Velký IT výpadek postihl i pražské letiště, nasadilo náhradní systém

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl v pátek dopoledne i pražské letiště. Zpozdily se tak odlety, před desátou hodinou se to týkalo šesti. Před jedenáctou hodinou se podle informací ČT podařilo na letišti zprovoznit náhradní odbavovací systém, problémy s odlety by tak měly postupně ustávat, cestující by ale měli počítat se zpožděním příletů. V Pardubicích, Brně či Ostravě vše funguje normálně. Problém ale postihl také letiště v jiných státech. Dostupné informace naznačují, že chyba by mohla být na straně antivirové společnosti Crowdstrike v kombinaci s operačním systémem Microsoftu.

„Zejména cestující aerolinek RyanAir a Eurowings, kteří se potřebují odbavit, tak jim to nejspíš nepůjde on-line, a měli by dorazit na letiště se značným předstihem,“ upozornila z pražského letiště v 11 hodin redaktorka ČT Kristýna Marie Kubcová. Podobné by to mělo být i u společnosti Iberia. „U aerolinek Smartwings a ČSA aktuálně nejde rezervovat nové lety on-line,“ doplnila.

Redaktorka Kubcová o situaci na pražském letišti po celosvětovém výpadku IT systémů (zdroj: ČT24)

„V tuto chvíli se zdá, že odlety z pražského letiště jsou stabilizované, podařilo se spustit náhradní systém na odbavování, takže tady by neměl být problém. Problémy jsou na příletech, čeká se zejména na cestující z Londýna a z Istanbulu, kde jsou lety významně zpožděné,“ upřesnila redaktorka ČT. Upozornila však, že velké problémy jsou ale na letišti v Amsterdamu, takže „se nedá očekávat, že by v tuto chvíli mohly bez problémů odlétat“ linky právě do tohoto nizozemského města.

MIMOŘÁDNÉ VYSÍLÁNÍ: Globální IT výpadek (zdroj: ČT24)

Některé aerolinky si podle mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové mohou ve svých systémech odbavit cestující samy, upozornila však, že to trvá déle, než je standardní. Odbavovací systém ruzyňského letiště podle ní využívá větší množství leteckých společností. Pražské letiště zároveň do záhlaví svých webových stránek umístilo výrazné upozornění na tyto problémy.

„V tuto chvíli byl pozastaven odlet z Prahy společnosti easyJet do Amsterdamu a dopravce Swiss do Curychu,“ sdělila Divíšková před 11:30.

Obtíže jsou i jinde ve světě. Například na německém letišti Berlín-Braniborsko před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát. Příčinou je zřejmě technická závada, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost na webu uvedl, že mapuje dopady způsobené chybnou aktualizací. Zasažené subjekty se mohou úřadu ozvat na čísle 725 502 878.

Společnost Microsoft už ráno ujistila, že na opravě pracuje a tvrdí, že dostupnost služeb se postupně zlepšuje. „V tuto chvíli nevíme, co je příčinou, nevíme, v jakých systémech ten konkrétní problém je,“ upozornil těsně po desáté hodině redaktor ČT Daniel Stach.

Vědecký redaktor Stach k výpadkům IT systémů (zdroj: ČT24)

„Pokud mám správné informace, tak se to týká jen té kombinace Microsoftu a systému Crowdstrike, pokud ji uživatelé nemají, tak se jich to netýká,“ uvedl pro ČT24 po desáté hodině dopoledne Ondřej Filip, výkonný ředitel společnosti CZ.NIC.

Banky problémy nemají

Globální výpadek IT postihl v řadě zemí i banky, média a další obory. „Zatím se na nás nikdo neobrací, takže si myslím, že dopad v Česku bude spíše menší. Druhá věc je, že firmy, které jsou součásti kritické infrastruktury, mohou spíše kontaktovat vládní bezpečnostní tým, nikoliv ten náš, tam může být situace jiná,“ dodal Filip. „Ale nevypadá to, že by se ten problém týkal primárně Česka,“ uzavřel.

„České banky v tuto chvíli nemají hlášeny žádné výpadky, nevíme od našich členů o žádných problémech,“ informoval dopoledne mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša. „Nic není v ohrožení, systémy fungují,“ doplnil.