TÉMA

CZ.NIC

Přibývá rizikových e-shopů, varuje ČOI. Nové vznikají prakticky denně

Prodejců s nekalými praktikami na internetu přibývá. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž jde tento trend pozorovat prakticky denně. Odborníci upozorňují na to, že je při nákupech důležitá obezřetnost, zvláště pak v předvánočním období. Informace o konkrétních podezřelých e-shopech najdou zákazníci u organizací zaměřených na ochranu spotřebitelů.
10. 12. 2023|

Nejvyšší správní soud zamítl žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl další žalobu kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Žádost vlády o jejich zablokování označil za nezávaznou politickou proklamaci doporučujícího charakteru. Rozsudek je dostupný na úřední desce soudu. Žalobu podaly neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost, podle nichž byl postup státu nezákonný. NSS potvrdil dřívější verdikt pražského městského soudu.
9. 8. 2023|

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web a nabádá klienty, aby na nich rozhodně nevyplňovali údaje o svých bankovních účtech. Mohli by přijít o peníze. Úřad a také ministerstvo práce o tom informovaly na svých webech a sociálních sítích. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou www.cssz.cz a www.eportal.cssz.cz. V úterý také varoval Úřad vlády před SMS, které se jeho jménem snaží získat citlivé údaje.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:36|

Česko se ve stínu invaze překvapilo

Česko patří od prvních hodin vypuknutí války na Ukrajině mezi nejhlasitější a nejvěrnější spojence Kyjeva. Jasně o tom svědčí nejenom brzká cesta premiéra Petra Fialy (ODS) do tehdy ostřelované ukrajinské metropole, ale také vojenská i humanitární pomoc v řádu miliard nejen od státu, ale i od jednotlivců a soukromých organizací. Na druhou stranu i na Česko válka negativně dopadla – výrazně zdražily potraviny i energie, podpora napadené země navíc není po chuti zdaleka všem občanům, což ukázala opakovaná protestní shromáždění.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:59|

Soud odmítl další žalobu kvůli blokaci dezinformačních webů

Městský soud v Praze odmítl správní žalobu na ministerstvo obrany kvůli několikaměsíční blokaci osmi dezinformačních webů po loňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig. Žalobu podaly nezisková organizace Otevřená společnost a Institute H21, podle nichž byl postup státu nezákonný. Organizace se nyní chtějí se stížností obrátit na Nejvyšší správní soud.
23. 1. 2023|

Vláda chce stíhat šiřitele dezinformací či podpořit nezávislá média, píše Deník N

Pracovníci Úřadu vlády a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s dezinformacemi. Stát by mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami milionů korun podporovat média a organizace, které se snaží dezinformace potírat. Současný vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma by se pak mohl stát národním gestorem této politiky a určovat způsob, jak se lživým obsahem bojovat. Klíma to potvrdil Deníku N.
27. 12. 2022|

Blokace dezinformačních webů byla důležitá, nyní už nemá smysl, říká vládní zmocněnec Klíma

Další blokování dezinformačních webů sdružením CZ.NIC by nemělo smysl, řekl v Událostech, komentářích vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma. Podle něj už se obsah přesunul na zahraniční domény. Dodává, že účinnější než přesvědčovat skalní jádro konzumentů dezinformací je zaměřit se na skupinu asi 33 procent lidí, kteří „si nejsou jisti situací“. Jako hlavní součást osvěty vůči dezinformacím označil podporu nezávislých profesionálních médií.
26. 5. 2022|

Rusko se chce odříznout od internetu. Už roky plánuje vlastní Runet

Rusko plánuje izolovat se od globálního internetu –⁠ poskytovatelé státních webů a dalších digitálních služeb tam mají k 11. březnu podniknout opatření, která by je měla zbavit závislosti na zahraničních sítích. Vyplývá to z vládních dokumentů zveřejněných běloruskou nezávislou televizí Nexta.
11. 3. 2022|

Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo kvůli útoku na Ukrajinu osm dezinformačních webů

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě. Blokace se u různých operátorů může projevit s různě velkým zpožděním. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost komentovat. Kabinet v pátek rozhodl, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má rozšířit sledování kybernetických zranitelností na další úřady.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 01:53|