Rusko se chce odříznout od internetu. Už roky plánuje vlastní Runet

Události: Digitální izolace Ruska (zdroj: ČT)

Rusko plánuje izolovat se od globálního internetu –⁠ poskytovatelé státních webů a dalších digitálních služeb tam mají k 11. březnu podniknout opatření, která by je měla zbavit závislosti na zahraničních sítích. Vyplývá to z vládních dokumentů zveřejněných běloruskou nezávislou televizí Nexta.

Rusko se chce izolovat od světového internetu i s vědomím toho, že to není nic snadného. Plány na tuto situaci si připravuje už dlouho, provedení ale bude značně složité. „Neexistuje nějaká jedna trubka, která by vedla z Ruska do sousední země, těch možností, jak jsou připojeny sítě, je obrovské množství. A nejde to jedním tlačítkem vypnout,“ vysvětluje výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip. Právě toto sdružení spravuje internet v Česku.

Možné to ale je –⁠ stačí, aby správci sítí fyzicky převedli všechna data, tedy všechny domény a servery, na území Ruské federace. To vše by se pak dostalo do uzavřené infrastruktury plně pod kontrolou státu.

Roky příprav

Na vytvoření takzvaného Runetu (někdy i ru-net) země pracuje už několik let. Taková síť bude zvenčí nedotknutelná –⁠ ani komunikace, jako je třeba poslání e-mailu z Česka do Ruska, by nebyla možná. Rusům by se ale zároveň výrazně zmenšil dostupný obsah.

Rusko už řadu let posiluje úřední kontrolu internetu, zásahy státu jsou častější zejména po roce 2014, kdy se prudce zhoršily vztahy Moskvy se Západem kvůli anexi ukrajinského Krymu a ruské vojenské agresi vůči Ukrajině na Donbasu. Internetová média, sociální sítě, poštovní servery a účty bloggerů jsou povinny půl roku uchovávat obsah pro případnou státní kontrolu, kterou nemohou odmítnout.

Už od roku 2012 platí v Rusku zákon umožňující likvidovat weby šířící dětskou pornografii, návody k sebevraždám nebo propagandu teroristů. Podle kritiků úřady této normy zneužívají k zásahům proti opozici.

Zásadní změnu přinesl rok 2019, kdy začal v zemi v listopadu platit zákon o takzvaném svrchovaném internetu, který dává úřadům větší kontrolu nad děním na síti. Na základě zákona měla vzniknout komunikační infrastruktura schopná zajistit fungování i v případě odpojení od klíčových zahraničních komunikačních uzlů. Poskytovatelé přístupu k internetu jsou od té doby povinni opatřit si technické prostředky, které umožní „centralizovanou kontrolu internetového provozu“.

Program financuje ruský státní rozpočet a řídí ho hlavní správa pro kontrolu internetu Roskomnadzor, která tím získala řadu nových pravomocí, například přímo zablokovat jakékoli webové stránky, což zatím mohou učinit jen internetoví operátoři.

Jaký bude ruský internet

„Dokážu si představit, že počet těch webů, které poběží, bude limitován. Ruské domény budou ve své podstatě pro státní aparát, státní organizace,“ vysvětluje Pavel Mašek z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Zatím to ale podle expertů vypadá tak, že se Kreml spíše snaží zmapovat, jestli je země k zajištění takového provozu dostatečně vybavená. „A to zatím nevíme,“ dodává Mašek.

Rusko ale taky může následovat čínský scénář. Tam je celá síť schovaná za takzvaným Velkým čínským firewallem –⁠ bariérou, která filtruje veškerý provoz a lidem blokuje přístup k vládou neschvalovaným službám a webům. 

Jaký je ruský internet

Rusko už od začátku války na Ukrajině řadu zahraničních webů zablokovalo, jedná se zejména o sociální sítě Facebook a Twitter –⁠ jako důvod uvádí obavy z šíření propagandy. Digitální izolace Ruska už se ale děje i zvenku –⁠ své služby tam přestaly dodávat třeba velké platformy jako Netflix nebo TikTok.

V pátek se začaly na sociálních sítích objevovat informace o tom, že Rusko začíná blokovat už i síť Instagram, která je tam velmi oblíbená zejména mezi mladými lidmi.