Nikoho z vás nezradím, vzkázal Zelenskyj po vítězství nad Porošenkem. Dostal tři ze čtyř hlasů

Události: Ukrajinci si novou hlavou státu zvolili Zelenského (zdroj: ČT24)

V nedělních ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil politický nováček, herec a bavič Volodymyr Zelenskyj. Jednačtyřicetiletý rodák z města Kryvyj Rih má v druhém kole hlasování zatím 73 procent hlasů, zatímco jeho protikandidát, obhajující prezident Petro Porošenko necelých 25 procent. Sečteno je 99 procent hlasovacích lístků.

Po úspěšném televizním komediálním seriálu Sluha národa, v němž si Zelenskyj zahrál ukrajinského prezidenta, si tentokrát tuto úlohu vyzkouší naostro, komentovala vítězství favorita ukrajinská média.

Zelenskyj volby vyhrál bez jakýchkoli politických zkušeností, voličům v kampani spíš jen obecně sliboval boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení války na východě země

Zelenskyj slaví úspěch v prezidentských volbách a přijímá gratulace (zdroj: ČT24)

Porošenko již po zveřejnění odhadovaných výsledků v neděli večer uznal svou porážku. Prohlásil ale, že navzdory neúspěchu z politiky neodejde. Zelenskyj svým stoupencům po skončení voleb vzkázal, že jeho vítězství zemi sjednotí.

„Sjednotili jsme naši zemi, naše životy, náš národ, to je to hlavní, co jsme dokázali,“ uvedl ve videoklipu na sociální síti Telegram. Voličům slíbil, že jejich důvěru nezklame. „Děkuji Ukrajincům, kteří mě podpořili, i těm, kdo hlasovali jinak. Slibuji, že nikoho z vás nezradím,“ řekl.

O výsledcích voleb rozhodla dlouhodobá nespokojenost běžných Ukrajinců. Výkonnost vlastního státu hodnotí jako neuspokojivou. Existuje tady velká touha dosáhnout evropských, západních standardů, a to nejen co se týká úrovně řízení státu.
Jan Šír