Biden ohlásil konec obchodu s Ruskem, YouTube zablokoval kremelské kanály

Americký prezident Biden oznámil další sankce vůči Rusku (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden oznámil, že Washington zakáže dovoz ruského alkoholu, mořských plodů či diamantů, zruší doložku nejvyšších výhod a přeruší s Moskvou běžné obchodní vztahy. O sankci vůči Rusku informoval i největší internetový server pro sdílení videosouborů YouTube, který s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii. Ruský prezident Vladimir Putin kontroval, že západní sankce tamější ekonomice prospějí.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Spojené státy v pátek v souvislosti s invazí na Ukrajinu uvalily sankce na ruské oligarchy a politiky. Je mezi nimi i rodina kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, 12 poslanců ruské Státní dumy a deset členů správní rady ruské banky VTB. S odvoláním na americké ministerstvo financí to uvedla agentura Reuters.

Mezi osobami, které se nově objevily na stále se rozšiřujícím americkém sankčním seznamu, je i Peskovova manželka Taťjana Navková a jejich dvě dospělé děti, Nikolaj Peskov a Jelizaveta Peskovová. Spojené státy také zmrazí majetek ruskému miliardáři Viktorovi Vekselbergovi a 12 členům ruské dumy, včetně jejího předsedy Vjačeslava Volodina.

„Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) při ministerstvu financí Spojených států dnes vydal nové kolo sankcí namířených proti ruským a kremelským elitám, oligarchům a ruským politickým a národním bezpečnostním představitelům, kteří podporují brutální a nezákonnou invazi ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu,“ uvádí americké ministerstvo financí.

Prezident Biden už ve středu vyhlásil, že Spojené státy zakazují dovoz ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí z Ruska. Na seznam zakázaného importu v pátek přibyly také alkohol, diamanty a potraviny z mořských živočichů. Podle zpravodaje ČT z USA Davida Miřejovského mají sankce v USA ten dopad, že majitelé obchodů s lihovinami jsou vyzýváni, aby vůbec neprodávali ruský alkohol.

Ruského prezidenta Putina označil Biden za „agresora“, který musí za své činy „zaplatit“. V projevu rovněž zdůraznil, že USA rozšíří seznam sankcionovaných ruských oligarchů a zakážou vývoz luxusního zboží do Ruska. „Jsou to nejnovější kroky, které podnikáme, ale nikoli kroky poslední.“

Odebrání doložky nejvyšších výhod otevře Spojeným státům a jejich spojencům z G7 cestu k uvalení cel na širokou škálu ruského zboží, informovala agentura Reuters.

Podle společného prohlášení každá z členských zemí G7 (Británie, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a USA plus Evropská unie) přislíbila, že podnikne nezávislé kroky ke zrušení doložky nejvyšších výhod, která Rusku zajišťuje nejlepší možné obchodní podmínky. „(Ukončení těchto výhod) ve shodě s ostatními zeměmi, které tvoří polovinu globální ekonomiky, bude další zdrcující ranou pro ruskou ekonomiku,“ upozornil Biden.

Členové G7 také uvedli, že společně usilují o to, aby Rusko nemohlo získat finanční prostředky od předních mnohostranných finančních institucí, jako je Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Jsou také připraveni uvalit další omezení na ruský vývoz a dovoz důležitého zboží a technologií. Budou se rovněž snažit zachovat stabilitu energetických trhů a zajistit potravinou bezpečnost na celém světě.

V USA se doložka nejvyšších výhod označuje jako status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR). Odebrání tohoto statusu ještě bude muset schválit americký Kongres. Zákonodárci v obou komorách i na obou stranách politického spektra však v předstihu signalizovali, že opatření podpoří.

Přerušení běžných obchodních vztahů s Ruskem je dalším ze série opatření, kterými se Washington snaží přimět Moskvu, aby ukončila válku ve více než 40milionové Ukrajině. Krok povede mimo jiné ke zvýšení dovozních cel. Například clo na překližku podle listu The Wall Street Journal stoupne z nuly na 30 procent.

Rusko je 23. největším obchodním partnerem USA. Vzájemná obchodní výměna loni činila 36,1 miliardy dolarů (829 miliard korun), z čehož 29,7 miliardy dolarů (682 miliard korun) tvořil dovoz z Ruska. Zhruba tři pětiny připadly na ropu, uhlí a plyn.

Kongres odsouhlasil návrh rozpočtu s pomocí Ukrajině

Politici v americkém Kongresu souhlasí s kroky Bílého domu, ve čtvrtek prošel návrh nového federálního rozpočtu, který obsahuje i 13,6 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině a východnímu křídlu NATO, kam teď míří uprchlíci. Podle zpravodaje Miřejovského běžní Američané v posledních průzkumech schvalují sankce i jejich další přitvrzování.

Prý ale také, podobně jako lidé v Česku, dost nelibě nesou nárůst cen pohonných hmot. V současné chvíli stojí litr benzinu v USA v přepočtu průměrně asi 28,40 koruny; z českého pohledu velice nízká cena, nicméně na americké poměry je to velice drahé. Tamní auta mají totiž mnohem větší spotřebu a Američané toho celkově více najezdí.

