Situace u Bachmutu je „stabilně obtížná“. Kyjev nepřímo uvedl, že Rusové město téměř obklíčili

Ukrajinský generální štáb podle BBC nepřímo potvrdil, že ruské jednotky téměř obklíčily Bachmut v Doněcké oblasti. Také podle velitele ukrajinských pozemních sil se Rusové nepřestávají o obklíčení a dobytí města pokoušet, situaci označil za „stabilně obtížnou“. Tvrdé boje pokračují i u Avdijivky jihovýchodně od Bachmutu, kterou se Rusko rovněž snaží obklíčit.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)
23:22

Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

"Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

22:43

Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

22:27

Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

„V bachmutském směru nepřítel pokračuje v útocích na Bachmut, který drží naši obránci, a na oblasti u obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,“ napsal generální štáb v pravidelné ranní svodce.

Bohdanivka leží západně od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od města. Ivanivske se nachází podél silnice vedoucí na jihozápad, směrem k blízkému městu Kosťantynivka. Ruské síly, které zahájily ofenzivu z východu a drží přístupové cesty k městu ze severu i z jihu, tak město až na západní směr téměř obklíčily, napsal web ruskojazyčné redakce BBC.

I podle velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského se ruští vojáci nepřestávají pokoušet o obklíčení a dobytí města. „Naším hlavním cílem je vyčerpat obrovské síly nepřítele a způsobit mu těžké ztráty. Vytvoří to nezbytné podmínky, které pomohou osvobození ukrajinského území a urychlí naše vítězství,“ řekl Syrskyj vojákům, které podle ukrajinských médií navštívil na frontě. 

„Nejintenzivnější fáze bitev o Bachmut pokračuje. Situace je stabilně obtížná. Nepřítel zaznamenává značné ztráty na lidských zdrojích, zbraních i vojenské technice, ale pokračuje v útočných operacích. Naši obránci v nadmíru těžkých podmínkách hrdinně zadržují nepřátelskou invazi a nenechávají nepříteli příležitost realizovat jeho záměry,“ komentoval Syrskyj situaci na bojišti v pondělí.

ISW: Rusové postoupili na severozápadě a z jihu

Americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na videa ruských vojáků, u kterých se podařilo určit místo, kde byla pořízena, uvádí, že ruské síly postoupily v několika ulicích na severozápadě Bachmutu, jen několik kilometrů od centra.

Jiné ověřené záběry ukázaly majitele ruské soukromé žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina, který byl v pondělí v jedné ze zničených školních budov v Bachmutu. Ta se přitom nachází méně než kilometr jihovýchodně od bachmutské radnice. Ruští vojáci také postoupili severozápadně od města, v tamní průmyslové zóně.

Ruské invazní síly se snaží dobýt Bachmut už dlouhé měsíce. Ukrajinští představitelé i pozorovatelé dlouhodobě uvádějí, že se u města vedou nejintenzivnější boje z celé fronty, které si vyžádaly nespočet mrtvých na obou stranách.

Syrskyj v pondělí prohlásil, že obrana Bachmutu je podmíněna vojenskou nutností a je založena na kompetentním využití obranných schopností města, vybudovaných opevněních a vybavených palebných postaveních. Velení podle něj zvažuje všechny možné scénáře a bude jednat adekvátně nastalé situaci.

Události: Situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Analytik: V tuto chvíli nelze říct, zda se mají Ukrajinci stáhnout

Bezpečnostní analytik Richard Stojar z Univerzity obrany uvádí, že pokud hrozí odříznutí obránců, je třeba o eventuálním stažení rozhodovat případ od případu. „Obecnou podmínkou, kdy tedy ještě je možné vyvázat jednotky, kterým hrozí přímé obklíčení, je udržení ústupových nebo zásobovacích tras,“ připomněl ve vysílání ČT24.

