřejmě nic zásadního nezmění. Český prezident Miloš Zeman poslal Zelenskému blahopřejný dopis, v němž jej mimo jiné pozval na oficiální návštěvu České republiky. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že Ukrajina bude pod vedením Zelenského pokračovat v reformách.

„Svou volbou vaši spoluobčané potvrdili, že nerezignovali z ambic vybudovat demokratickou, svobodnou, prosperující a mírovou Ukrajinu, která však bude daleko méně než o národovecká hesla dbát o skutečně transparentní řízení a zlepšování života každého jednotlivce prostřednictvím pokračování v realizaci hlubokých strukturálních reforem,“ napsal český prezident v blahopřejném dopise, jehož znění zveřejnil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman Zelenského ujistil, že Česko bude dál napomáhat ukrajinským reformním snahám a podporovat evropské směřování Ukrajiny. „Zasadím se o to i já osobně, jelikož mi velmi záleží na pozitivním vývoji Ukrajiny a prohlubování vztahů mezi našimi zeměmi ve všech oblastech,“ napsal český prezident a pozval svůj ukrajinský protějšek na oficiální návštěvu do České republiky.

„Gratuluji novému prezidentu Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému k vítězství. Povede svou zemi v nesmírně těžkém období, přeji mu mnoho sil a trpělivosti. Věřím, že naváže na dosavadní reformy a úspěšnou, otevřenou spolupráci s ČR. Je to důležité, Ukrajina je nám blízká,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Petříček připomněl, že za vlády končícího prezidenta Petra Porošenka se Ukrajina začala výrazněji reformovat.

„Ukrajina učinila velký pokrok v modernizaci země, přiblížila se Evropě, má Asociační dohodu a bezvízový režim s EU. Volby dokázaly sílu občanské společnosti. Má však před sebou ještě hodně práce. Gratuluji novému prezidentovi Zelenskému a věřím, že v reformním úsilí nepoleví,“ napsal ministr na Twitteru.

O výsledcích voleb rozhodla dlouhodobá nespokojenost běžných Ukrajinců. Výkonnost vlastního státu hodnotí jako neuspokojivou. Existuje tady velká touha dosáhnout evropských, západních standardů, a to nejen co se týká úrovně řízení státu.
Jan Šír

Gratulace přicházejí od unijních lídrů i z USA

Telefonicky nově zvolené hlavě státu gratuloval mezi prvními francouzský prezident Emmanuel Macron, jeho polský protějšek Andrzej Duda nebo britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. „Nyní budete skutečným Služebníkem lidu,“ napsal Hunt na Twitteru s odkazem na oblíbený stejnojmenný seriál, ve kterém Zelenskyj sehrál postavu učitele, který se překvapivě stane hlavou státu.

Události: Ukrajinci si novou hlavou státu zvolili Zelenského (zdroj: ČT24)

Macron uvedl, že Francie bude dál podporovat reformy na Ukrajině i Zelenského slíbený boj s korupcí. Stabilitu Ukrajiny, mírové řešení konfliktu na východě země, reformy justice či boj s korupcí považuje za stěžejní úkoly nové ukrajinské vlády německá kancléřka Angela Merkelová. „Spolková vláda bude Ukrajinu podporovat v jejím právu na suverenitu a územní integritu,“ uvedla kancléřka a podotkla, že se těší na brzké setkání v Berlíně.

Telefonicky mu už v neděli gratuloval také americký prezident Donald Trump. Podle Bílého domu slíbil Ukrajině podporu při udržení její „svrchovanosti a územní celistvosti v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic“. Spojené státy chtějí spolupracovat se Zelenským i na reformách k posílení demokracie a vymýcení korupce.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk popřáli Zelenskému ve společném dopise. V něm budoucímu prezidentovi slíbili, že může počítat se „silnou podporou EU na reformní cestě Ukrajiny, mimo jiné při upevňování vlády práva, boji s korupcí, udržování makroekonomické stability a reformě energetického sektoru“.

Zelenskyj slaví úspěch v prezidentských volbách a přijímá gratulace (zdroj: ČT24)

Stále je tu šance na zlepšení vztahů s Ruskem, vzkázal Medvěděv

„Nemám žádné pochybnosti: co se týče Ruska, bude se nová hlava státu (na Ukrajině) držet své rétoriky z volební kampaně. Bude opakovat své ideologické vzorce zaměřené na různé sociální skupiny,“ citovala ze vzkazu ruského premiéra Dmitrije Medvěděva agentura TASS.

„Nedělám si o tom žádné iluze,“ dodal Medvěděv. „Zároveň ale stále existují šance na zlepšení spolupráce s naší zemí,“ napsal také premiér s tím, že nová vláda by měla „pochopit hlubokou hodnotu vztahů“ Ruska a Ukrajiny.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že o spolupráci s novou ukrajinskou vládou je předčasné hovořit a že se uvidí až podle konkrétních kroků Zelenského. Peskov také podle ruského listu Vedomosti řekl, že legitimita voleb na Ukrajině byla zpochybněna vzhledem k tomu, že tři miliony občanů Ukrajiny žijící v Rusku nemohly volit. Moskva ale podle něj respektuje volbu ukrajinského lidu, tím spíš, že je tak zřejmá.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v přání Zelenskému k vítězství ve volbách vyjádřil naději, že „jejich země společným úsilím udrží a ještě zvýší pozitivní dynamiku bilaterální spolupráce“.

Zelenskyj voličům v kampani slíbil boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení konfliktu na východě země, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala asi 13 tisíc obětí na životech. Zelenskyj tvrdí, že má na ukončení války akční plán, o němž chce informovat v nejbližší době.

Politický nováček v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb zvítězil drtivou převahou. Po sečtení 99 procent hlasů má Zelenskyj 73,2 procenta a jeho soupeř, současný prezident Petro Porošenko, 24,5 procenta. Současná hlava státu už po zveřejnění odhadovaných výsledků v neděli večer uznala svou porážku.