V navýšení rozpočtu je obsažena humanitární pomoc, pomoc finanční a také peníze na nové zbraňové systémy, takzvaný obranný materiál. „Mělo by jít o jistou náhradu za nepovedenou dodávku polských MiGů. Velmi pravděpodobně by mělo jít o zbraňové systémy, které by ukrajinské armádě mohly pomoci vyrovnat se se vzdušnou převahou, kterou teď mají ruské vzdušné síly nad územím Ukrajiny,“ říká Miřejovský.

Postih ruské strany od YouTube

YouTube s okamžitou platností globálně zablokoval všechny kanály spojované s ruskými státními médii.

Internetová platforma zdůvodnila zablokování pravidly, která zakazují obsah popírající či zlehčující dostatečně podložené informace o násilných činech. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

YouTube už na začátku tohoto měsíce kvůli situaci na Ukrajině zablokoval v Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a webem Sputnik.

Putin: Sovětský svaz existoval celou dobu v podmínkách sankcí

Ruský prezident Putin během pátečního setkání se samozvaným běloruským lídrem Alexandrem Lukašenkem mimo jiné řekl, že ruská ekonomika západní sankce překoná, a tyto postihy jí v konečném důsledku prospějí. Zmínil rovněž „určitý pozitivní posun“ při jednáních mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači, neuvedl však žádné bližší detaily. Rusové s Ukrajinci podle něj nyní jednají téměř každý den.

Postihy jsou pro ruskou ekonomiku příležitostí, což podle Putina dokládá příklad Sovětského svazu. „Sovětský svaz existoval celou dobu v podmínkách sankcí a rozvinul se a dosáhl ohromných úspěchů.“ 

Rusko zároveň poslalo „vzkaz“ do USA. O příštího pondělí totiž omezí přístup k internetové sociální síti Instagram, kterou provozuje americká společnost Meta Platforms. Oznámil to ruský cenzurní úřad Roskomnadzor s tím, že rozhodnutím vyhověl žádosti ruské prokuratury. Podle úřadu se po síti šíří materiály obsahující výzvy k násilným činům proti ruským občanům.

Nelehké rozhodnutí Avastu

Česká antivirová firma Avast přestala v Rusku a Bělorusku prodávat své produkty. Zároveň na Ukrajině prodlouží licence u placených produktů zdarma a uživatelům bezplatných produktů nabídne možnost získat zdarma placené verze softwaru. 

„Jsme zděšeni ruskou agresí proti Ukrajině, která vážně ohrožuje životy nevinných lidí a která útočí snad na všechny formy lidské svobody a důstojnosti,“ uvedl Avast. V Rusku a Bělorusku proto firma zastavila veškeré marketingové a prodejní aktivity. „Toto rozhodnutí pro nás nebylo lehké. Naše produkty nabízíme v Rusku již téměř dvacet let a tamní uživatelé jsou významnou součástí naší globální komunity,“ doplnila firma.

„V Rusku i na Ukrajině máme zaměstnance a v současnosti pracujeme především na tom, abychom je ochránili a podpořili, jak nejlépe můžeme,“ sdělil Avast. „Nadále jim vyplácíme plnou mzdu a některým rodinám, které se nacházely ve vysoce rizikových oblastech, jsme na jejich žádost pomohli s dočasným přestěhováním. Jsme s nimi v neustálém kontaktu a jsme velice znepokojeni reálnými nebezpečími, kterým čelí,“ uvedla společnost.

Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě – za společností Symantec. Provozní zisk Avastu loni činil v přepočtu zhruba 11,6 miliardy korun a výnosy přes 21 miliard. Česká nadnárodní společnost na trhu působí od roku 1988. Připravuje se převzetí Avastu americkou firmou NortonLifeLock. Datum akvizice bylo stanoveno na letošní 4. duben.

Skupina Orkla, která v České republice vlastní značky Hamé a Vitana, ukončí fungování své společnosti Hamé Foods ZAO v Rusku. V současné době v ní zaměstnává 367 lidí, její obrat za loňský rok činil 19 milionů eur (asi 478 milionů korun). Kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu už dříve ohlásily přerušení obchodních vztahů s Ruskem například Pivovary Staropramen, společnosti Alza nebo Heureka.

Společnost Hamé Foods ZAO vyrábí pro ruský trh potravinářské produkty s dlouhou trvanlivostí. Firmu v Rusku v roce 2004 založila společnost Hamé, od předloňska je součástí skupiny Orkla Foods Česko a Slovensko. „Po důkladném rozhodovacím procesu jsme dospěli k závěru, že není žádoucí v Rusku nadále působit, a proto zastavujeme naše aktivity. Budeme usilovat o to, abychom se co nejlépe postarali o zaměstnance v těžké době,“ uvedl výkonný ředitel Orkla Foods International Johan Wilhelmsson.

Orkla zároveň zastavila vývoz a dovoz z Ruska a Běloruska. Export firmy do těchto zemí loni dosáhl 11 milionů eur (asi 277 milionů korun), import činil kolem dvou milionů eur (asi 50 milionů korun).