„Tady (u Bachmutu) mají Ukrajinci stále některé komunikace pod svojí kontrolou nebo nejsou tak ohroženy nepřátelským působením z ruské strany. Možnost pro část ukrajinských sil, které jsou bezprostředně ohroženy obkličovací operací, stále je. Ale to konkrétní rozhodnutí bude samozřejmě přijímat ukrajinské velení, které by mělo mít ty potřebné informace.“

Do rozhodování o případném stažení mohou podle něj vstoupit ještě další vlivy. „Ukrajinská strana ještě může být schopná realizovat nějakou rozsáhlejší protiofenzivu a neutralizovat ruské úspěchy z posledních týdnů. Otázka je otevřená a v tuto chvíli se nedá jednoznačně odpovědět, zda nastala ta chvíle, aby ukrajinští obránci rezignovali na další držení Bachmutu a stáhli se, nebo zda je pro ukrajinskou stranu výhodnější pokračovat na místě v boji a vázat na sebe ruské síly.“

Bezpečnostní analytik Richard Stojar o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Tvrdé boje u Avdijivky a Marjinky

Kromě Bachmutu se nyní tvrdě bojuje i u Avdijivky a Marjinky, obcí u okupanty a místními kolaboranty ovládaného Doněcku, zhruba 55 až 70 kilometrů jihovýchodně od Bachmutu. Obě obce protíná frontová linie.

ISW uvádí, že ruské vojenské velení patrně v posledních týdnech rozhodlo, že do Avdijivky vyšle některé jednotky Wagnerovy skupiny. Žoldnéři jsou ve velkém nasazeni právě u Bachmutu. Lépe vycvičení bojovníci mají u Doněcku podpořit vyčerpané a méně schopné jednotky okupantů a kolaborantů z „Doněcké lidové republiky (DNR)“.

„Pokud Wagnerovci opravdu bojují u Avdijivky, tak by to vysvětlovalo omezený taktický úspěch (Rusů) v této oblasti za poslední týden,“ píše ISW.

Ukrajinská správa Avdijivky v pondělí oznámila, že se z města evakuují její zaměstnanci. Tamní administrativa také rozhodla o vypnutí mobilní sítě, což zdůvodnila přítomností ruských informátorů. 

O upřednostnění posílení pozic u Avdijivky ze strany Ruska hovoří i britská vojenská rozvědka. V pravidelném situačním hodnocení uvádí, že se jednotky Moskvy snaží Avdijivku obklíčit. „Ruské síly nicméně postoupily jen nepatrně za cenu velkých ztrát obrněných vozidel,“ píše vojenská rozvědka na Twitteru.

Horizont ČT24: Jan Ludvík (zdroj: ČT24)

První německé Leopardy na Ukrajině

Na Ukrajinu dorazily z Německa první tanky Leopard, které Ukrajina požadovala pro svou jarní protiofenzivu. „Ukrajině bylo přislíbeno zhruba sto relativně moderních tanků Leopard 2 v různých verzích a sto starších tanků Leopard 1. Další tanky z Británie, z Ameriky v desítkách kusů, a to dohromady stačí pro zformování několika mechanizovaných, případně tankových brigád,“ shrnul v pořadu Horizont ČT24 Jan Ludvík z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Upozornil ovšem, že většina z přislíbených tanků a těžké techniky na Ukrajinu zatím nepřišla. „Může to být bod obratu, ale samozřejmě válka je střetem dvou a Rusko do toho bude mít také co říct,“ doplnil Ludvík. Proto podle něj nelze s jistotou tvrdit, že přislíbené tanky konflikt otočí ve prospěch Kyjeva.

„Obecně je těžké zasahovat cíle, které se hýbou. Vy je musíte najít a potom sledovat celou tu dobu od chvíle, kdy je najdete, až do chvíle, kdy je zničíte. To je možné v blízkosti fronty, jak to vidíme s přítomností dronů,“ popsal Ludvík, jak by bylo pro Rusko komplikované zasáhnout západní techniku přesouvající se na Ukrajinu.